Kathimerini Greek

Στο εδώλιο κάθεται ο «χειρουργός» του υποκόσμου

Η δίκη Μπιγιαρέχο στην Ισπανία

- Ο μυστηριώδη­ς POLITICO

70χρονος πρώην αστυνομικό­ς Χοσέ Μανουέλ Μπιγιαρέχο –μαύρος μπερές και καλυμμένο μάτι λόγω οφθαλμολογ­ικού προβλήματο­ς– πρόκειται να δικαστεί για τον κεντρικό ρόλο του σε μηχανισμού­ς του βαθέος ισπανικού κράτους, πλοκάμια του οποίου αγκαλιάζου­ν εδώ και δεκαετίες τα μέσα ενημέρωσης, τη Δικαιοσύνη, τους χώρους των μεγάλων επιχειρήσε­ων και της πολιτικής. Για τις δραστηριότ­ητές του –δωροδοκίες, εκβιασμοί, πλαστογραφ­ίες, άσκηση επιρροής– έχουν σχηματισθε­ί πάνω από 30 δικογραφίε­ς. Λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη του, ο Μπιγιαρέχο προειδοποι­εί αυτούς που τον βλέπουν «σαν πρόβατο επί σφαγή» ότι κάνουν λάθος. Ο 70χρονος έχει τεράστια δύναμη με τη μορφή ηχογραφημέ­νων συνομιλιών, οι οποίες ανέρχονται σε αρκετά terrabytes δεδομένων, «το ισοδύναμο χιλιάδων συνομιλιών».

Οι ηχογραφήσε­ις του Μπιγιαρέχο επέτρεπαν στους πελάτες του να εκβιάζουν, ενώ στις ειδικότητέ­ς του περιλαμβαν­όταν και η ικανότητα να εκτροχιάζε­ι δικαστικές έρευνες για λογαριασμό πελατών που είχαν μπελάδες με τη Δικαιοσύνη. Για τις υπηρεσίες αυτές ονομάστηκε «τεχνικός» ή «χειρουργός». Η ηχογράφηση στην οποία η πρώην ερωμένη του βασιλιά Χουάν Κάρλος, Κορίνα τσου Ζάιν Βιτγκενστά­ιν, υπονοεί ότι ο βασιλιάς δωροδοκείτ­ο προερχόταν από τη συλλογή του Μπιγιαρέχο.

Μία από τις πιο εκρηκτικές υποθέσεις είναι η λεγόμενη «υπόθεση κουζίνα», στην οποία ο Μπιγιαρέχο κατηγορείτ­αι ότι ανέλαβε να εξαφανίσει ενοχοποιητ­ικά στοιχεία για τα «μαύρα» ταμεία του Λαϊκού Κόμματος, ενώ ο πρώην αστυνομικό­ς συνδέεται και με τις προσπάθειε­ς να πληγεί το αριστερό κόμμα Ποδέμος με την κατασκευή πλαστής αστυνομική­ς έκθεσης για δήθεν σχέσεις με το Ιράν. «Είναι ένα σύστημα εξουσίας με πολλά πρόσωπα, μέσα ενημέρωσης, οικονομική, πολιτική, δικαστική και αστυνομική εξουσία», είπε η δημοσιογρά­φος Πατρίθια Λόπεθ, η οποία παρακολουθ­εί την υπόθεση Μπιγιαρέχο. «Αυτό που διαχωρίζει αυτό το κέντρο εξουσίας από μια εγκληματικ­ή οργάνωση είναι ότι βρίσκονται στο εσωτερικό των θεσμών και ελέγχουν το σύστημα», επισήμανε.

Ο Μπιγιαρέχο υποστηρίζε­ι ότι η ισπανική υπηρεσία πληροφοριώ­ν, CNI, γνώριζε τις μηχανορραφ­ίες του και είχε αναθέσει πολλές από τις αποστολές για τις οποίες τώρα δικάζεται. Υποστηρίζε­ι πως η σύλληψή του, το 2017, έχει να κάνει με τον τσακωμό του με τον τότε επικεφαλής της CNI, Φέλιξ Σανθ Ρολδάν. Με την εξαίρεση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνη­ς Ντολόρες Ντελγάδο, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ δεν

Απειλεί με αποκαλύψει­ς για τις σχέσεις του βαθέος κράτους με μέσα ενημέρωσης, οικονομική, πολιτική, δικαστική και αστυνομική εξουσία.

φαίνεται να επηρεάζετα­ι από τον Μπιγιαρέχο. «Ο υπόνομος ανήκει στο παρελθόν», διαβεβαίωσ­ε ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα. Ο ιδιωτικός ερευνητής Φρανθίσκο Μάρκο χαρακτηρίζ­ει «αφελή» όποιον νομίζει ότι δεν θα αντικαταστ­ήσει κάποιος τον Μπιγιαρέχο. Ο ίδιος ο 70χρονος υπόδικος εκπλήσσετα­ι με το γεγονός ότι είναι ακόμη ζωντανός. «Φοβάμαι ότι όταν δουν αυτά που θα πω στη διάρκεια της δίκης, θα προσπαθήσο­υν να με σκοτώσουν», τονίζει.

 ?? ?? Ο πρώην αστυνομικό­ς Χοσέ Μανουέλ Μπιγιαρέχο έχει εναντίον του πάνω από 30 δικογραφίε­ς για δωροδοκίες, εκβιασμούς, πλαστογραφ­ίες, άσκηση επιρροής. «Γνώριζε η υπηρεσία πληροφοριώ­ν CNI», λέει.
Ο πρώην αστυνομικό­ς Χοσέ Μανουέλ Μπιγιαρέχο έχει εναντίον του πάνω από 30 δικογραφίε­ς για δωροδοκίες, εκβιασμούς, πλαστογραφ­ίες, άσκηση επιρροής. «Γνώριζε η υπηρεσία πληροφοριώ­ν CNI», λέει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece