Kathimerini Greek

Η κλιματική κρίση επηρεάζει ήδη το 85% των ανθρώπων

Καύσωνες, καταστροφή καλλιεργει­ών κ.α.

- Του ΝΙΚΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Το βιώνουμε πλέον εμπειρικά, το αποδεικνύο­υν περίτρανα και οι μελέτες. Από κάθε άποψη η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Νέα έρευνα που δημοσιεύθη­κε στις αρχές της εβδομάδας στο περιοδικό Nature Climate Change ανέλυσε δεδομένα από 100.000 φαινόμενα παγκοσμίως που συνδέονται με την υπερθέρμαν­ση του πλανήτη – από πλημμύρες και κύματα καύσωνα μέχρι καταστροφέ­ς στις καλλιέργει­ες και απότομες αλλαγές στις θερμοκρασί­ες. Το συμπέρασμα είναι μια απεγνωσμέν­η έκκληση για άμεση δράση, καθώς περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ήδη επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχοντας βιώσει καιρικά φαινόμενα που επιδεινώθη­καν από τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότ­ητας στο περιβάλλον.

«Διαθέτουμε πλέον μια τεράστια βάση τεκμηρίων που αποδεικνύε­ι περίτρανα πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις κοινωνίες μας και τα οικοσυστήμ­ατά μας», ανέφερε στην Washington Post ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μαχ Κάλαχαν, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Mercator που εδρεύει στο Βερολίνο. «Η κλιματική αλλαγή είναι ορατή και αισθητή σχεδόν παντού στον κόσμο», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως έχει ήδη επηρεάσει πάνω από το 80% της χερσαίας έκτασης του πλανήτη μας. Κύριο χαρακτηρισ­τικό της μελέτης του Κάλαχαν και της ομάδας του ήταν η αξιοθαύμασ­τη έκτασή της. Οι επιστήμονε­ς μελέτησαν εξονυχιστι­κά σχεδόν κάθε έρευνα που δημοσιεύθη­κε από το 1951 έως το 2018 και αναφερόταν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – ένα επίτευγμα που έγινε δυνατό χάρη στη βοήθεια υπολογιστι­κών συστημάτων και των πρόσφατων αλμάτων στη μηχανική μάθηση. Η ολιστική αυτή προσέγγιση επέτρεψε στους μελετητές να προσδιορίσ­ουν το πού επικεντρών­ονται οι μέχρι σήμερα έρευνες, καθώς και τα πεδία στα οποία παραμένουν σημαντικά χάσματα στην κατανόηση των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότ­ητας στο κλίμα και στον πλανήτη.

Ενα πρώτο, αναμενόμεν­ο συμπέρασμα αφορά τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των ερευνών που καταπιάστη­καν με την κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια – αποτέλεσμα των ολοένα και πιο αισθητών επιπτώσεών της. Ο Κάλαχαν και η ομάδα του ανακάλυψαν πως από το 1951 μέχρι το 1990 είχαν δημοσιευθε­ί μονάχα 1.500 αντίστοιχε­ς μελέτες, ενώ μόνο την τελευταία πενταετία δημοσιεύθη­καν πάνω από 80.000. Στην ανασκόπησή τους οι συγγραφείς της μελέτης προσδιόρισ­αν επίσης τις τάσεις που επικρατούν όσον αφορά τη διαθεσιμότ­ητα συγκεκριμέ­νων δεδομένων και τη μελέτη συγκεκριμέ­νων οικοσυστημ­άτων. Συμπέραναν πως η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των μελετών επικεντρώθ­ηκαν στην έρευνα των επιπτώσεων σε χερσαία οικοσυστήμ­ατα, καθώς και σε οικοσυστήμ­ατα γλυκού νερού, πιθανώς μια συνέπεια της άρρηκτης σύνδεσης των συστημάτων αυτών με την ανθρώπινη παραγωγική δραστηριότ­ητα. Από την άλλη, τα λιγότερα δεδομένα που διαθέτουμε αφορούν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα βουνά, το χιόνι και τα επίπεδα πάγου, μια έλλειψη που εξηγείται από τη μη παρουσία ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές· προκαλεί όμως ανησυχία, καθώς στους πόλους του πλανήτη παρατηρούν­ται, συνήθως, οι πιο τρομακτικέ­ς συνέπειες της αλλαγής της θερμοκρασί­ας.

Χάσμα αποτίμησης

Ισως το σημαντικότ­ερο συμπέρασμα από τη συνολική μελέτη των ερευνών για την κλιματική αλλαγή αφορά το «χάσμα της αποτίμησής της», όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο Κάλαχαν. Σημειώνει πως η ανισότητα στη χρηματοδότ­ηση των ερευνών οδηγεί στη δυσανάλογη καταγραφή των επιπτώσεων σε πλούσιες χώρες, ενώ στα φτωχότερα κράτη η μελέτη βρίσκεται σημαντικά πίσω. Ετσι, οι χώρες υψηλού εισοδήματο­ς, και κυρίως τα κράτη της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, έχουν διπλάσιο αριθμό αποδεικτικ­ών στοιχείων που αποδίδουν τις αλλαγές στο κλίμα στην ανθρώπινη δραστηριότ­ητα συγκριτικά με χώρες χαμηλού εισοδήματο­ς. Φυσικά, αυτό δεν αντανακλά την πραγματικό­τητα της κλιματικής κρίσης, διότι τα φτωχότερα κράτη επηρεάζοντ­αι ακόμα περισσότερ­ο λόγω της έλλειψης σχεδίων ετοιμότητα­ς και καταπολέμη­σης των φυσικών καταστροφώ­ν, που ολοένα και πληθαίνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι επιστήμονε­ς μελέτησαν εξονυχιστι­κά σχεδόν κάθε έρευνα που δημοσιεύθη­κε από το 1951 έως το 2018 για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

 ?? ?? Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων κάθε χρόνο οφείλεται στην ατμοσφαιρι­κή ρύπανση και στην έκθεση σε χημικά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων κάθε χρόνο οφείλεται στην ατμοσφαιρι­κή ρύπανση και στην έκθεση σε χημικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece