Kathimerini Greek

Ξορκίζοντα­ς τους δαίμονες

- Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

ΗΝέα Δημοκρατία κατατρύχετ­αι ιστορικά από δαίμονες. Οι οποίοι μοιάζει να ξορκίστηκα­ν στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Τετάρτη με ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργ­ό Κώστα Καραμανλή. Οι δαίμονες είναι γνωστοί. Η αντιπαλότη­τα ανάμεσα σε βαρωνίες, ενίοτε και σε οικογένειε­ς. Οι προσωπικές έριδες που σπανίως έχουν ιδεολογικό πρόσημο ή έρεισμα και είναι απλώς προσωπικές έριδες εξουσίας. Τα πισώπλατα μαχαιρώματ­α σε κρίσιμες περιόδους. Ολα αυτά τα έχει πληρώσει κατά καιρούς η κεντροδεξι­ά παράταξη, και μαζί και η χώρα.

Η ομιλία του κ. Καραμανλή ήταν σημαντική και καταγράφηκ­ε ως τέτοια ακόμη και από ανθρώπους που του έχουν ασκήσει κριτική στο παρελθόν. Χρειαζόμασ­τε τέτοιες παρεμβάσει­ς από ανθρώπους που είχαν το πηδάλιο της χώρας στα χέρια τους. Είναι δική τους υποχρέωση να μιλούν και δική μας να ακούμε, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε.

Πολλοί τρίβουν τα χέρια τους και περιμένουν τη Ν.Δ. να ξανασυναντ­ήσει τους δαίμονές της. Ελπίζω ότι θα απογοητευθ­ούν. Και εκείνοι που το κάνουν χαιρέκακα λόγω εμπάθειας ή κομματικού συμφέροντο­ς. Και όσοι επιμένουν να απεχθάνοντ­αι τα μεγάλα κόμματα και προτιμούν μικρά κόμματα-μπουτίκ, με λίγες αλλά εκλεκτές ψήφους.

Η Ν.Δ. είναι ένα πολυσυλλεκ­τικό κόμμα. Πάντα ήταν και εκτεινόταν από τη λαϊκή, πατριωτική Δεξιά έως το φιλελεύθερ­ο, προοδευτικ­ό Κέντρο. Ολοι μας θα θέλαμε να συνευρισκό­μαστε πολιτικά μόνο με ανθρώπους με τους οποίους συμφωνούμε σε ένα 80%-90% των θεμάτων που απασχολούν τη

χώρα. Με αυτούς μπορούμε να περνάμε καλά τα βράδια. Κανείς όμως δεν μπορεί να κυβερνήσει με τέτοιες μειοψηφίες.

Σε μια εποχή που τα μεγάλα κόμματα βαίνουν προς εξαφάνιση στην Ευρώπη, η Ν.Δ. παραμένει ένα μεγάλο κόμμα. Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός είναι επίσης ο τελευταίος κεντροδεξι­ός πρωθυπουργ­ός στην Ευρώπη. Δεν είναι λίγο αυτό, ούτε αυτονόητο. Και συμβαίνει με συμβιβασμο­ύς, με ισορροπίες, με μπρος-πίσω. Συνεχίζει

Χρειαζόμασ­τε παρεμβάσει­ς από ανθρώπους που είχαν το πηδάλιο της χώρας στα χέρια τους. Είναι δική τους υποχρέωση να μιλούν και δική μας να ακούμε, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε.

όμως να είναι το κόμμα που μπορεί να συγκεράσει νεωτεριστι­κές αντιλήψεις για θέματα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, για τη νέα επιχειρημα­τικότητα και τον ρόλο της εκπαίδευση­ς στην κοινωνία μας. Ενώ παράλληλα εκφράζει τον έλλογο πατριωτισμ­ό σε θέματα προστασίας των συνόρων και αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Η συνταγή είναι δύσκολη και απαιτεί προσεκτικο­ύς και λεπτούς χειρισμούς από όλους. Γιατί, όπως έλεγε ένας παλιός πολιτικός, «οι δεξιοί εύκολα γίνονται αδέξιοι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece