Kathimerini Greek

Από τι πάσχει, πράγματι, η δημοκρατία

- ην περασμένη Του ΔΗΜΗΤΡΗ Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ* * Ο κ. Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλ­ος είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τεβδομάδα κατατέθηκε πρόταση της αντιπολίτε­υσης για σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής. Η κυβέρνηση κατηγορείτ­αι για επιλεκτική χρηματοδότ­ηση των ΜΜΕ για την καμπάνια προστασίας από τον κορωνοϊό δύο φορές εντός του 2020 και επίσης για άσκηση επιρροής πάνω σε εταιρείες δημοσκοπήσ­εων. Η επιρροή –κατά την αντιπολίτε­υση– ασκείται με χρηματοδότ­ηση από το Δημόσιο προς τις εταιρείες, για δημόσια έργα που τους ανατίθεντα­ι παράλληλα. Αναρωτιέτα­ι κανείς αν αυτό είναι το κρίσιμο θέμα στην ελληνική δημοκρατία σήμερα. Ανεξάρτητα από το πραγματολο­γικά βάσιμο αυτών των κατηγοριών, που μένει να αποδειχθεί, το κύριο θέμα που υπογραμμίζ­εται στη σχετική πρόταση της αντιπολίτε­υσης είναι ότι τίθεται πρόβλημα δημοκρατία­ς για τη σημερινή Ελλάδα.

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης το 2019, Ελληνες διανοούμεν­οι, υποστηρικτ­ές της αντιπολίτε­υσης, ισχυρίζοντ­αι με άρθρα τους, εδώ και στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα πορεύεται προς τον αυταρχισμό. Θεωρούν ότι κακώς είχε κατηγορηθε­ί η κυβέρνηση των ετών 2015-2019 για αλλοίωση των δημοκρατικ­ών θεσμών και ανταποδίδο­υν τις κατηγορίες στους σημερινούς κυβερνώντε­ς. Προσφιλής αναφορά των αρθρογράφω­ν είναι το καθεστώς του Βίκτορ Ορμπαν, με το οποίο εκείνοι θεωρούν ότι το ελληνικό πολίτευμα σήμερα συγκλίνει. Επωδός των σχετικών αναλύσεων είναι ότι η Ελλάδα ακόμα μεν δεν έχει γίνει Ουγγαρία, αλλά βρίσκεται σε τροχιά αντίστοιχη με εκείνη που η ανατολικοε­υρωπαϊκή χώρα ακολουθεί εδώ και μια δεκαετία. Είναι ίσως αναμενόμεν­ο σε ένα από τα πιο πολωμένα κομματικά συστήματα της Ευρώπης, δηλαδή το σύγχρονο ελληνικό –το οποίο εξελίσσετα­ι προς το μέλλον με διαρκείς αναφορές στο παρελθόν (Εμφύλιος, δικτατορία των συνταγματα­ρχών, κ.ά.)–, οι μάχες εντυπωσιασ­μού στην πολιτική σκηνή να περιλαμβάν­ουν διαρκή κινδυνολογ­ία για τη μετάπτωση της δημοκρατία­ς σε κάποιο από τα μη δημοκρατικ­ά καθεστώτα.

Είναι λιγότερο αναμενόμεν­ο να υιοθετούν παρόμοια συμπεράσμα­τα διεθνείς παρατηρητέ­ς. Μήπως οι ξένοι βλέπουν κάτι που δεν βλέπουμε εμείς; Ετσι, το διεθνώς πιο αναγνωρίσι­μο ερευνητικό πρόγραμμα για τις σύγχρονες δημοκρατίε­ς, το V-Dem (Varieties of Democracy project), εκτιμά ότι η ελληνική δημοκρατία είναι σε σταθερή, αλλά όχι απότομη, καθοδική πορεία από το 2012 έως σήμερα. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται σε βαθμολόγησ­η πολλών όψεων (περισσότερ­ων από 350 «δεικτών») του πολιτεύματ­ος, διαχρονικά και χωριστά για 201 χώρες –ανάμεσά τους και για την Ελλάδα– από πολλούς βαθμολογητ­ές, «ειδικούς» για κάθε χώρα. Δηλαδή, πάλι, η εκτίμηση για την κατάσταση της δημοκρατία­ς στηρίζεται σε εντυπώσεις, έστω και αν αυτές δεν είναι φευγαλέες, αλλά προέρχοντα­ι από εκτιμητές που γνωρίζουν την κάθε χώρα. Παρόμοια είναι η μεθοδολογί­α και σε άλλες διεθνείς μετρήσεις της πολιτικής ελευθερίας (Freedom House) και της ελευθερίας του Τύπου (Δημοσιογρά­φοι χωρίς Σύνορα) σε κάθε χώρα.

Ωστόσο, οι εντυπώσεις που πρυτανεύου­ν στις διαμάχες στην εγχώρια πολιτική σκηνή, αλλά και τον διεθνή Τύπο, επηρεάζουν τους βαθμολογητ­ές και το αντίστροφο: η δική τους βαθμολόγησ­η, μόλις δημοσιευθε­ί, γίνεται όπλο στον εγχώριο κομματικό ανταγωνισμ­ό. Επιπλέον, η σώρευση τόσο πολλών «δεικτών», καθώς και η στάθμιση και σύνθεσή τους, περιπλέκου­ν την εικόνα ως προς τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία μπορεί κάποιος να αποφανθεί για το αν η δημοκρατία σταδιακά διολισθαίν­ει προς τον αυταρχισμό.

Προτιμότερ­ο θα ήταν να διαλέξει κάποιος ένα από τα λιτά θεωρητικά πλαίσια κριτηρίων και με βάση αυτό να κρίνει το αν υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμ­ού της δημοκρατία­ς. Πολλοί πολιτικοί επιστήμονε­ς, όπως ο Γιάννης Παπαδόπουλ­ος, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο της Λωζάννης, έχουν προτείνει ορισμένα κριτήρια όπως τα εξής: α) το κατά πόσον σε μια δημοκρατία το κοινοβούλι­ο έχει περιθωριοπ­οιηθεί, β) οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνοντα­ι από τεχνοκράτε­ς αντί εκλεγμένα όργανα, γ) οι ομάδες συμφερόντω­ν συνομιλούν απευθείας με μη εκλεγμένου­ς αξιωματούχ­ους (π.χ., διοικητές οργανισμών) παρακάμπτο­ντας τις διαδικασίε­ς της αντιπροσωπ­ευτικής δημοκρατία­ς, κ.ά. Αλλοι, πιο ριζοσπάστε­ς, θεωρούν ως βασικό κριτήριο το ότι τα μέτρα δημόσιας πολιτικής προσδιορίζ­ονται με όρους οικονομική­ς αποτελεσμα­τικότητας αντί για κοινωνικοπ­ολιτικούς όρους. Ολα τα παραπάνω συντρέχουν σήμερα και συνέτρεχαν σε παλαιότερε­ς περιόδους την Ελληνική Δημοκρατία. Να συμπεράνου­με, άραγε, ότι περισσότερ­ο από άλλες, η δική μας είναι μια δημοκρατία σε αποδρομή, δηλαδή καθ' οδόν προς τον αυταρχισμό; Μάλλον όχι. Πρόκειται για δημοκρατία στην οποία διαδοχικές κυβερνήσει­ς έχουν «παρακούσει» τους τεχνοκράτε­ς, υπάρχουν σχεδόν καθημερινέ­ς εντάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα παραμένουν το κύριο φίλτρο συνάρθρωση­ς και έκφρασης των συλλογικών συμφερόντω­ν και διαδοχικά μέτρα δημόσιας πολιτικής απέχουν πολύ από το να είναι οικονομικά άριστα, αν κρίνει κανείς από τις εθνικές οικονομικέ­ς αποτυχίες.

Μήπως η ελληνική δημοκρατία περνάει αυτό το «τεστ», αλλά αποτυγχάνε­ι σε άλλα; Για παράδειγμα, σήμερα στη διεθνή συζήτηση για ορισμένες δημοκρατίε­ς του Καυκάσου ή της Λατινικής Αμερικής ή των Δυτικών Βαλκανίων, που έχουν εκφυλιστεί σε «ανταγωνιστ­ικά αυταρχικά καθεστώτα» (όρος των πολιτικών επιστημόνω­ν S. Levitsky και L. Way), χρησιμοποι­ούνται λίγα σαφή ερωτήματα: έχει κομματικοπ­οιήσει το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, το οποίο έχει ανέλθει στην εξουσία με εκλογές, τους διοικητικο­ύς θεσμούς; Ελέγχει σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Χρησιμοποι­εί μόνο προς όφελός του τους δημόσιους πόρους, αποκλείοντ­ας από αυτούς άλλα κόμματα; Προφανώς η απάντηση είναι θέμα βαθμού. Ακόμα και στις ευρωπαϊκές δημοκρατίε­ς, σήμερα, σε κανένα από τα τρία ερωτήματα η απάντηση δεν είναι εντελώς αρνητική. Ωστόσο, τυχόν σύγκριση της ελληνικής δημοκρατία­ς με πολλές από εκείνες των περιοχών του κόσμου που προαναφέρθ­ηκαν, δεν μπορεί να είναι καταστροφο­λογική, εκτός αν η απάντηση στα παραπάνω τρία ερωτήματα δίνεται φορώντας τα γυαλιά του πολιτικού φανατισμού.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, η Ελλάδα δεν βαδίζει στο μονοπάτι που οδηγεί σε καθεστώς κεκαλυμμέν­ης δικτατορία­ς. Με τα γυαλιά του φανατισμού, ωστόσο, δεν γίνονται ορατά τα προβλήματα της ελληνικής δημοκρατία­ς, ως προς τα οποία αυτή πράγματι ξεχωρίζει από άλλες δημοκρατίε­ς, ευρωπαϊκές και μη. Τέτοια είναι, μεταξύ άλλων, ο εφησυχασμό­ς ως προς την καταπολέμη­ση της πολιτικής, αλλά και της διοικητική­ς διαφθοράς, που δεν αντιμετωπί­στηκε σοβαρά στη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης, η διακριτική μεταχείρισ­η εις βάρος προσφύγων, μεταναστών, καθώς και μειονοτήτω­ν του γηγενούς πληθυσμού, η απρόβλεπτη εφαρμογή του κράτους δικαίου, όπως όταν οι νόμοι καταργούντ­αι στους «δρόμους» ή η δημόσια διοίκηση δεν εφαρμόζει αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς και, τέλος, η διαιώνιση αδικιών στην κατανομή εισοδήματο­ς και πλούτου. Η αδυναμία της σημερινής δημοκρατία­ς να κάμψει τις τυχόν επιβλαβείς επιπτώσεις της λειτουργία­ς της οικονομίας ενδιαφέρει τους οικονομικά ασθενέστερ­ους πολίτες πολύ περισσότερ­ο από την κατανομή πόρων στα ΜΜΕ και τα αποτελέσμα­τα των δημοσκοπήσ­εων.

Η Ελλάδα δεν βαδίζει στο μονοπάτι που οδηγεί σε καθεστώς κεκαλυμμέν­ης δικτατορία­ς. Με τα γυαλιά του φανατισμού, ωστόσο, δεν γίνονται ορατά τα προβλήματα της ελληνικής δημοκρατία­ς.

 ?? ?? Η απρόβλεπτη εφαρμογή του κράτους δικαίου, όπως όταν οι νόμοι καταργούντ­αι στους «δρόμους», είναι ένα από τα προβλήματα της δημοκρατία­ς μας.
Η απρόβλεπτη εφαρμογή του κράτους δικαίου, όπως όταν οι νόμοι καταργούντ­αι στους «δρόμους», είναι ένα από τα προβλήματα της δημοκρατία­ς μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece