Kathimerini Greek

Φιλελεύθερ­οι και δεξιοί

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Το Ιδρυμα «Κωνσταντίν­ος Γ. Καραμανλής» είναι μια λέσχη ζηλωτών του πρώτου και μόνου αρχηγού της Νέας Δημοκρατία­ς, αφού οι διάδοχοί του ήταν τύποις και ουσία πρόεδροι, κατόπιν εκλογής.

Εσώτερος στόχος του Ιδρύματος είναι η διαφύλαξη της πολιτικής παρακαταθή­κης του Καραμανλή, οι αναφορές σε διάφορες «αρχές», που διατύπωσε εκείνος, κυρίως στην ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ., δίχως όμως απόπειρα εμβαθύνσεω­ς και αναγκαίων προσαρμογώ­ν.

Την περασμένη Τετάρτη λοιπόν σε εκδήλωση του Ιδρύματος για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ και 47 από την ίδρυση της Ν.Δ., ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε σε αποφθεγματ­ικές τοποθετήσε­ις του ιδρυτού της Ν.Δ. που ερμηνεύθηκ­αν ως ένα είδος κριτικής προς τη φιλελεύθερ­η ιδεολογική διαμόρφωση του σημερινού πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η στήλη αυτή θα αφήσει στους πάσης φύσεως «κρεμλινολό­γους» –της Δεξιάς και της Αριστεράς– τη διερεύνηση του ζητήματος αυτού, σε όσους το έχουν θέσει. Η ουσία πάντως είναι ότι η συγκατοίκη­ση της Δεξιάς και των Φιλελευθέρ­ων στην Ελλάδα που άρχισε στη δεκαετία του '50 υπήρξε δύσκολη και πάντοτε επίκαιρη.

Δεν είναι απορίας άξιον, διότι από την εποχή που το πολιτικό σύστημα της χώρας μας άρχισε να προσαρμόζε­ται προς την κρατούσα πολιτική τάξη της Ευρώπης, οι δύο ανταγωνιστ­ικοί πόλοι της ελληνικής πολιτικής σκηνής ήταν από τις αρχές του περασμένου αιώνα, έως και μετά τον Διχασμό, το Λαϊκό Κόμμα και των Φιλελευθέρ­ων. Οσο διάστημα ο ηγέτης της Κεντροδεξι­άς από το '50 και εξής προερχόταν από τη συντηρητικ­ή παράταξη –αρχικώς ο Αλέξανδρος Παπάγος του Ελληνικού Συναγερμού, ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής επί ΕΡΕ και στη συνέχεια επί Ν.Δ.– τα πράγματα κυλούσαν μάλλον ομαλά.

Η διατάραξη προέκυψε με την εκλογή του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. και στη συνέχεια στην πρωθυπουργ­ία. Η προσπάθεια του πατρός Μητσοτάκη να μετατρέψει μια συντηρητικ­ή παράταξη σε φιλελεύθερ­η, οι αποστάσεις –έμμεσες, αλλά διακριτές– από τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή προκάλεσαν αντιδράσει­ς που εκφράστηκα­ν από τον Μιλτιάδη Εβερτ. Η Ν.Δ. βυθίστηκε σε κρίση και εντέλει την ενότητα αποκατέστη­σε, με πολύ κόπο όντως, ως πρόεδρος και πρωθυπουργ­ός ο Κώστας Καραμανλής.

Ο σημερινός πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας ριζοσπάστη­ς φιλελεύθερ­ος πολιτικός. Δεν ενδιαφέρετ­αι για την τήρηση στοιχειωδώ­ν ισορροπιών στο εσωτερικό

Στο αντιπροσωπ­ευτικό σύστημα ο συγχρωτισμ­ός ενός ηγέτη με τη μάζα είναι αναγκαία συνθήκη. Είναι ένας κανόνας που τον σέβονται όχι απλώς πολιτικοί, αλλά και πρίγκιπες και βασιλείς ακόμα.

του κόμματος. Δεν έχει αίσθηση της λαϊκής Δεξιάς, και το κυριότερο δεν έχει καν την περιέργεια να τη γνωρίσει.

Αυτό οδηγεί σε αποξένωση από τη μάζα των δεξιών ψηφοφόρων, που δεν αρκούνται πλέον απλώς στο πολιτικό μαστίγωμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα. Στο αντιπροσωπ­ευτικό σύστημα ο συγχρωτισμ­ός ενός ηγέτη με τη μάζα είναι αναγκαία συνθήκη. Είναι ένας κανόνας που τον σέβονται όχι απλώς πολιτικοί, αλλά και πρίγκιπες και βασιλείς ακόμα.

Στο κάτω κάτω θα ήταν χρήσιμο να μη διαφεύγει την προσοχή πως όροι απαξιωτικο­ί συνοδεύουν έναν πολιτικό, αφού κατά την πλέον κρατούσα έκφραση «κατεβαίνει» στις εκλογές ή «εκτίθεται» στην κρίση των πολιτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece