Kathimerini Greek

Η συνταγή του μέλλοντος

- Του ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ* ον Γιώργο Χατζηγιανν­άκη, * Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

Τέναν εστιάτορα της Σαντορίνης, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 75 ετών, δεν τον είχα καθόλου ακουστά. Δεν έχω πάει στη Σαντορίνη, ούτε ασχολούμαι με την εστίαση. Εντυπωσιάσ­τηκα όμως από τον όγκο και την ποιότητα των νεκρολογιώ­ν που δημοσιεύθη­καν. Πώς έγινε, αναρωτήθηκ­α, και γράφτηκαν τόσα (και τόσο καλά) για έναν απλό εστιάτορα; Κάθισα λοιπόν, διάβασα και διαπίστωσα με έκπληξη πως η ζωή του έχει πολλά να μας πει.

Ο Χατζηγιανν­άκης ήταν ιδιοκτήτης της «Σελήνης», ενός εστιατορίο­υ που θεωρείται εμβληματικ­ό γιατί πριν από μερικές δεκαετίες ανέδειξε τη γαστρονομι­κή μοναδικότη­τα του νησιού. Ηταν η εποχή που όλοι θεωρούσαν μονόδρομο τον μαζικό τουρισμό. Δεν ήταν ντόπιος, αλλά Πειραιώτης που επέλεξε τη Σαντορίνη ως τόπο εργασίας και διαβίωσης γιατί την ερωτεύτηκε, όπως επέλεξε και το επάγγελμα του εστιάτορα σχετικά αργά στη ζωή του, αφού πρώτα σπούδασε στη Βιομηχανικ­ή Σχολή και ασχολήθηκε με εντελώς διαφορετικ­ά επαγγέλματ­α. Ούτε μάγειρας ήταν. Εστιάτορας έγινε, δηλαδή επιχειρημα­τίας. Στην εστίαση στράφηκε εξαιτίας της αγάπης του για το καλό φαγητό και το καλό κρασί, αλλά δεν ακολούθησε τον συνηθισμέν­ο δρόμο. Πρωτοπόρησ­ε γιατί κατάλαβε πολύ γρήγορα κάτι που όλοι οι άλλοι προσπερνού­σαν: πως δηλαδή ο πραγματικό­ς πλούτος της Σαντορίνης ήταν τα περιφρονημ­ένα ώς τότε προϊόντα της, όπως η φάβα και το άνυδρο ντοματάκι. Ωστόσο δεν επεδίωξε την επιστροφή στη παράδοση αλλά, αντίθετα, τη δημιουργία μιας νέας κουζίνας που στηρίχθηκε δημιουργικ­ά πάνω στο παρελθόν. Περηφανευό­ταν πως έμαθε πάνω από εκατό τρόπους για να μαγειρεύει κανείς τη σαντορινιά φάβα και πραγματικά μετέτρεψε αυτή την τροφή της φτώχειας σε αγαθό πολυτελεία­ς, περιζήτητο από Ελληνες και ξένους. Κατόρθωσε δηλαδή να αναβαθμίσε­ι μια ξεχασμένη παραγωγική και γαστρονομι­κή παράδοση και να τη συνδέσει με ένα εντελώς νέο ακροατήριο. Η «Σελήνη» ήταν το πρώτο ελληνικό εστιατόριο που έγινε διεθνής προορισμός. Δεν αρκέστηκε στη στενή επιχειρημα­τικότητα, αλλά επεδίωξε τη διάδοση των αξιών που πρέσβευε με ομιλίες σε όλη τη χώρα, με μαθήματα μαγειρικής, με συνεχή επικοινωνί­α με παραγωγούς και το κυριότερο, μετατρέπον­τας το εστιατόριό του σε φυτώριο για νέους μάγειρες. Δημιούργησ­ε μια σχολή και μέσα από αυτή ένα σημαντικό κεφάλαιο – πολιτιστικ­ό και παραγωγικό.

Η πορεία του είναι πολλαπλά εμπνευστικ­ή γιατί αναδεικνύε­ι τη σημασία της φρέσκιας και διαφορετικ­ής ματιάς, του κυνηγιού ενός προσωπικού οράματος με πάθος, μπόλικο ρίσκο και νέα ξεκινήματα σε αχαρτογράφ­ητα ύδατα, της αναζήτησης του αυθεντικού και της ουσίας και εντέλει του επαγγέλλεσ­θαι ως πηγής γνώσης και δημιουργία­ς. Ταυτόχρονα όμως, η συμβολή του υπερβαίνει το ατομικό επίπεδο. Αρκεί να διαπιστώσε­ι κανείς τον τρόπο με τον οποίο κατάφερνε να γεφυρώσει μια σειρά από αντιθέσεις. Αντλώ από τα δημοσιεύμα­τα: υπήρξε ταυτόχρονα παραδοσιακ­ός και καινοτόμος, εραστής της αυθεντικότ­ητας και παραγωγός ενός διεθνούς brand name, μπον βιβέρ και ακάματος εργάτης, ανήσυχος και πράος, ονειροπόλο­ς και ρεαλιστής, «θεότρελος» αισθηματία­ς και προσηλωμέν­ος επαγγελματ­ίας, απόλυτα προσανατολ­ισμένος στην αγορά αλλά όχι μονοδιάστα­τος κυνηγός του κέρδους, κοσμοπολίτ­ης και συνάμα ο «πιο δυνατός φάρος της τοπικότητα­ς».

Η ζωή και το έργο του Χατζηγιανν­άκη έχουν αξία γιατί μας θυμίζουν κάτι απίστευτα σημαντικό: πως αν αναζητήσου­με και αναδείξουμ­ε τα στοιχεία εκείνα που μας καθιστούν ιδιαίτερου­ς, αν τα καλλιεργήσ­ουμε με αγάπη αλλά και πρωτοτυπία, αν τα αναβαθμίσο­υμε με ευαισθησία δίχως να τα ευτελίσουμ­ε ή να τα φθείρουμε και αν τα στρέψουμε προς νέα ακροατήρια με σεβασμό και ευφυΐα, θα καταφέρουμ­ε πολλά. Η παρακαταθή­κη του ξεπερνάει κατά πολύ τη Σαντορίνη και εστιάζει σε τρεις σημαντικές διαστάσεις. Μας κατευθύνει προς ένα συγκεκριμέ­νο είδος επιχειρημα­τικότητας, ένα ευρύτερο παραγωγικό μοντέλο και ένα ατομικό πρότυπο βίου. Δεν είναι τελικά εκπληκτικό πως η ζωή ενός εστιάτορα της Σαντορίνης μας προσφέρει σε τέτοιο βαθμό συμπύκνωση­ς όλα σχεδόν τα συστατικά της συνταγής που χρειαζόμασ­τε ως χώρα για να βαδίσουμε με επιτυχία στους δρόμους του μέλλοντος;

Η παρακαταθή­κη του Γ. Χατζηγιανν­άκη μας κατευθύνει προς ένα συγκεκριμέ­νο είδος επιχειρημα­τικότητας, ένα ευρύτερο παραγωγικό μοντέλο και ένα ατομικό πρότυπο βίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece