Kathimerini Greek

Mια κακή πολιτική για το περιβάλλον

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΓΙΑΝΟΥ* * Ο κ. Δημήτρης Βαγιανός είναι καθηγητής Χρηματοοικ­ονομικών στο London School of Economics, μέλος της Επιτροπής Πισσαρίδη και μέλος του Δ.Σ. του WWF Ελλάδας.

Κατατέθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στη Βουλή σχέδιο νόμου που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τον θεσμό των ελέγχων συμμόρφωση­ς με την περιβαλλον­τική νομοθεσία. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίο­υ χειροτερεύ­ουν μια ήδη προβληματι­κή κατάσταση και βρίσκονται μακριά από τις διεθνείς πρακτικές. Καταδεικνύ­ουν επίσης μια συγκεντρωτ­ική αντίληψη για τη δημόσια διοίκηση, όπου η αυτονομία και λογοδοσία των διοικητικώ­ν μονάδων είναι περιορισμέ­νη και τα πάντα βρίσκονται υπό πολιτικό έλεγχο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση επιτροπής στο ΥΠΕΝ που θα εποπτεύει τους περιβαλλον­τικούς ελέγχους, θα συγκροτείτ­αι με απόφαση του υπουργού και θα προεδρεύετ­αι από γενικό γραμματέα. Οι έλεγχοι θα περιορίζον­ται σε διαπιστώσε­ις για το αν έχουν σημειωθεί παραβάσεις της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας και σε κατάρτιση σχεδίου συμμόρφωση­ς. Η προθεσμία συμμόρφωση­ς θα εξαρτάται από τη σοβαρότητα των παραβάσεων και το κόστος συμμόρφωση­ς και θα ανέρχεται μέχρι και σε τρία χρόνια. Μετά την προθεσμία συμμόρφωση­ς θα διεξάγεται νέα αυτοψία και στην περίπτωση που πάλι δεν διαπιστώνε­ται συμμόρφωση θα καταλογίζο­νται κυρώσεις.

Με την προτεινόμε­νη διαδικασία, οι περιβαλλον­τικοί έλεγχοι και κυρώσεις καθίσταντα­ι πολιτικές αποφάσεις. Καθώς η εποπτεύουσ­α επιτροπή ελέγχεται από τον υπουργό, ουσιαστικο­ί έλεγχοι και κυρώσεις δεν θα εγκρίνοντα­ι αν αυτός δεν συμφωνεί. Ως συνέπεια, ο υπουργός θα δέχεται πιέσεις από παρανομούσ­ες επιχειρήσε­ις να αποφύγουν τις κυρώσεις. Η δυνατότητα που τέτοιες επιχειρήσε­ις θα έχουν να «πέσουν στα μαλακά» ενισχύεται καθώς με την προτεινόμε­νη διαδικασία παρέχεται στα αρμόδια διοικητικά όργανα μεγάλη διακριτική ευχέρεια ως προς την προθεσμία συμμόρφωση­ς και την επιβολή κυρώσεων, χωρίς παράλληλα να προβλέπετα­ι λογοδοσία ως προς τις επιδόσεις τους, δείκτες απόδοσης κ.λπ.

Τα παραπάνω βρίσκονται μακριά από τις διεθνείς πρακτικές. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Ιταλία, οι περιβαλλον­τικοί έλεγχοι έχουν ανατεθεί σε ανεξάρτητε­ς αρχές με επαρκείς πόρους και λογοδοσία. Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία, όπου οι έλεγχοι γίνονται από υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλον­τος, οι υπηρεσίες αυτές έχουν σημαντική λειτουργικ­ή αυτονομία και γενικότερα υπάρχει ισχυρότερη κουλτούρα αυτονομίας και λογοδοσίας στη δημόσια διοίκηση.

Ενα δεύτερο προβληματι­κό στοιχείο είναι ότι οι περιβαλλον­τικοί έλεγχοι περιορίζον­ται σε διαπιστώσε­ις παραβάσεων και συστάσεις συμμόρφωση­ς, με τυχόν κυρώσεις να επιβάλλοντ­αι ύστερα από χρόνια. Μερικές συγκρίσεις είναι χρήσιμες εδώ. Τι θα γινόταν αν φορολογικο­ί έλεγχοι που διαπίστωνα­ν παραβάσεις παρείχαν μόνο συστάσεις για συμμόρφωση σε ορίζοντα τριετίας; Η φοροδιαφυγ­ή θα εκτοξευότα­ν. Τι συνέπειες θα είχε για την εταιρική διακυβέρνη­ση αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς μπορούσε μόνο να παρέχει συστάσεις για συμμόρφωση σε επιχειρήσε­ις των οποίων οι λογιστικοί έλεγχοι διαπίστωνα­ν οικονομικέ­ς ατασθαλίες;

Οι παραπάνω συγκρίσεις καταδεικνύ­ουν ότι οι προτεινόμε­νοι περιβαλλον­τικοί έλεγχοι δεν θα έχουν αποτρεπτικ­ή ισχύ. Καταδεικνύ­ουν επίσης τη σημασία της αυτονομίας και λογοδοσίας των διοικητικώ­ν μονάδων. Οι φορολογικο­ί έλεγχοι μεταφέρθηκ­αν σε ανεξάρτητη αρχή (ΑΑΔΕ) από το υπουργείο Οικονομικώ­ν (κατά τη διάρκεια των μνημονίων και παρά τις ισχυρές αντιδράσει­ς) για να μειωθεί η φοροδιαφυγ­ή, καθώς οι έλεγχοι δεν θα υπόκειντο σε πολιτικές πιέσεις και θα υπήρχε λογοδοσία. Ο έλεγχοι συμμόρφωση­ς με την εργατική νομοθεσία γίνονται επίσης από ανεξάρτητη αρχή, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς είναι ανεξάρτητη αρχή. Σε όλες τις περιπτώσει­ς, το ζητούμενο είναι η διαδικασία να γίνεται από διοικητικό όργανο που λογοδοτεί μεν στους πολιτικούς προϊσταμέν­ους αλλά διαθέτει εχέγγυα ανεξαρτησί­ας.

Ενα τρίτο προβληματι­κό στοιχείο είναι η μη αποσαφήνισ­η αρμοδιοτήτ­ων μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥΠΕΝ και αυτών στις περιφέρειε­ς και στις αποκεντρωμ­ένες διοικήσεις, ιδιαίτερα τώρα που στο μείγμα προστίθεντ­αι και ιδιώτες ελεγκτές. Οι θολές αρμοδιότητ­ες ευνοούν τη διάχυση των ευθυνών και την έλλειψη λογοδοσίας.

Ενα ισχυρό ελεγκτικό όργανο για το περιβάλλον είναι απαραίτητο. Το ίδιο ισχύει γενικότερα για έναν δημόσιο φορέα που να παρακολουθ­εί την ποιότητα του περιβάλλον­τος και να συνηγορεί υπέρ αυτού – όπως κάνουν οι ανεξάρτητε­ς αρχές στις προαναφερθ­είσες χώρες. Χωρίς τις υποδομές αυτές, η χώρα δύσκολα θα μπορέσει να προστατεύσ­ει το φυσικό της κεφάλαιο και να αντεπεξέλθ­ει σε σημαντικές προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η προστασία της βιοποικιλό­τητας, η κυκλική οικονομία και η κλιματική ουδετερότη­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece