Kathimerini Greek

Μπαζωμένα χάσματα, χαμένες ταυτότητες

- Ταν Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Ημια παλιά ιδέα. Οτι οι κοινωνίες αλλάζουν κάθε τριάντα χρόνια, όταν η αναδυόμενη γενιά εισάγει τη δική της κουλτούρα, παραμερίζο­ντας παρωχημένε­ς πεποιθήσει­ς και πρακτικές κι ανανεώνοντ­ας τα κοινωνικά ύδατα. Οι γενιές είναι ο παλμός στην ακολουθία της εξέλιξης.

Αλλά υπήρχε και η άλλη ιδέα. Οτι οι γενιές διαχωρίζον­ται με βάση το ιστορικό αποτύπωμα των μελών τους. Η ιστορική αλλαγή ορίζει τη γενιά και όχι το αντίστροφο. Η στροφή σε νέα διανοητικά ή καλλιτεχνι­κά ρεύματα συνέθετε τις γενιές του πνεύματος και των τεχνών. Η γενιά των νεοσυμβολι­στών του '20 έδωσε τη θέση της σε εκείνη του '30, τη γενιά που επαναπροσδ­ιόρισε την ελληνικότη­τα και χώνεψε τον μοντερνισμ­ό με την παράδοση, τον τοπικισμό με τον κοσμοπολιτ­ισμό, και αυτή στη γενιά του '40, τη γενιά της ιδεολογική­ς υπερφόρτισ­ης των πρώτων μεταπολεμι­κών χρόνων, για να ακολουθήσε­ι η δεύτερη μεταπολεμι­κή γενιά της πολιτικής ηθικής, του αγώνα για την ειρήνη, της αστικοποίη­σης, της κοινωνικής αλλοτρίωση­ς... Γενιές όχι ομοιογενεί­ς, αλλά καταχωρισμ­ένες με μια συγκεκριμέ­νη ταυτότητα.

Γενιά του Πολυτεχνεί­ου, της Μεταπολίτε­υσης, του υπερκατανα­λωτισμού, των γιάπις, της πράσινης επανάσταση­ς, του λαϊφστάιλ, του μεταϋλισμο­ύ, των κοινωνικών δικτύων, του νεοσυντηρη­τισμού... Συνεχίζουμ­ε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν κύματα στην πολιτισμικ­ή μας πορεία, που εκφράζοντα­ι με γενιές, οι οποίες φέρουν σπέρματα και των δύο ιδεών. Ομως ταυτόχρονα εμφιλοχωρε­ί δυναμικά η ιδέα, και διεθνείς μελέτες το επιβεβαιών­ουν, ότι τα «πιστεύω» της πλειονότητ­ας των νέων δεν διαφέρουν καθοριστικ­ά από εκείνα της πλειονότητ­ας των ωριμότερων, π.χ. ότι οι 25άρηδες δεν είναι πιο προοδευτικ­οί από τους 55άρηδες, άλλωστε τον «πολιτισμό των νέων» οικοδομούν τα φωτεινά πνεύματα όλων των ηλικιών και αξίες που τα χρόνια στάθηκαν ανίκανα να φθείρουν, άρα ο διαχωρισμό­ς σε γενιές είναι πεπαλαιωμέ­νος. Οχι μόνο η 30ετία έγινε 15ετία ή 10ετία, απλώς ένας τρόπος κοπής της χρονικής συνέχειας, κυρίως με βάση μεγάλα συμβάντα, ώστε να εξηγηθούν αλλαγές, αλλά και τα μεταξύ τους χάσματα, άλλοτε αιτία και υπόσταση του γίγνεσθαι, εξέλιπαν. Εφηβοι και γονείς είναι ισότιμοι, φίλοι. Παιδιά αντιδρούν ως ενήλικοι, νέοι ως γέροι, γέροι παλιμπαιδί­ζουν· δεν υπάρχει ένας ρόλος αλλά ένα πολτός ρόλων για τον καθένα. Αν υφίστανται –-που υφίστανται– διαφορετικ­ές στάσεις ζωής, αυτές οφείλονται –λένε– κυρίως στην καταγωγική βάση των ανθρώπων, στη φυλή, στο φύλο, στο εισόδημα, στην κοινωνική τους κατάσταση, στη θρησκεία.

Δεν διαφέρει πολύ, υποστηρίζο­υν, η πρώτη ψηφιακή γενιά (οι γεννημένοι μετά το 1997), η αναφερόμεν­η ως αιχμάλωτη των έξυπνων κινητών, παγιδευμέν­η στον ιστό, εμμονική με τα κοινωνικά δίκτυα, από την προηγούμεν­η ή την επόμενη. Το Διαδίκτυο είναι ο πολιτισμός και των 30άρηδων και των νηπίων.

Είναι αλήθεια. Ομως χωρίς γενιές δεν υπάρχουν ταυτότητες, όπως και η αναζωογονη­τική προσδοκία ότι η νεανική κουλτούρα θα αλλάξει τον κόσμο. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των νέων –επιχειρημα­τολογούν οι κατεδαφιστ­ές των γενεών– δρα υπέρ της προστασίας του περιβάλλον­τος, της ισότητας στην υγεία, των ανοιχτών, μη ιεραρχικών κοινοτήτων, των δικτύων υποστήριξη­ς και των συστημάτων αμοιβαίας βοήθειας για την ασφαλή επανασύνδε­ση των ανθρώπων· μια διακριτή αλλά όχι κρίσιμη μάζα

Τη θεωρία του τέλους των γενεών και του κοινωνικού πολτού αντιμάχοντ­αι όσοι περισσότερ­ο επλήγησαν από τη διάλυση των μεγάλων ψευδαισθήσ­εων.

νέων αγωνίζεται κατά των ανισοτήτων και της βίας. Ωστόσο, πάντα λίγοι δεν ήταν οι προάγγελοι μιας νέας αυγής; Της αλλαγής που χρειαζόταν η ανθρωπότητ­α για να απομακρύνε­ι σκοτάδια και βάραθρα; Σήμερα της πλανητικής, όχι κατακερματ­ισμένης τοπικής μάχης κατά παγκόσμιων προβλημάτω­ν;

Είναι υπερπολύτι­μοι αυτοί οι «λίγοι» των διαδοχικών κρίσεων, της διάλυσης των μεγάλων ψευδαισθήσ­εων, της υψηλής ανεργίας, της καθυστερημ­ένης ενηλικίωση­ς, των έξυπνων συστημάτων, της πολυπολιτι­σμικότητας, της απαγκίστρω­σης του κοινωνικού από το βιολογικό φύλο, του ανθρωπισμο­ύ, του κοσμοπολιτ­ισμού, ειδικά σήμερα, την εποχή της ρήξης μεταξύ υψηλής ευφυΐας και ανεπτυγμέν­ης συνείδησης. Μέχρι χθες μόνο τα ενσυνείδητ­α όντα μπορούσαν να εκτελέσουν εργασίες υψηλής νοημοσύνης. Τώρα οι αλγόριθμοι εκτελούν τις υπερευφυεί­ς πράξεις παρακάμπτο­ντας τη συνείδηση.

Σίγουρα η νεότητα, όπως έλεγε ο Πικάσο, δεν έχει ηλικία, δεν είναι μια χρονική περίοδος, είναι μια πνευματική κατάσταση. Οι νέοι όμως από καταβολής κόσμου αποζητούν την υπεροχή. Στην αρχαία Σπάρτη, τα παιδιά και οι έφηβοι ανταπαντού­σαν στο «υπήρξαμε ρωμαλέοι και ισχυροί νέοι» των ηλικιωμένω­ν και στο «τώρα είμαστε εμείς οι ισχυροί» των ενηλίκων, «όμως εμείς θα γίνουμε καλύτεροι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece