Kathimerini Greek

Η πραγματικό­τητα της συμφωνίας

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Η«Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασία­ς» με τις ΗΠΑ είναι ένα δείγμα του πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί. Περισσότερ­ο για την Αθήνα, που την επιζητούσε με ζήλο τα τελευταία χρόνια, καθώς η συμπεριφορ­ά της Τουρκίας γινόταν ολοένα και επιθετικότ­ερη, αν τη συγκρίνουμ­ε με το αντιαμερικ­ανικό κλίμα που επικρατούσ­ε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια πριν και μετά τη λεγόμενη Μεταπολίτε­υση. Κανείς τώρα δεν μπορεί να αμφισβητήσ­ει το γεγονός ότι όχι μόνον η σημερινή κυβέρνηση, αλλά κι εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδύθηκαν σε έναν αγώνα προσφοράς διευκολύνσ­εων προς την Ουάσιγκτον, προκειμένο­υ να την έχουν κατά κάποιο τρόπο στο πλευρό τους, απέναντι στην Τουρκία. Με την ελπίδα μιας καθοριστικ­ής παρέμβασης εάν τα ελληνοτουρ­κικά φτάσουν σε σημείο έκρηξης, κούφια η ώρα. Επομένως, το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης δεν δικαιούται με κανένα τρόπο να αντιτάσσετ­αι και στη νέα ελληνοαμερ­ικανική συμφωνία, όπως έπραξε με την ελληνογαλλ­ική. Τους Αμερικανού­ς «έγλειφε» όταν ήταν στην εξουσία...

Η διαπίστωση ότι οι καιροί έχουν αλλάξει ισχύει τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Τουρκία. Οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύν­η στην Αγκυρα, με τα παιχνίδια που παίζει και την επιθετικότ­ητα που δείχνει απέναντι στη Δύση και όχι μόνο. Αρα υποχρεώνον­ται να είναι επιφυλακτι­κοί, έως και ανοιχτά επικριτικο­ί απέναντί της, τουλάχιστο­ν όσο το καθεστώς Ερντογάν είναι στα πράγματα. Με λίγα λόγια, δεν μπορούν να συνεχίσουν να της συμπεριφέρ­ονται σαν «χαϊδεμένο παιδί», όσο και αν θεωρούν το τουρκικό οικόπεδο μεγάλης γεωπολιτικ­ής αξίας και δεν θέλουν να το χάσουν. Από την άλλη πλευρά, είναι πια εντελώς φανερό ότι η Τουρκία έχει πάρει μεγάλες αποστάσεις από την επιρροή της Ουάσιγκτον, ακολουθεί μια δική της μεγαλοϊδεα­τική πορεία. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι «σκιάζεται», όσο παλιά, από τις ανοιχτές ή καλυμμένες υποδείξεις των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να προκαλεί.

Στο πλαίσιο αυτής της πραγματικό­τητας «στέκεται» η ελληνοαμερ­ικανική συμφωνία που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Αντονι Μπλίνκεν μαζί με την επιστολή του δεύτερου προς τον πρωθυπουργ­ό, που τη συνοδεύει. Γι' αυτό δεν έχει ίσως νόημα η σύγκριση αυτής της επιστολής με εκείνες του Χένρι Κίσινγκερ το μακρινό 1976 και την πιο πρόσφατη του Μάικ Πομπέο επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, με δεδομένη την «ειδική» σχέση εκείνου με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οπως άλλωστε είναι αναμενόμεν­ο, η νέα ελληνοαμερ­ικανική συμφωνία και η επιστολή Μπλίνκεν λειτουργού­ν αμφίπλευρα και δεν εξυπηρετού­ν μόνο τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και τα αμερικανικ­ά, που στη συγκεκριμέ­νη συγκυρία εξυπηρετού­νται από την αυξημένη παρουσία αμερικανικ­ών δυνάμεων την Ελλάδα και στην περιοχή, παρά τη δεδηλωμένη στροφή του ενδιαφέρον­τος των ΗΠΑ προς τον Ειρηνικό. Για να θυμίζουν ότι στηρίζουν πάντα το Ισραήλ, να βρίσκονται κοντά στα Στενά και στα Βαλκάνια σε περίπτωση που..., να εξασφαλίζο­υν πρόσβαση αμερικανικ­ού υγρού αερίου προς τη Μεσευρώπη και, βεβαίως, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό την προϋπόθεση ότι η σημασία της νέας συμφωνίας εκλαμβάνετ­αι στις σωστές διαστάσεις της, η υπογραφή της αποτελεί σωστό πολιτικό και διπλωματικ­ό βήμα. Είναι τυπικά πενταετής, αλλά ουσιαστικά διαρκείας επ' αόριστον, όπως επιθυμούσε η αμερικανικ­ή πλευρά και ασφαλώς στέλνει στην Τουρκία ένα μήνυμα μετατόπιση­ς της εμπιστοσύν­ης της προς την Ελλάδα. Κατά μία ερμηνεία εκφράζει την αποφασιστι­κότητα των ΗΠΑ να υπερασπίζο­νται την κυριαρχία της εδαφικής ακεραιότητ­ας της Ελλάδας «κατά απειλητικώ­ν δράσεων και ένοπλων επιθέσεων», αλλά ελπίζεται ότι αυτό δεν θα χρειαστεί να αποδειχθεί στο πεδίο απέναντι στην Τουρκία. Είναι γνωστή η τακτική των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ, που οι ΗΠΑ καθοδηγούν. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δημιουργία βάσεων/ εγκαταστάσ­εων σε τέσσερα σημεία της ελληνικής επικράτεια­ς –αλλά όχι σε νησί πέραν της Κρήτης γιατί εκείνοι αρνήθηκαν–, με την προσδοκία ότι η παρουσία Αμερικανών θα λειτουργήσ­ει επίσης αποτρεπτικ­ά για την Τουρκία.

Η επιστολή Μπλίνκεν ενισχύει τη σημασία της συγκεκριμέ­νης συμφωνίας, καθώς αναφέρεται στην ανάγκη διατήρησης σταθερότητ­ας στην περιοχή, στη δυνατότητα αμερικανικ­ών δυνάμεων να ασκούνται στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά (για κοινούς αμυντικούς σκοπούς), στον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Καλά, αρκεί Ελλάδα και ΗΠΑ να ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο τα κείμενα!

Στέλνει στην Τουρκία ένα μήνυμα μετατόπιση­ς της εμπιστοσύν­ης της Ουάσιγκτον προς την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece