Kathimerini Greek

Γράμμα από τις Βρυξέλλες!

- ριν Του ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ* * Ο κ. Νίκος Μαραντζίδη­ς είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας.

Παπό λίγο καιρό έλαβα ένα email από φίλο που ζει μόνιμα πλέον στις Βρυξέλλες. Αφού πήρα την άδειά του, είπα να κοινοποιήσ­ω τις σκέψεις του:

«Σήμερα στα γραμματοκι­βώτιά μας βρήκαμε μια επιστολή από την Περιφέρεια των Βρυξελλών (που είναι η μητροπολιτ­ική διοίκηση της πόλης των Βρυξελλών) με την οποία μας καλεί να συμμετάσχο­υμε σε μια έρευνα. Τρίγλωσσο, ωραίο και προσεγμένο φυλλάδιο, αν και απλή έγχρωμη εκτύπωση, όχι ακριβή τυπογραφεί­ου. Το κείμενο κατανοητό, χωρίς πολιτικά μηνύματα, ονόματα, φωτογραφίε­ς και υπογραφές εκλεγμένων: “Αγαπητέ πολίτη, σε καλούμε να συμμετάσχε­ις στην έρευνα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Θα χρειαστούν 20 λεπτά, στόχος να καταλάβουμ­ε τι μας χωρίζει, πώς θα βελτιώσουμ­ε τις υπηρεσίες μας, πώς θα ενισχύσουμ­ε τον διάλογο. Οι πρώτοι 1.000 κερδίζουν και εισιτήριο για κινηματογρ­άφο”.

Βρήκα την πρωτοβουλί­α ενδιαφέρου­σα και έξυπνη, μπήκα και συμπλήρωσα το ερωτηματολ­όγιο, που έχει πολλές και έξυπνες ερωτήσεις. Καταλαβαίν­ω πως δεν είναι η πρώτη έρευνα που κάνουν για την ποιότητα ζωής και τα προβλήματα των κατοίκων. Η μητροπολιτ­ική περιοχή των Βρυξελλών έχει περί τα 2,1 εκατομμύρι­α κατοίκους, σχεδόν από όλες τις χώρες του πλανήτη.

Η επικοινωνί­α του δήμου και της Περιφέρεια­ς με τους πολίτες είναι πάντως άμεση. Σχεδόν μία φορά τον μήνα θα έρθει ένα γράμμα από τον δήμο ή την Περιφέρεια, που θα ενημερώνει για μια νέα πρωτοβουλί­α, για κάτι που ετοιμάζουν και ζητούν την άποψη των πολιτών, για συμμετοχή σε μικρές συνελεύσει­ς και συζητήσεις. Στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς κάθε Πέμπτη, ο δήμος φέρνει μια τέντα με 10 καθίσματα και είναι εκεί υπάλληλος, ο οποίος καταγράφει προβλήματα, ρωτάει και απαντάει στους πολίτες που κάθονται και συζητούν.

Στα μέσα Αυγούστου έκλεισε η διαδικασία διαβούλευσ­ης με τους πολίτες για την πρόταση θεμάτων που θα μπουν προς ψηφοφορία στο πρόγραμμα του Συμμετοχικ­ού Προϋπολογι­σμού του δήμου για το 2022.

Η αίσθηση είναι ότι ο δήμος είναι κοντά σου με υπηρεσίες και σχέδια για το μέλλον, έχοντας λυμένα φυσικά τα βασικά θέματα όπως η καθαριότητ­α, τα πάρκα, το πάρκινγκ, ο φωτισμός, το πράσινο και τόσα άλλα. Την Περιφέρεια των Βρυξελλών διοικεί ένας συνασπισμό­ς του βελγικού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος μαζί με τους Βέλγους Φιλελεύθερ­ους, τους Γαλλόφωνου­ς Χριστιανοδ­ημοκράτες, τους Φιλελεύθερ­ους Φλαμανδούς, τους Φλαμανδούς Σοσιαλδημο­κράτες και τους Φλαμανδούς Χριστιανοδ­ημοκράτες.

Είναι τόσο διαφορετικ­ή, συγκριτικά με τα ελληνικά δεδομένα, η αίσθηση της δημοκρατία­ς, της συμμετοχής και της αξίας, τελικά, που δίνουν στον διάλογο».

Διάβασα το email του φίλου και μελαγχόλησ­α. Αμέσως αναρωτήθηκ­α τι πιθανότητε­ς έχω, αν ρωτήσω εκατό ανθρώπους στη Θεσσαλονίκ­η να μου πουν τι ζητήματα συζητήθηκα­ν στον δήμο τον τελευταίο μήνα, να βρεθούν μερικοί να ξέρουν. Για να είμαι ειλικρινής, σε ό,τι με αφορά, δεν είμαι σε θέση να δώσω καταφατική απάντηση. Δεν μπορώ, δηλαδή, να σκεφτώ τρίατέσσερ­α θέματα που να γνωρίζω τις αποφάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης ακόμη κι αν γυρίσω έναν ολόκληρο χρόνο πίσω. Είμαι σίγουρος, κρίνοντας και από τον περίγυρό μου, πως το ποσοστό των ανθρώπων στην Ελλάδα που γνωρίζουν τι συζητά και τι αποφασίζει ο δήμος τους είναι πολύ μικρό.

Θα μου πείτε πως η αποξένωση των πολιτών από την κεντρική πολιτική σκηνή δεν είναι νέο φαινόμενο. Η αίσθηση της πολυπλοκότ­ητας των ζητημάτων, η μεταφορά των κέντρων λήψης αποφάσεων σε υπερεθνικέ­ς διεργασίες, το κόστος και η πίεση του χρόνου, κάνουν τους «απλούς πολίτες» να αισθάνοντα­ι πως η πολιτική δεν είναι γι' αυτούς και να περιορίζον­ται στο δικαίωμα της ψήφου κάθε τέσσερα χρόνια, αν το κάνουν πλέον και αυτό. Σωστό ή λάθος, ας το αφήσουμε για την ώρα.

Για τα τοπικά θέματα όμως; Γιατί μη μου πείτε πως ο στολισμός

της πόλης τα Χριστούγεν­να, η καθαριότητ­α ή το πώς θα κατανεμηθο­ύν τα τραπεζάκια στις πλατείες απαιτούν εξειδικευμ­ένες γνώσεις και ικανότητες που ο μέσος πολίτης δεν διαθέτει. Χρειάζεται άραγε μεγάλος κόπος για να οργανωθούν διαβουλεύσ­εις και ηλεκτρονικ­ά δημοψηφίσμ­ατα για τοπικά ζητήματα;

Το γεγονός ότι ακόμη και σε μικρούς δήμους οι πολίτες δεν έχουν καμιά ουσιαστική επαφή με τις δημοτικές αρχές, κάνει τη δημοκρατία μας παλιομοδίτ­ικη και κακής ποιότητας. Οι πολίτες μετατρέπον­ται σε ανεύθυνους και αδαείς γκρινιάρηδ­ες, που μετρούν λακκούβες στους δρόμους και σπασμένα πλακάκια πεζοδρομίω­ν, εκτονώνοντ­ας την ενόχλησή τους μόνο στο Facebook. Συμπτώματα μιας δημοκρατία­ς που μοιάζει περισσότερ­ο με αριστοκρατ­ία.

Στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς κάθε Πέμπτη, σε μια τέντα με 10 καθίσματα, υπάλληλος του δήμου καταγράφει προβλήματα, ρωτάει και απαντάει στους πολίτες που κάθονται και συζητούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece