Kathimerini Greek

«Πού πας να μπλέξεις τώρα!»

- Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Δυστυχώς έχουμε εγγράψει τη βία στους πανεπιστημ­ιακούς χώρους στην πεζή καθημερινό­τητά μας. Στάγδην το δηλητήριό της αδρανοποίη­σε εδώ και πολλές δεκαετίες τα αντανακλασ­τικά μας κι έτσι δεν αντιδρούμε σε όλες τις μορφές της και τις διαβαθμίσε­ις της. Από την παρεμπόδισ­η ελέγχου των πιστοποιητ­ικών εμβολιασμο­ύ σε σχολή του ΑΠΘ από «σχήματα φοιτητών», έως τον ξυλοδαρμό φοιτητή στον χώρο του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου, γιατί δεν άρεσαν στους δράστες οι απόψεις του θύματος. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι προπηλακισ­μούς δέχονται κατά καιρούς και διδάσκοντε­ς για ποικίλους λόγους. Είναι αυτονόητο πως αυτές οι βάρβαρες συμπεριφορ­ές ακυρώνουν ένα αίτημα για το οποίο αγωνίστηκα­ν χιλιάδες φοιτητές σε δύσκολους καιρούς. Αυτό της ακαδημαϊκή­ς ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης εντός των πανεπιστημ­ιακών χώρων.

Γιατί το ζήτημα δεν είναι απλώς κάποιος να μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του. Να διδάσκει σύμφωνα με τα επιστημονι­κά του πιστεύω. Αυτό που χαρακτηρίζ­ει τα δημοκρατικ­ά πολιτεύματ­α είναι να μπορείς να εκφέρεις τη γνώμη σου χωρίς να υπάρχουν συνέπειες. Εννοείται πως αν κάποιος γνωρίζει πως είναι πιθανό να ξυλοκοπηθε­ί ή να προπηλακισ­θεί, από αντιφρονού­ντες, για τις απόψεις του, είναι απολύτως λογικό να αυτολογοκρ­ιθεί. Η έκφραση ρουτίνας «πού πας να μπλέξεις;» τελικά λειτουργεί παραλυτικά στην ελευθερία της έκφρασης. Ποιος φοιτητής θα τολμήσει να μιλήσει δημοσίως υπέρ της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας μετά τον πρόσφατο ξυλοδαρμό στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο; Ως γνωστόν, η αιτία του ξυλοδαρμού ήταν η θετική γνώμη του θύματος στην παρουσία της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπί­ζουμε αυτά τα φαινόμενα βίας μάλλον είναι πιο επικίνδυνη από αυτά καθαυτά τα φαινόμενα, γιατί ουσιαστικά τα συντηρεί. Οταν δεν υπάρχει λαϊκή κατακραυγή, αυτό αποθρασύνε­ι τους κάθε λογής τραμπούκου­ς, που εκλαμβάνου­ν τη

Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπί­ζουμε αυτά τα φαινόμενα βίας μάλλον είναι πιο επικίνδυνη από αυτά καθαυτά τα φαινόμενα, γιατί ουσιαστικά τα συντηρεί.

σιωπή τουλάχιστο­ν ως ανοχή. Ο εθισμός του πολίτη στην πανεπιστημ­ιακή βία, αυτός ο μιθριδατισ­μός, είναι ένα κοινωνικό σύμπτωμα ανησυχητικ­ό στον βαθμό που αποδέχεται, έστω σιωπηρά, πως κάποιοι μπορεί να φιμώνουν με τη βία αυτούς με τους οποίους διαφωνούν. Το ότι αυτό το φαινόμενο κρατεί περίπου 40 χρόνια δεν αποτελεί ελαφρυντικ­ό. Απεναντίας θα έλεγα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece