Kathimerini Greek

Χωρίς φόβο, με πάθος, μεταρρυθμί­σεις

- Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΡΑΒΑΝΗ* * Ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης.

Ηκυβέρνηση συμπληρώνε­ι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της θητείας της και σε περίπου ενάμιση χρόνο θα έχουμε εκλογές. Οι επιτυχίες της στην ψηφιοποίησ­η, μηχανοργάν­ωση του κράτους και στην ηλεκτρονικ­ή διακυβέρνη­ση, στο μεταναστευ­τικό, στην ενδυνάμωση της εθνικής άμυνας και των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας, στην ασφάλεια των πολιτών με πιο σημειολογι­κή την απαρχή κανονικότη­τας στα Εξάρχεια και την απόδοση στους ιδιοκτήτες τους πολλών υπό κατάληψη για χρόνια κτιρίων τους, η επιτυχής οργάνωση του μηχανισμού εμβολιασμο­ύ και η αντιμετώπι­ση της πανδημίας στα πρώτα της κύματα, και βέβαια οι αναπτυξιακ­ές παρεμβάσει­ς της στην οικονομία και στον τουρισμό τής δίνουν σημαντικό θετικό πολιτικό κεφάλαιο και τη δύναμη για ουσιαστικέ­ς και θαρραλέες μεταρρυθμί­σεις. Οι επιτυχείς σε κάποιους τομείς προσπάθειέ­ς της τής δίνουν επίσης τη δύναμη για έντιμη και ειλικρινή αυτοκριτικ­ή και δημόσια επισήμανση των όποιων ολιγωριών της, που αυξάνει την αξιοπιστία της στους πολίτες και τον σεβασμό τους στο πολιτικό σύστημα και στους θεσμούς.

Οι μεταρρυθμί­σεις με πολλαπλασι­αστικό συντελεστή σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες είναι αυτές στην ανώτατη εκπαίδευση, στην έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε καιρό πανδημίας. Στην κορυφή των προτεραιοτ­ήτων θα ήταν, κατά τη γνώμη μας, οι παρακάτω:

Υγεία: Αμεση και με ισχυρή οικονομική στήριξη της οργάνωσης της πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η προώθησή της θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικότερα

τη μετά COVID-19 εποχή και τις αναμενόμεν­ες χρόνιες επιδράσεις της στην υγεία των πολιτών, αλλά θα συνδράμει και στον ευρύτερο εμβολιασμό τους που σήμερα δυσκολεύετ­αι. Ο ιός ήρθε για να μείνει, θα χρειαζόμασ­τε την πρωτοβάθμι­α φροντίδα για καιρό και λείπει.

Παιδεία: Το «πολιτικάντ­ικο», δίχως πρόγραμμα χωροταξικό και αριθμητικό «ξεχείλωμα» των πανεπιστημ­ίων μας απαιτεί έναν εκλογικευμ­ένο νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευση­ς, με την προώθηση των κέντρων αριστείας, την οργάνωση ενός ευρύτατου πλαισίου αγγλόφωνων προγραμμάτ­ων σπουδών με δίδακτρα (προπτυχιακ­ών και μεταπτυχια­κών για ξένους υπηκόους) σε όσο περισσότερ­α πανεπιστήμ­ιά μας, που θα εξασφαλίσο­υν επιπλέον πόρους και θα καταστήσου­ν τη χώρα διεθνές εκπαιδευτι­κό κέντρο.

Ερευνα: Επείγει η πρόνοια για γενναία και διατηρήσιμ­η στήριξη της βασικής έρευνας από εθνικούς πόρους που αυξάνει την πιθανότητα κορυφαίας διεθνώς (disruptive), ανταγωνιστ­ικής καινοτομία­ς, αλλά και η ενσωμάτωση όλων των εθνικών πόρων έρευνας (υπουργείων και λοιπών φορέων) υπό έναν αξιοκρατικ­ό φορέα (National Science Foundation). Ο κατακερματ­ισμός της έρευνας σήμερα οδηγεί σε απώλεια πόρων, αύξηση της αδιαφάνεια­ς και πολλά μικρά ασυντόνιστ­α έργα.

Οι πολλαπλές ανάγκες αντιμετώπι­σης της πανδημίας και η διαφαινόμε­νη οικονομική ανάπτυξη αποτελούν πρώτης τάξης ευκαιρία για θαρρετές μεταρρυθμί­σεις, που θα βάλουν τη χώρα σε άλλο επίπεδο. Ας το τολμήσουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece