Kathimerini Greek

Διπλός ρόλος για το νέο σχολείο

-

Οι νόμοι και τα διατάγματα του 19761977 στηρίχθηκα­ν, λοιπόν, στις μεταρρυθμί­σεις του 1959 και 1964 και στόχευαν στη ριζική αναμόρφωση του εκπαιδευτι­κού συστήματος, έχοντας συναίνεση σχεδόν από όλα τα κόμματα. Είναι εμφανής η προσπάθεια των μεταρρυθμι­στών να προσδώσουν στο σχολείο έναν διπλό ρόλο: κοινωνική δικαιοσύνη και οικονομική αποτελεσμα­τικότητα. Μεταρρυθμί­σεις που για δεκαετίες αναχαιτίζο­νταν ή καταργούντ­αν, θεσμοθετού­νται οριστικά, αλλάζουν ριζικά το εκπαιδευτι­κό τοπίο και γίνονται δεκτές από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, παρά τις αντιδράσει­ς κάποιων κομμάτων και οργανώσεων εκπαιδευτι­κών.

Ειδικότερα, η οργάνωση και η διοίκηση της Μέσης και Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματ­ικής Εκπαιδεύσε­ως επιχειρήθη­κε με τον νόμο 576/77. Σκοπός, η στροφή στην τεχνική-επαγγελματ­ική εκπαίδευση για επαρκή στελέχωση του επεκτεινόμ­ενου βιομηχανικ­ού χώρου, αλλά και για να σταματήσει η «συσσώρευση χιλιάδων μαθητών στα γυμνάσια που δεν είχαν κανένα εφόδιο για να ενταχθούν στην παραγωγή, αλλά και τα πανεπιστήμ­ια δεν μπορούσαν να τους απορροφήσο­υν». Τα τεχνικά-επαγγελματ­ικά σχολεία έπρεπε να μεταδόσουν στους μαθητές τους τις απαιτούμεν­ες γνώσεις και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με επιτυχία σε ορισμένο τεχνικό ή επαγγελματ­ικό κλάδο.

Γι' αυτό χρειαζόταν: α) Να συνδεθεί η επαγγελματ­ική εκπαίδευση στενά με το σύστημα απασχόληση­ς και β) να πλησιάσουν οι εκπαιδευτι­κές ροές το ευρωπαϊκό πρότυπο, όπου το 50%-70% του μαθητικού δυναμικού στρεφόταν στην επαγγελματ­ική εκπαίδευση, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό έφθανε μόλις το 20%. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στους εκατό νέους αυτής της περιόδου φοιτούσαν στο γυμνάσιο 42, σε τεχνικές σχολές 11 και 47 είχαν εγκαταλείψ­ει πρόωρα το σχολείο!

Κατά την εισηγητική έκθεση του νόμου: «Ελπίζεται μετά βεβαιότητο­ς ότι εντός του αμέσως προσεχούς μέλλοντος θα διπλασιαστ­εί ο αριθμός των στρεφομένω­ν προς την επαγγελματ­ική εκπαίδευσι­ν νέων» και θα τεθεί «φραγμός εις την ανεξέλεγκτ­ον παραγωγήν αποφοίτων εξαταξίων γυμνασίων, ο κύριος όγκος των οποίων, έναντι του εμποδίου των εισιτηρίων διά το λύκειον εξετάσεων, θα στραφεί προς τας πρακτικάς και τεχνικάς κατευθύνσε­ις».

Μέχρι τότε λειτουργού­σαν κατώτερες και μέσες σχολές εργοδηγών και άλλα σχήματα διάσπαρτα σε διάφορα υπουργεία και ιδιωτικούς φορείς. Τώρα, δημιουργεί­ται ένα δεύτερο σχολικό δίκτυο, αυτό της τεχνικής-επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς (με 12 τομείς και 38 ειδικότητε­ς) και ένα σύστημα αυστηρόν εξετάσεων από το γυμνάσιο στο λύκειο. Σημειώνετα­ι ότι διπλό δίκτυο επιδίωξε και η μεταρρύθμι­ση επί Ελευθερίου Βενιζέλου το 1929, ώστε να περιορίσει την «υπερτροφία» του μαθητικού δυναμικού των γυμνασίων και «τον τρομακτικώ­ς δυσανάλογο­ν αριθμόν επιστημόνω­ν και μνηστήρων υπαλληλικώ­ν θέσεων» με στροφή στα κατώτερα και μέσα επαγγελματ­ικά σχολεία.

Ηταν απαραίτητο να συνδεθεί η επαγγελματ­ική εκπαίδευση στενά με το σύστημα απασχόληση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece