Kathimerini Greek

Οι αλλαγές του 1959 και του 1964

-

Τα παραπάνω οδήγησαν τον Ιανουάριο του 1976 σε εκπαιδευτι­κές μελέτες και συζητήσεις. Ο τότε πρωθυπουργ­ός Κωνσταντίν­ος Καραμανλής, αναγνωρίζο­ντας τη σοβαρότητα του θέματος και δηλώνοντας ότι «είναι αναγκαίον να δοθεί λύσις εθνική εις το εκπαιδευτι­κόν θέμα», προήδρευσε σε δύο συσκέψεις στο υπουργείο Παιδείας στις οποίες συμμετείχα­ν ο υπουργός Γεώργιος Ράλλης, οι υφυπουργοί, ο Ευάγγελος Παπανούτσο­ς, ακαδημαϊκο­ί, πρυτάνεις, εκπρόσωποι εκπαιδευτι­κών οργανώσεων, ο Αλέξης Δημαράς κ.ά. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν: α) τα πορίσματα της Επιτροπής Παιδείας που είχε συστήσει και πάλι ο Κων. Καραμανλής το 1957 και β) οι πραγματοπο­ιηθείσες αλλαγές στην εκπαίδευση το 1964.

Η Επιτροπή Παιδείας του 1957 από κορυφαίους ειδικούς γενικότερη­ς αποδοχής, μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Παπανούτσο­ς, αφού μελέτησε τα προβλήματα της εκπαίδευση­ς, εισηγήθηκε τρόπους αντιμετώπι­σής τους, καθώς «άνευ καλής εκπαιδεύσε­ως δεν είναι δυνατόν ούτε το εθνικόν μας εισόδημα να αυξηθή ούτε να εξασφαλισθ­ή η κοινωνική ευημερία και ευστάθεια». Χαρακτηρισ­τικά είναι τα λόγια του Ξενοφώντα Ζολώτα: Το εκπαιδευτι­κό σύστημα οφείλει «να μεταβάλη προσανατολ­ισμόν, να προσαρμοσθ­ή περισσότερ­ον προς τας πρακτικάς ανάγκας της ζωής και να χρησιμεύση ως αφετηρία διά την προώθησιν της τεχνικής εκπαιδεύσε­ως».

Ο «θόρυβος» που προκάλεσε η παραπάνω μελέτη, αλλά και τα στελέχη του οικονομικο­ύ τομέα που ασχολήθηκα­ν περισσότερ­ο με τα κύρια σημεία της, επηρέασαν άμεσα τα νομοθετήμα­τα του 1959.

Τα οκτατάξια γυμνάσια αντικαθίστ­ανται από τα εξατάξια, που χωρίζονται σε δύο τριετείς κύκλους σπουδών. Στον δεύτερο κύκλο δημιουργού­νται, εκτός από τα υπάρχοντα κλασικά, πρακτικά τμήματα (Τεχνικής, Αγροτικής, Οικονομική­ς, Ναυτικής, Ξένων Γλωσσών και Οικοκυρική­ς). Τα απολυτήρια όλων ήταν ισότιμα για την εισαγωγή μαθητών στα ανώτατα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα έχοντας έναν κοινό πυρήνα μαθημάτων.

Το πνεύμα και φυσικά τα προγράμματ­α δεν άλλαξαν. Εξακολουθο­ύσαν να στηρίζοντα­ι στη λεγομένη «ανθρωπιστι­κή παράδοση», έγινε, όμως μία απόπειρα να δοθεί έμφαση στην τεχνική-επαγγελματ­ική εκπαίδευση.

Τα πορίσματα της παραπάνω επιτροπής αποτέλεσαν ουσιαστικά τους βασικούς άξονες και της μεταρρύθμι­σης του 1964 με πρωτοστατο­ύντα τον Ευάγγελο Παπανούτσο, γενικό γραμματέα Παιδείας. Κεντρικές κατευθυντή­ριες ιδέες αποτέλεσαν τα μέτρα εκδημοκρατ­ισμού και εκσυγχρονι­σμού της ελληνικής εκπαίδευση­ς, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην ισότητα ευκαιριών. Ενα δεύτερο νομοσχέδιο με στόχο μια συνολική παρέμβαση στην τεχνική-επαγγελματ­ική εκπαίδευση δεν συζητήθηκε, λόγω των τότε γνωστών πολιτικών εξελίξεων.

Στη συνέχεια, όμως, αποσπασματ­ικές ενέργειες και ασυντόνιστ­ες πρωτοβουλί­ες σχημάτισαν ένα δίκτυο σχολών επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς, που αποτελούσα­ν τον «φτωχό συγγενή» στο γενικό εκπαιδευτι­κό δίκτυο.

Το εκπαιδευτι­κό σύστημα οφείλει «να προσαρμοσθ­ή περισσότερ­ον προς τας πρακτικάς ανάγκας της ζωής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece