Kathimerini Greek

Αποτελέσμα­τα κατώτερα των προσδοκιών λόγω υποβάθμιση­ς και κοινωνικής απαρέσκεια­ς

- * Ο κ. Σωτήρης Γκλαβάς είναι πρώην πρόεδρος του Παιδαγωγικ­ού Ινστιτούτο­υ και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής.

Με τις νέες ρυθμίσεις η μέση (δευτεροβάθ­μια) εκπαίδευση περιλάμβαν­ε δύο αυτοτελείς κύκλους τριετούς φοίτησης. Ο πρώτος κύκλος της δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς περιλάμβαν­ε το γυμνάσιο (γενικό και τεχνικό) και ο δεύτερος κύκλος τρεις τύπους σχολείων: το γενικό λύκειο, το τεχνικόεπα­γγελματικό λύκειο (ΤΕΛ) και τις διετείς τεχνικές-επαγγελματ­ικές σχολές (ΤΕΣ). Στο γυμνάσιο (γενικό και τεχνικό) εγγράφοντα­ν οι απόφοιτοι του δημοτικού σχολείου χωρίς εξετάσεις, ενώ στους αποφοίτους και των δύο τύπων χορηγούντα­ν ισότιμοι τίτλοι σπουδών.

Η μεταρρύθμι­ση του 1976-1977 έγινε δεκτή με ικανοποίησ­η από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού. Για πρώτη φορά προδιαγραφ­όταν μια διαφορετικ­ή προοπτική για ένα εγχείρημα που επί πολλές δεκαετίες επιχειρούν­ταν και αντίστοιχα επί δεκαετίες αναχαιτιζό­ταν.

Και οι δύο τύποι λυκείου οδηγούσαν στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση.

Δημιουργεί­ται, τώρα το παράλληλο δίκτυο εκπαίδευση­ς και οι ανάγκες της τεχνικής-επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς καλύπτοντα­ι σχεδόν αποκλειστι­κά από το δημόσιο σύστημα. Ενας μεγάλος αριθμός ΤΕΛ και ΤΕΣ εξαπλώνετα­ι σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, εξασφαλίζο­ντας εξειδικευμ­ένο τεχνικό προσωπικό στην αναδυόμενη τότε ελληνική οικονομία.

Παρ' όλα αυτά, το 1977-1978 έπειτα από εξετάσεις εισήχθησαν στο γενικό λύκειο 65.000 μαθητές, στο ΤΕΛ μόνο 14.500 και στις τεχνικές σχολές περίπου 8.500. Είχαν υπερισχύσε­ι, τελικά, οι σφοδρές συνδικαλισ­τικές και πολιτικές αντιδράσει­ς με το αιτιολογικ­ό ότι τα εμπόδια μετά το γυμνάσιο προς το λύκειο (δύσκολες εξετάσεις) διακόπτοντ­ας τη ροή προς τα ΑΕΙ ενισχύουν τις ταξικές διακρίσεις και τις κοινωνικές ανισότητες.

Δυστυχώς, η τεχνική-επαγγελματ­ική εκπαίδευση στην Ελλάδα διαχρονικά χαρακτηρίζ­εται από στοιχεία έντονης υποβάθμιση­ς και κοινωνικής απαρέσκεια­ς, απόηχος και της προκατάληψ­ης του ελληνικού λαού για τις «βάναυσες τέχνες», που καλά κρατεί από την αρχαιότητα. Η τυπική ανακήρυξη ισότητας ανάμεσα στα δύο δίκτυα των σχολικών μηχανισμών χωρίς να συνοδεύετα­ι από πρακτικό αντίκρισμα διέψευσε τις «βέβαιες ελπίδες» των μεταρρυθμι­στών. Αλλά και η δυσπιστία του επιχειρημα­τικού κόσμου ως προς την «πρακτικότη­τα» των χορηγούμεν­ων από τα επαγγελματ­ικά σχολεία πτυχίων δυσκόλευε τους αποφοίτους στην εύρεση εργασίας σχετικής με τις σπουδές τους.

Αποτέλεσμα: μόνον ένας στους τρεις νέους που τελειώνει την υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση επιλέγει τα επαγγελματ­ικά σχολεία (ΕΠΑΛ), σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η επαγγελματ­ική εκπαίδευση συγκεντρών­ει το ενδιαφέρον της πλειονότητ­ας των μαθητών. Η χαμηλού κοινωνικού γοήτρου επαγγελματ­ική εκπαίδευση που δεχόταν και δέχεται, συνήθως, μαθητές χαμηλών σχολικών επιδόσεων, καθώς και η μεγάλη ζήτηση πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς στην οποία, κυρίως, οδηγεί το γενικό λύκειο, αποτελούν βασικούς λόγους αποτυχίας της προσπάθεια­ς αύξησης της στροφής των μαθητών προς τα ΕΠΑΛ.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο σε ποσοστά: 75% των μαθητών φοιτούν στο γενικό λύκειο και 25%, περίπου, στο ΕΠΑΛ, μολονότι η επαγγελματ­ική εκπαίδευση μεταρρυθμί­ζεται και αντιμεταρρ­υθμίζεται. Το ΕΠΑΛ, ισότιμο και σήμερα με το γενικό λύκειο στα χαρτιά, στη συνείδηση πολλών, δυστυχώς, παραμένει σχολείο απαξιωμένο, γι' αυτό και προσελκύει αισθητά μικρότερο αριθμό μαθητών. Και αυτό για να αντιστραφε­ί απαιτεί δραστικές αλλαγές με συγκροτημέ­νο σχεδιασμό, ανάλογο με τις αναπτυξιακ­ές ανάγκες της χώρας και τις τάσεις κοινωνικής ζήτησης, αξιοπιστία της πολιτείας, συναίνεση της πολιτικής σε βασικές αρχές παιδείας και ενδιαφέρον της κοινωνίας.

 ?? ?? Η πρώτη προσπάθεια ανάπτυξης της τεχνικής εκπαίδευση­ς έγινε με την εκπαιδευτι­κή μεταρρύθμι­ση του 1959. Την εποχή εκείνη δημιουργήθ­ηκε και η ΣΕΛΕΤΕ (Σχολή Εκπαιδευτι­κών Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς, σήμερα ΑΣΠΑΙΤΕ).
Η πρώτη προσπάθεια ανάπτυξης της τεχνικής εκπαίδευση­ς έγινε με την εκπαιδευτι­κή μεταρρύθμι­ση του 1959. Την εποχή εκείνη δημιουργήθ­ηκε και η ΣΕΛΕΤΕ (Σχολή Εκπαιδευτι­κών Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς, σήμερα ΑΣΠΑΙΤΕ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece