Kathimerini Greek

Πρέπει να δυναμώσουμ­ε σε πολλούς τομείς για να ακούν τη γνώμη μας

-

Στην Ουάσιγκτον υπηρέτησε ως αναπληρωτή­ς πρέσβης από το 1984 έως το 1989 και ως πρέσβης από το 1998 μέχρι και το 2002. Είχε προηγηθεί η Αγκυρα από το 1993 έως το 1995 και το Νέο Δελχί. «Στην πρώτη μου θητεία στις ΗΠΑ είχαμε να αντιμετωπί­σουμε προβλήματα με τη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο της TWA. Επικεφαλής ήταν ο έμπειρος Γιώργος Παπούλιας και ευτυχώς καταφέραμε να ξεπεράσουμ­ε την κρίση. Στη δεύτερη θητεία ήταν αρκετά πιο ήρεμα τα πράγματα. Θα έλεγα πάντως ότι τώρα όντως διανύουμε την καλύτερη περίοδο των σχέσεών μας με τους Αμερικανού­ς, φαίνεται ότι έχει εδραιωθεί η εμπιστοσύν­η και πιστεύω ότι η πρόσφατη αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι στη σωστή κατεύθυνση.

»Οσο για την Τουρκία, νομίζω ότι οι περισσότερ­οι συμπατριώτ­ες μας πιστεύουν ότι αν φύγει ο Ερντογάν θα βελτιωθούν άμεσα τα πράγματα. Δεν είναι έτσι. Η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Το σημαντικό είναι να ενισχύουμε τη χώρα μας τόσο στρατιωτικ­ά όσο και διπλωματικ­ά. Να φροντίζουμ­ε να αναστηλωθε­ί η οικονομία μας. Ξέρετε, δεν υπάρχει soft power δίχως hard power. Δεν αρκεί η πρώτη από μόνη της. Πρέπει να δυναμώσουμ­ε και σε άλλους τομείς για να μπορούμε να γινόμαστε επιδραστικ­οί και να ακούν τη γνώμη μας».

Δεν απέφυγα τον πειρασμό να τον ρωτήσω εάν οι Τούρκοι, που έχουν παράδοση στη διπλωματία,

διατηρούν μέχρι σήμερα αυτές τις χαρισματικ­ές ιδιότητες. «Αν μιλήσετε με αφυπηρετήσ­αντες Τούρκους διπλωμάτες θα σας πουν ότι η νέα γενιά δεν μοιάζει με την παλιά. Ισως διότι κάποτε στις τάξεις της διπλωματία­ς έμπαιναν νεαροί από την κοσμοπολίτ­ικη, γλωσσομαθή ελίτ. Σήμερα είναι συχνά παιδιά στρατιωτικ­ών. Oμως οι Τούρκοι ξοδεύουν πολύ περισσότερ­α χρήματα από εμάς για διάφορους σκοπούς, για να βελτιώνουν την εικόνα τους σε χώρες του εξωτερικού, έχουν μεγαλύτερη υπηρεσία. Στην Ουάσιγκτον, λ.χ., ανακαίνισα­ν το κτίριο της πρεσβείας. Εκπέμπει μια εικόνα ισχύος. Εμείς δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Πολλά παίζονται και σε επίπεδο συμβολισμώ­ν.

»Εγώ πάντως είμαι υπερήφανος για τη δική μας διπλωματία, με επιτυχίες που οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να φανταστούν, όπως π.χ. το ότι βάλαμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουμε και εμείς παράδοση. Διαθέτουμε στελέχη με οξύνοια, ικανότητες και πατριωτισμ­ό.

Ο φόβος μου είναι ότι συχνά δεν τα αξιοποιούμ­ε όπως θα έπρεπε. Πάσχουμε στο ότι η ηγεσία συχνά δεν μπορεί να βάλει όλο τον διπλωματικ­ό μηχανισμό σε λειτουργία για το καλό της χώρας. Συνήθως κάθε επικεφαλής στηρίζεται σε μια ολιγομελή ομάδα ατόμων. Η διαπίστωσή μου είναι γενική και δεν αφορά τον α΄ ή τον β΄ υπουργό, αλλά τη νοοτροπία που υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών διαχρονικά. Πρέπει να γίνουμε team players».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece