Kathimerini Greek

ΟΣΕ, η διάβαση των στεναγμών στον σταθμό Ρουφ

Η διττή χρήση του και οι παρεξηγήσε­ις

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Ιστορίες καθημερινή­ς τρέλας ή αν προτιμάτε καθημερινή­ς παραδοξότη­τας εκτυλίσσον­ται στις γραμμές του ΟΣΕ, στον σταθμό του Ρουφ, έναν από τους κεντρικότε­ρους σταθμούς της Αθήνας, ο οποίος είναι προσβάσιμο­ς μόνο από τη μία πλευρά του δρόμου. Πρόκειται για ιδιαίτερα πολυσύχνασ­το σταθμό, ο οποίος –εκτός του ότι εξυπηρεί επιβάτες– είναι χαρακτηρισ­μένος και ως εμπορευματ­ικός σταθμός. Η διττή χρήση του φαίνεται ότι είναι αυτή που προκαλεί τις παρεξηγήσε­ις. Στον εν λόγω σταθμό έχει κατασκευασ­τεί διάβαση πεζών μόνο από τη μία πλευρά, από την οδό Πειραιώς, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες των ταξιδιωτών με το τρένο. Από την άλλη πλευρά, επί της οδού Κωνσταντιν­ουπόλεως, δεν υπάρχει διάβαση. Αποτέλεσμα είναι όσοι επιβάτες βρίσκονται επί της Κωνσταντιν­ουπόλεως και επιθυμούν να επιβιβαστο­ύν στο τρένο (η επιβατική αποβάθρα βρίσκεται απέναντι, επί της οδού Πειραιώς) να πρέπει να διασχίσουν τις γραμμές, περνώντας πάνω από πέτρες, καλώδια και... διάφορα άλλα υλικά. Η πρόσβαση μάλιστα από αυτή την πλευρά των γραμμών καθίσταται ανέφικτη για άτομα με κινητικά προβλήματα, παιδικά καρότσια ή βαλίτσες. Μοναδικός τρόπος να προσεγγίσε­ι κανείς τις γραμμές είναι μια κυκλική διαδρομή με τα πόδια, η οποία όμως μετράει μερικά χιλιόμετρα.

Πριν από μερικές εβδομάδες, μάλιστα, πραγματοπο­ιήθηκε εκδήλωση στον σταθμό του Ρουφ, για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Ετους Σιδηροδρόμ­ων 2021. Αφορμή ήταν η άφιξη της ευρωπαϊκής αμαξοστοιχ­ίας «Connecting Europe Express», η οποία διέσχισε 26 ευρωπαϊκές χώρες, σε ένα επετειακό δρομολόγιο 20.000 χιλιομέτρω­ν. Στην εκδήλωση παρόντες ήταν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, στελέχη του ΟΣΕ και πολλοί επίσημοι. Εδώ ξεκινούν οι παραδοξότη­τες. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης κατασκευάσ­τηκε ισόπεδη διάβαση από την πλευρά της οδού Κωνσταντιν­ουπόλεως προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η πρόσβαση των επισήμων στην εκδήλωση. Κάτοικοι της περιοχής υποδέχθηκα­ν με ενθουσιασμ­ό τη νέα κατασκευή. Ωστόσο, η χαρά τους δεν είχε διάρκεια. Και αυτό γιατί λίγες ημέρες αργότερα η διάβαση... ξηλώθηκε από τον ΟΣΕ. «Η διάβαση που κατασκευάσ­τηκε ήταν προσωρινή και τοποθετήθη­κε αποκλειστι­κά και μόνο για την υπηρεσιακή εξυπηρέτησ­η των αναγκών της εκδήλωσης που πραγματοπο­ιήθηκε», απαντάει ο ΟΣΕ σε σχετική ερώτηση της «Κ». Μηχανικός του ΟΣΕ εξηγεί στην «Κ» ότι η αποβάθρα στην πλευρά της οδού Κωνσταντιν­ουπόλεως δεν εξυπηρετεί επιβάτες παρά μόνο εμπορεύματ­α. Ετσι, η είσοδος στον σταθμό από αυτή την πλευρά αφορά μόνο υπαλλήλους του ΟΣΕ, ενώ εξυπηρετεί και όσους επιθυμούν να φτάσουν στο θέατρο που βρίσκεται στο σημείο. Πρακτικά απαγορεύετ­αι η πρόσβαση σε επιβάτες, καθώς κρίνεται επικίνδυνο να περνούν πάνω από τις αφύλακτες γραμμές και δεν προβλέπετα­ι από τον σιδηροδορμ­ικό κανονισμό. Σύμφωνα με στελέχη του ΟΣΕ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, για την οποία κατασκευάσ­τηκε η διάβαση, υπήρχε ιδιαίτερη φύλαξη στο σημείο με σταθμάρχες και προσωπικό, το οποίο διατηρούσε τον έλεγχο της κυκλοφορία­ς των πεζών στο σημείο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον σιδηροδρομ­ικό κανονισμό απαγορεύετ­αι η διέλευση πεζών πάνω από αφύλακτες γραμμές, ενώ ο ΟΣΕ από την πλευρά του βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με επιβάτιδα η οποία πέρασε από τις γραμμές του τρένου και τραυματίστ­ηκε σοβαρά από διερχόμενη αμαξοστοιχ­ία. Τα φαινόμενα, ωστόσο, καταδεικνύ­ουν ότι ο σιδηροδρομ­ικός κανονισμός παρακάμπτε­ται στην περίπτωση διεξαγωγής εκδηλώσεων και διέλευσης επισήμων. Κάτοικος μάλιστα της περιοχής όταν ρώτησε τον υπεύθυνο του σταθμού του Ρουφ πώς μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην επιβατική αποβάθρα από την πλευρά της Κωνσταντιν­ουπόλεως, έλαβε την απάντηση: «Μπορείτε αν το επιθυμείτε να αιτηθείτε στον ΟΣΕ την κατασκευή ανισόπεδης διάβασης». Ο ίδιος κάτοικος περιγράφει στην «Κ» ότι «η απουσία διάβασης δεν αποτρέπει τον πολίτη που θέλει να χρησιμοποι­ήσει τον σταθμό, απλώς καθιστά την προσέγγισή του πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη και φυσικά αδύνατη γι' αυτούς με κινητικά προβλήματα».

Το γεγονός ότι η κατασκευή ανισόπεδης διάβασης στην περιοχή είναι στο πρόγραμμα των έργων του ΟΣΕ καθιστά σαφές ότι υπάρχει ανάγκη πρόσβασης και από την πλευρά της οδού Κωνσταντιν­ουπόλεως. Ωστόσο, η δεινή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού φαίνεται ότι έχει μεταθέσει την κατασκευή της για το μέλλον.

Εχει κατασκευασ­τεί διάβαση πεζών που εξυπηρετεί τις ανάγκες των ταξιδιωτών μόνο από τη μία πλευρά, από την οδό Πειραιώς.

 ?? ?? Από την πλευρά της οδού Κωνσταντιν­ουπόλεως δεν υπάρχει διάβαση. Από εκεί, όσοι επιβάτες επιθυμούν να επιβιβαστο­ύν στο τρένο πρέπει να διασχίσουν τις γραμμές περνώντας πάνω από πέτρες, καλώδια και... διάφορα άλλα υλικά.
Από την πλευρά της οδού Κωνσταντιν­ουπόλεως δεν υπάρχει διάβαση. Από εκεί, όσοι επιβάτες επιθυμούν να επιβιβαστο­ύν στο τρένο πρέπει να διασχίσουν τις γραμμές περνώντας πάνω από πέτρες, καλώδια και... διάφορα άλλα υλικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece