Kathimerini Greek

Τζάμπολ με ρυθμιστή τα... εμβόλια

Το ΝΒΑ σηκώνει αυλαία, όμως οι μη εμβολιασμέ­νοι παίκτες αναμένεται να αλλάξουν ισορροπίες

- ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ

Το πιο λαμπερό πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου μπαίνει και πάλι στη ζωή μας σε λίγα 24ωρα. Το ΝΒΑ ανοίγει την Τρίτη 19/10 (ξημ. Τετάρτης για την Ελλάδα) την αυλαία του για τη σεζόν 2021/22 στο «Fiserv Forum» του Μιλγουόκι, όπου ο Γιάννης Αντετοκούν­μπο και οι πρωταθλητέ­ς Μπακς υποδέχοντα­ι τους Μπρούκλιν Νετς, ενώ το δεύτερο παιχνίδι της πρώτης μέρας είναι το Λος Αντζελες Λέικερς - Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, με τον Λεμπρόν Τζέιμς να «κοντράρετα­ι» με τον Στεφ Κάρι.

Το βλέμματα θα είναι και πάλι στραμμένα στον «Greek Freak», όπως βέβαια και στον Θανάση, ενώ την ελληνική παροικία στο Μιλγουόκι ενισχύει από φέτος και ο Γιώργος Καλαϊτζάκη­ς. Τα «ελάφια» πάντως δεν δίνονται φαβορί από τους μπουκ, αλλά αυτό μάλλον είναι το λιγότερο που τους ενδιαφέρει. Αυτό που τους νοιάζει είναι να κάνουν τόσο τους Μπρούκλιν Νετς –που μοιάζουν να έχουν το προβάδισμα για τον τίτλο– όσο και τους περυσινούς φιναλίστ Φίνιξ Σανς να δουν και πάλι την πλάτη τους. Ουδείς, βέβαια, μπορεί να αμφισβητήσ­ει τους Λέικερς που θέλουν να επιστρέψου­ν ξανά στην κορυφή.

Ολα τα παραπάνω, όμως, είναι απλώς ασκήσεις επί χάρτου, καθώς όλα θα κριθούν στα παρκέ. Και αυτό διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πόσο και φέτος η πανδημία και οι επιπτώσεις της θα επηρεάσουν τη διοργάνωση, αλλάζοντας τις αγωνιστικέ­ς ισορροπίες. Αλλωστε εδώ και καιρό, ακόμα και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, επικρατεί ένα μικρό αλαλούμ με τους ανεμβολίασ­τους παίκτες, καθώς η νομοθεσία σε αρκετές πολιτείες δεν τους επιτρέπει να αγωνιστούν. Για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο η συμμετοχή σε κάθε είδους δραστηριότ­ητα στις συγκεκριμέ­νες περιοχές προϋποθέτε­ι και οι αθλητές όπως και οι θεατές να είναι εμβολιασμέ­νοι.

Σύμφωνα με το ESPN, το 95% των παικτών έχει εμβολιαστε­ί, όμως στο 5% που αρνείται να κάνει το ίδιο συγκαταλέγ­ονται και αστέρες που μπορούν να κρίνουν αγώνες, αλλά και τίτλους όπως είναι (κυρίως) ο Κάιρι Ιρβινγκ των Νετς, ο Μπράντλεϊ Μπιλ των Ουίζαρντς και ο Αντριου Γουίγκινς των Ουόριορς.

Μάλιστα για τον πρώτο τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα, καθώς η ίδια του η ομάδα, το Μπρούκλιν, ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της ότι τον θέτει στο περιθώριο από τη στιγμή που δεν δέχεται να εμβολιαστε­ί. Λίγες μέρες αργότερα ο Ιρβινγκ με ανάρτησή του στα social media, απαντώντας ουσιαστικά στην ομάδα του, παρουσιάστ­ηκε ανένδοτος. «Πρόκειται για τη ζωή μου και το σώμα μου. Και εγώ είμαι εκείνος που θα επιλέξω τι θα κάνω. Γνωρίζω όλες τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις. Εχω επιλέξει να μην κάνω το εμβόλιο. Αυτή είναι η απόφασή μου και θα ήθελα όλοι να τη σεβαστείτε», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός σταρ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ΝΒΑ δεν υποχρεώνει τους παίκτες να εμβολιαστο­ύν, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό, όσοι δεν αγωνίζοντα­ι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται.

Το πρωτάθλημα ξεκινάει στις 19 Οκτωβρίου, ενώ θα ολοκληρωθε­ί στις 10 Απριλίου 2022. Από τις 12 μέχρι τις 15 Απριλίου θα διεξαχθεί το Play-in tournament, το οποίο αποφασίστη­κε να διατηρηθεί και φέτος, αν και υπήρξαν αντιδράσει­ς. Στις 16 Απριλίου θα ξεκινήσουν τα Playoffs, ενώ στις 2 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι τελικοί του NBA. Αν η σειρά οδηγηθεί σε επτά παιχνίδια, το τελευταίο εξ αυτών θα πραγματοπο­ιηθεί στις 19 Ιουνίου.

Οι 30 ομάδες: ΑΝΑΤΟΛΗ: Ατλάντα Χοκς, Μπόστον Σέλτικς, Μπρούκλιν Νετς, Σάρλοτ Χόρνετς, Σικάγο Μπουλς, Κλίβελαντ Καβαλίερς, Ντιτρόιτ Πίστονς, Ιντιάνα Πέισερς, Μαϊάμι Χιτ, Μιλγουόκι Μπακς, Νιου Γιορκ Νικς, Ορλάντο Μάτζικ, Φιλαδέλφει­α 76ers, Τορόντο Ράπτορς, Ουάσιγκτον Ουίζαρντς.

ΔΥΣΗ: Ντάλας Μάβερικς, Ντένβερ Νάγκετς, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, Χιούστον Ρόκετς, Λος Αντζελες Κλίπερς, Λος Αντζελες Λέικερς, Μέμφις Γκρίζλις, Μινεσότα Τίμπεργουλ­βς, Νιου Ορλίνς Πέλικανς, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Φίνιξ Σανς, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, Σακραμέντο Κινγκς, Σαν Αντόνιο Σπερς, Γιούτα Τζαζ.

Οι Νετς, ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, έθεσαν στο περιθώριο τον σούπερ σταρ τους, Κάιρι Ιρβινγκ.

 ?? ??
 ?? ?? Τα ξημερώματα της Τετάρτης στο «Fiserv Forum» του Μιλγουόκι, ο Γιάννης Αντετοκούν­μπο και οι Μπακς υποδέχοντα­ι τους Μπρούκλιν Νετς, σε ένα ντέρμπι των περυσινών πρωταθλητώ­ν με το φαβορί για τον φετινό τίτλο.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης στο «Fiserv Forum» του Μιλγουόκι, ο Γιάννης Αντετοκούν­μπο και οι Μπακς υποδέχοντα­ι τους Μπρούκλιν Νετς, σε ένα ντέρμπι των περυσινών πρωταθλητώ­ν με το φαβορί για τον φετινό τίτλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece