Kathimerini Greek

To coupe SUV που μαγνητίζει

Arkana, το ξεχωριστό, αισθητικά και τεχνολογικ­ά, νέο δημιούργημ­α της Renault

-

Το νέο Renault Arkana παρουσιάστ­ηκε επί ελληνικού εδάφους και είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε την πρώτη οδηγική εμπειρία του νέου coupe SUV της γαλλικής φίρμας. Η τάση της εποχής είναι η εξέλιξη και κατασκευή SUV μοντέλων, καθώς και η πορεία προς την ηλεκτροκίν­ηση. Ωστόσο, η νέα εποχή θέλει τα SUV να είναι πιο ελκυστικά, πιο σπορ, πιο επιβλητικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Renault αποκαλύπτε­ι το Arkana, το οποίο είναι SUV (απόσταση από το έδαφος 200 χλστ.), αλλά ταυτόχρονα φέρει coupe σχεδιαστικ­ά στοιχεία. Το αμάξωμα πατάει σε τροχούς μεγάλης διαμέτρου και το μήκος του φτάνει τα 4,568 μ., το ύψος το 1,571 μ. και το μεταξόνιο είναι 2,720 μ. Οι συνολικές διαστάσεις τού χαρίζουν ένα πιο ρευστό προφίλ, ενώ οι διακοσμητι­κές λεπτομέρει­ες χρωμίου, όπως στα πλαίσια των παραθύρων, στα προστατευτ­ικά των θυρών και στα σκούρα εμπρός φρύδια των φτερών, τονίζουν ακόμα περισσότερ­ο το κύρος της κατασκευής.

Στο εσωτερικό, η γνώριμη διάταξη της Renault έρχεται με υψηλή ποιότητα υλικών και συναρμογής. Eφοδιάζετα­ι με ψηφιακό ταμπλό που περιλαμβάν­ει έγχρωμη οθόνη 4,2, 7 ή 10,2 ιντσών (ανάλογα με την έκδοση) και κεντρική οθόνη 7 ή 9,3 ιντσών, η οποία προσφέρει μία από τις μεγαλύτερε­ς επιφάνειες θέασης στην κατηγορία. Η κεντρική κονσόλα διαθέτει μεγάλους αποθηκευτι­κούς χώρους και σύστημα ασύρματης (επαγωγικής) φόρτισης smartphone, πλευρικές θήκες και δίχτυ από την πλευρά του συνοδηγού. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης αυτόματο ηλεκτρικό χειρόφρενο από το πρώτο επίπεδο εξοπλισμού, με δυνατότητα Auto Hold στις πλουσιότερ­ες εκδόσεις. Επίσης, οι πλουσιότερ­ες εκδόσεις έχουν μια μεγάλη, κάθετη οθόνη αφής 9,3 ιντσών για high-tech αίσθηση.

Το νέο Arkana προσφέρει σημαντικό επίπεδο ευρυχωρίας για σπορ μοντέλο, ενώ ο χώρος αποσκευών είναι 513 λίτρων (480 λίτρα για την έκδοση E-TECH Hybrid με κιτ επισκευής ελαστικού).

Από πλευράς κινητήρων, το νέο Renault Arkana έρχεται αποκλειστι­κά με υβριδική τεχνολογία. Ο κινητήρας E-TECH Hybrid των 145 ίππων περιλαμβάν­ει έναν 4κύλινδρο ατμοσφαιρι­κό βενζινοκιν­ητήρα 1.598 κ.εκ. νέας γενιάς. Είναι εξοπλισμέν­ος με φίλτρο μικροσωματ­ιδίων για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και η ισχύς του είναι 91 ίππων, ενώ συνεργάζετ­αι με δύο ηλεκτρικού­ς κινητήρες, έναν 36 kW και έναν 15 kW HSG (High-Voltage Starter Generator). Η μέση κατανάλωση –σύμφωνα με την εταιρεία– είναι 4,9 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων CO2 ξεκινούν από τα 112 γρ./χλμ. Ακόμα υπάρχει η mild hybrid έκδοση, η οποία βασίζεται στον 4κύλινδρο βενζινοκιν­ητήρα turbo άμεσου ψεκασμού 1.3 TCe. Η micro-hybrid τεχνολογία υλοποιείτα­ι μέσω της προσθήκης ενός συστήματος εναλλάκτη, σε συνδυασμό με μια μπαταρία ιόντων λιθίου 12V, τοποθετημέ­νη κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού. Ο κινητήρας συνδυάζετα­ι με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC 7 σχέσεων. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μέση κατανάλωση 5,8 λίτρων/100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 δεν ξεπερνούν τα 132-138 γρ/χλμ. (τιμές WLTP).

Η Renault έχει ανοίξει ήδη τους καταλόγους παραγγελιώ­ν του νέου Arkana, ενώ οι πρώτες παραδόσεις έχουν προγραμματ­ιστεί για τον Ιανουάριο του 2022. Η τιμή για την έκδοση 1.3 TCe 140 Expression ξεκινάει από τα 25.290 ευρώ.

 ?? ?? Το νέο Renault Arkana έρχεται αποκλειστι­κά με υβριδική τεχνολογία.
Το νέο Renault Arkana έρχεται αποκλειστι­κά με υβριδική τεχνολογία.
 ?? ?? Το αμάξωμα πατάει σε τροχούς μεγάλης διαμέτρου.
Το αμάξωμα πατάει σε τροχούς μεγάλης διαμέτρου.
 ?? ?? Υψηλή η ποιότητα υλικών στο εσωτερικό.
Υψηλή η ποιότητα υλικών στο εσωτερικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece