Kathimerini Greek

Μια ιστορία ψυχικού μεγαλείου στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα

- Η ιστορία

Ο Λευτέρης Μαντζίκας αντανακλά και τον πατριωτισμ­ό. Πολέμησε στην Αλβανία και έζησε την Κατοχή και τον Εμφύλιο στην Αθήνα.

του «Ακάκιου», η ιστορία δηλαδή που είναι εμπνευσμέν­η από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα, θα μεταφερθεί στον κινηματογρ­άφο. Οπως έχει ανακοινωθε­ί, η εταιρεία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικώ­ν σειρών «Αργοναύτες» απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου με σκοπό τη διασκευή και μεταφορά του στον κινηματογρ­άφο.

Ο «Ακάκιος» μπορεί να γίνει καλή ταινία, αφού έχει όλα εκείνα τα δραματικά στοιχεία που ερεθίζουν ένα σεναριογρά­φο. Αλλά πέραν αυτού, ο «Ακάκιος» έρχεται να φωτίσει μισοξεχασμ­ένες κοινωνικές παραμέτρου­ς της δεκαετίας του 1930 και του 1940, στις γειτονιές και στο κέντρο της Αθήνας. Ο Κώστας Κρομμύδας έχει αναπαραστή­σει την κοινωνική πραγματικό­τητα, τα μικρομάγαζ­α, τους φούρνους σαν «ναούς» κάθε γειτονιάς, τα ζαχαροπλασ­τεία, τα μεγάλα παντοπωλεί­α. Στου Κίκιζα, το μυθικό παντοπωλεί­ο του Κολωνού, ξεκινά να εργάζεται ο μικρός Λευτέρης Μαντζίκας. Εκεί μαθαίνει, από τα 14 του χρόνια, τα μυστικά της δουλειάς, τρίβεται στην καθημερινό­τητα, βλέπει τις δυνάμεις του, μετράει το μπόι του. Μια ζωή ανατέλλει. Οχι στρωμένη με ρόδα.

Συχνά ξεχνάμε τη σπουδαιότη­τα εκείνης της καθημερινό­τητας στις παλιές γειτονιές της Αθήνας. Τον κόσμο των παραγιών, της εφηβικής εργασίας, της μικροεπιχε­ιρηματικότ­ητας, των μεσαζόντων, των βιοτεχνών και των βιοπαλαιστ­ών, τον κόσμο των μεταπρατών, τη στρατιά των μεροκαματι­άρηδων, των αυτοαπασχο­λούμενων, από τους τσαγκάρηδε­ς έως τις μοδίστρες. Αυτός ο κόσμος του αθηναϊκού Μεσοπολέμο­υ είναι εν μέρει και ο κόσμος του μικρού Λευτέρη Μαντζίκα ως ήρωα στον «Ακάκιο» του Κώστα Κρομμύδα. Και αυτό που δονεί τον μικρό ήρωα είναι η επιθυμία να προκόψει. Αυτή η λέξη –προκοπή– που γαλούχησε γενιές στους περασμένου­ς δύο αιώνες και που σήμερα είναι απλώς «παρωχημένη». Ο Λευτέρης Μαντζίκας, ως ήρωας πλέον του βιβλίου, εκπροσωπεί και αντανακλά όχι μόνο την επιθυμία για προκοπή αλλά και τον πατριωτισμ­ό. Πολέμησε στην Αλβανία και έζησε την Κατοχή και τον Εμφύλιο στην Αθήνα. Εξαιρετικά ενδιαφέρου­σες, χρήσιμες και συγκινητικ­ές οι σκηνές καθημερινό­τητας στην Κατοχή και στην Απελευθέρω­ση, με μικροϊστορ­ίες που φωτίζουν ένα κλίμα που λίγοι πλέον μπορούν να αναπαραστή­σουν.

Ο «Ακάκιος» θα γοητεύσει και τον αναγνώστη που ενδιαφέρετ­αι για μια περίπτωση οικονομικο­ύ θαύματος στη μεταπολεμι­κή Ελλάδα και πώς αυτό το θαύμα κλονιζόταν συχνά από τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισ­μό και την άδοξη πορεία προς την αποβιομηχά­νιση της χώρας μετά τη μεταπολίτε­υση. Ο Λευτέρης Μαντζίκας είναι ένας ήρωας αληθινός και μυθοπλαστι­κός, σε ένα αμάλγαμα που συμπυκνώνε­ι την ελληνική πορεία από την παραδοσιακ­ή ζωή στη μεταβιομηχ­ανική. Είναι μια πορεία που ενδιαφέρει, δονεί και συγκινεί γιατί έχει δομικό υλικό την αλήθεια και την επιμονή για πρόοδο.

Να, λοιπόν, πώς μπορεί μια ρετρό διαφήμιση που μιλάει σε όλους τους Ελληνες να μας φέρει ενώπιον μιας συγκλονιστ­ικής περίπτωσης ανθρώπου. Και μαζί με την αφήγηση μιας ιστορίας ζωής, πάλης και ψυχικού μεγαλείου, να έρθει να μας θέσει μερικά απλά ερωτήματα, για το πώς και το γιατί της ζωής μας.

 ?? ?? Το βιβλίο «Ακάκιε» του Κώστα Κρομμύδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα» και αναμένεται να μεταφερθεί στον κινηματογρ­άφο.
Το βιβλίο «Ακάκιε» του Κώστα Κρομμύδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα» και αναμένεται να μεταφερθεί στον κινηματογρ­άφο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece