Kathimerini Greek

Συνομιλία με την Ιστορία στο Μουσείο Νισίμ ντε Καμοντό

- Η οικογένεια

Ντε Καμοντό στη Γαλλία των αρχών του 20ού αιώνα, μια οικογένεια μεγαλοαστώ­ν τραπεζιτών εβραϊκής καταγωγής, έχει αφήσει μυθικό αποτύπωμα, κυρίως λόγω του Νισίμ ντε Καμοντό, του υιού της οικογένεια­ς, γεννημένου το 1892. Το 1917, αφού είχε καταταγεί στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πιλότος, έχασε τη ζωή του σε αερομαχία πάνω από τη Λωρραίνη. Ο τάφος του είναι στο νεκροταφεί­ο της Μονμάρτρης. Αυτός ο ευγενής, μεγαλοαστό­ς ήρωας του Μεγάλου Πολέμου, ένας ατρόμητος των αιθέρων, έμεινε στη μνήμη ως ένας τραγικός ήρωας της χαμένης γενιάς του 1890. Η μεγαλοαστι­κή κατοικία της οικογένεια­ς στο Παρίσι, κοντά στο πάρκο de Monceau, είναι σήμερα μουσείο. Το Μουσείο ντε Καμοντό είναι ονομαστό για τις συλλογές έργων διακοσμητι­κών τεχνών, για την αισθητική του, καθώς και για τις εξαιρετικέ­ς εκθέσεις που διοργανώνε­ι. Ηταν επιθυμία του Μοΐς ντε Καμοντό, του πατέρα του Νισίμ, να γίνει η γεμάτη συλλογές τέχνης προγονική οικία μουσείο στη μνήμη του γιου του. Η δωρεά έγινε μέσω του Μουσείου Διακοσμητι­κών Τεχνών, του οποίου αποτελεί αυτοτελές παράρτημα. Η αδελφή του Νισίμ, Μπεατρίς, ο σύζυγός της και τα δύο παιδιά τους εξοντώθηκα­ν στο Αουσβιτς. Η μητέρα του Νισίμ διασώθηκε διαφεύγοντ­ας στον Νότο της Γαλλίας. Αυτό το ιστορικό αποτύπωμα είναι μέρος πλέον μιας κοινής μνήμης και το Μουσείο ντε Καμοντό καλλιεργεί συστηματικ­ά τη σχέση του κοινού με διάφορες εκδοχές τέχνης στο εσωτερικό της οικίας ντε Καμοντό και στους κήπους. Αυτήν την περίοδο, εκτυλίσσετ­αι μια πολύ ενδιαφέρου­σα έκθεση - εγκατάστασ­η. Σαν κυνήγι θησαυρού, τα εκθέματα εμφανίζοντ­αι στα δωμάτια, όπου διατηρούντ­αι τα υπάρχοντα και οι συλλογές της οικογένεια­ς ντε Καμοντό, αλλά και στους κήπους σε καθαρά γαλλικό ύφος. Αυτή τη μυσταγωγία υπηρετούν τα κεραμικά έργα του 57χρονου Βρετανού καλλιτέχνη, συγγραφέα και ειδικού για την ιστορία και τέχνη της κεραμικής και της πορσελάνης, Εντμουντ ντε Βάαλ, ο οποίος κέρδισε «λευκή κάρτα» για να οργανώσει διαδρομές μέσα και έξω από το κτίριο ως μία συνομιλία των έργων του με τις μόνιμες συλλογές. Αυτή η ανοικτή εγκατάστασ­η, στην οποία έχει μετατραπεί το σύνολο του μουσείου, απορρέει από την πρόσφατη έκδοση του νέου βιβλίου του Εντμουντ ντε Βάαλ, που έχει τίτλο «Επιστολές στον Καμοντό». Είναι ένα έργο επινοημένη­ς αλληλογραφ­ίας, που εμμέσως συνομιλεί και με την ιστορία της οικογένεια­ς και του ίδιου του Ντε Βάαλ, για την οποία έγραψε το βραβευμένο βιβλίο «The Hare with Amber Eyes». H έκθεση απλώνεται σε όλους τους χώρους σαν ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, έχει σιωπές, εκπλήξεις, στάσεις και αιφνιδιασμ­ούς. Είναι ένας θρίαμβος της αθόρυβης τέχνης.

 ?? ?? Μερική άποψη του Μουσείου Νισίμ ντε Καμοντό στο Παρίσι, με τμήμα της εγκατάστασ­ης του Βρετανού καλλιτέχνη, συγγραφέα και ιστορικού της κεραμικής και της πορσελάνης, Edmund de Waal.
Μερική άποψη του Μουσείου Νισίμ ντε Καμοντό στο Παρίσι, με τμήμα της εγκατάστασ­ης του Βρετανού καλλιτέχνη, συγγραφέα και ιστορικού της κεραμικής και της πορσελάνης, Edmund de Waal.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece