Kathimerini Greek

Μια αληθινή ιστορία τρόμου

Κάποιοι κινούνταν σαν ζόμπι, άλλοι άρχισαν να τρέχουν γυμνοί στους δρόμους, αφήνοντας μια μακρά γραμμή αίματος πίσω τους.

- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Στις 6 Ιουλίου του 1976, στην πόλη Ντζάρα του νοτίου Σουδάν, ένας άνδρας γνωστός στους επιδημιολό­γους ως Yu. G. πέθανε αιμορραγών­τας από κάθε οπή του σώματός του. Λίγες ημέρες αργότερα, δύο συνάδελφοί του πέθαναν από ακατάσχετη αιμορραγία.

Σε αντίθεση με τον μονόχνωτο Yu. G., ο ένας από τους άτυχους συναδέλφου­ς του ήταν κοινωνικός και είχε πολλές ερωμένες. Ο ιός χτύπησε σαν τσουνάμι το νοσοκομείο της Ντζάρα. Oπως γράφει ο Αμερικανός ερευνητής ρεπόρτερ Ρίτσαρντ Πρέστον στο βιβλίο του «Hot Zone» (Corgi, 1995, 2014), το νοσοκομείο μετατράπηκ­ε σε νεκροτομεί­ο, ενώ νοσηλευόμε­νοι που είχαν προσβληθεί, άρχισαν να συμπεριφέρ­ονται αλλόκοτα: κάποιοι κινούνταν σαν ζόμπι, άλλοι άρχισαν να τρέχουν γυμνοί στους δρόμους, αφήνοντας μια μακρά γραμμή αίματος πίσω τους. Το προσωπικό πανικοβλήθ­ηκε και εγκατέλειψ­ε το νοσοκομείο.

Εάν ο ιός είχε περάσει έξω από την κεντρική Αφρική, σημειώνει ο Πρέστον, μπορεί να «έμπαινε στο Χαρτούμ μέσα σε εβδομάδες, να έφτανε στο Κάιρο λίγες εβδομάδες αργότερα και από εκεί θα μεταπηδούσ­ε στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Σιγκαπούρη – θα είχε πάει παντού στον πλανήτη. Κι ωστόσο, πέρασε απαρατήρητ­ος από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό που συνέβη στο Σουδάν θα μπορούσε να συγκριθεί με μια μυστική ατομική έκρηξη».

Οντως. Για ανεξήγητου­ς λόγους, ο ιός εξαφανίστη­κε. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι σκότωσε με τέτοια εξωφρενική ταχύτητα όσους νόσησαν που δεν πρόλαβαν να τον μεταδώσουν παραέξω. «Ο ιός υποχώρησε κάπου στην καρδιά της ζούγκλας όπου αναμφισβήτ­ητα ζει έως σήμερα, ανακυκλώμε­νος από οργανισμό σε οργανισμό, αλλάζοντας σχήμα, περνώντας από μεταλλάξει­ς, έτοιμος να διεισδύσει ξανά στο ανθρώπινο είδος σε νέα μορφή».

Ο ιός είχε όνομα ή, έστω, το απέκτησε αργότερα: Εμπολα. Για την ακρίβεια, ο «Εμπολα του Σουδάν». Ο οποίος κρύφτηκε στη ζούγκλα, για να επανεμφανι­στεί ελάχιστους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1976, στο βόρειο Κονγκό (τότε Ζαΐρ). Και αυτή την φορά χτύπησε με πρωτοφανή σφοδρότητα. Ο «Εμπολα του Ζαΐρ», όπως ονομάστηκε, ήρθε για να μείνει: έκανε διάφορες επανεμφανί­σεις στη Νιγηρία, στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε, στη Γουινέα, αυτήν τη στιγμή θερίζει στο βόρειο Κίβου του Κονγκό. Ο Πρέστον είχε δίκιο: παραμένει ζωντανός, όμως περιορίζετ­αι στην Αφρική. Η Δύση, που τόσο υποφέρει από τον κορωνοϊό, στάθηκε τυχερή. Πολύ τυχερή.

Η ονομασία Εμπολα καθιερώθηκ­ε έπειτα από τα πρώτα κρούσματα που παρατηρήθη­καν στη νότια πλευρά του ποταμού Εμπολα, όταν χτύπησε το νοσοκομείο της ιεραποστολ­ής Γιαμπούκου, που διηύθυναν Βελγίδες μοναχές. Η ιεραποστολ­ή περιλάμβαν­ε σχολείο και το πρώτο θύμα ήταν ένας δάσκαλος που ήρθε σε επαφή με τεμαχισμέν­α κρέατα ζώων της περιοχής.

Το Σουδάν ξεχάστηκε απ’ όλους. Και ο Εμπολα στις άλλες αφρικανικέ­ς χώρες έγινε θρίλερ από τον Τομ Κλάνσι. Οταν κάτι συμβαίνει πολύ μακριά ή πολύ παλιά, όλα μοιάζουν τόσο συναρπαστι­κά...

 ?? ?? Ιός σε σχήμα φιδιού ή σκουληκιού. Πήρε την ονομασία του χάρη σε έναν παραπόταμο του ποταμού Κόνγκο. Και είναι ό,τι πιο φονικό εμφανίστηκ­ε ποτέ.
Ιός σε σχήμα φιδιού ή σκουληκιού. Πήρε την ονομασία του χάρη σε έναν παραπόταμο του ποταμού Κόνγκο. Και είναι ό,τι πιο φονικό εμφανίστηκ­ε ποτέ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece