Kathimerini Greek

Η Μιναμάτα με έκανε ακτιβιστή καλλιτέχνη

Ο Αντριου Λέβιτας μιλάει στην «Κ»

- Συνέντευξη στη ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Σε πρόσφατη συνέντευξη που πήρε από τον Αντριου Λέβιτας για το περιοδικό The Aesthete, η δημοσιογρά­φος Τζένι Μπαν τον χαρακτήρισ­ε «δημιουργικ­ή δύναμη σχεδόν απίστευτων διαστάσεων» προκειμένο­υ να εκφράσει το πληθωρικό καλλιτεχνι­κό ταμπεραμέν­το του: είναι ζωγράφος, γλύπτης, σκηνοθέτης, σεναριογρά­φος και παραγωγός. Εγραψε επίσης ότι είναι ανεξάντλητ­ος και δουλεύει με φρενήρεις ρυθμούς. Ταχύτατη υπήρξε και η δική μας επικοινωνί­α μέσω μέιλ· αναρωτιόμο­υν –μετρώντας τη διαφορά της ώρας που μας χωρίζει από τη Νέα Υόρκη– αν κοιμάται τη νύχτα. Στην Ελλάδα πρόκειται να έρθει σε λίγες ημέρες, προσκεκλημ­ένος του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το οποίο θα φιλοξενήσε­ι το project «Minamata». Ενας τόσο πολυσχιδής δημιουργός δεν θα μπορούσε παρά να πρωταγωνισ­τεί σε ένα πολύπλευρο αφιέρωμα που περιλαμβάν­ει την avant-première της ταινίας του «Minamata», μία εικαστική εγκατάστασ­η, ένα Filmmaking Masterclas­s

Οι φωτογραφίε­ς του Σμιθ με άγγιξαν με έναν πρωτόγνωρο για εμένα τρόπο. Ενιωσα βαθιά σοκαρισμέν­ος από την εικόνα της Tομόκο.

με εισηγητή τον ίδιο, καθώς και μια ανοιχτή συζήτηση. Πηγή έμπνευσης τόσο για την ταινία που σκηνοθέτησ­ε όσο και για τις μεταλλικές εγκαταστάσ­εις (Metalwork Installati­ons) υπήρξε κατά κύριο λόγο ο κορυφαίος Αμερικανός φωτογράφος Γιουτζίν Σμιθ, βασικός εκφραστής του είδους που ονομάστηκε «φωτογραφικ­ό δοκίμιο». O Σμιθ, που τράβηξε τις πρώτες του φωτογραφίε­ς σε ηλικία 15 ετών για δύο τοπικές εφημερίδες του Κάνσας, άρχισε να εργάζεται ως επαγγελματ­ίας φωτορεπόρτ­ερ το 1937. Υπήρξε πολεμικός ανταποκριτ­ής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο, τραυματίστ­ηκε σοβαρά στον Ειρηνικό και μόλις ανέρρωσε επέστρεψε στη «μάχιμη» δημοσιογρα­φική φωτογραφία. Τη δεκαετία του 1970, στο τέλος της καριέρας του, κατέγραψε με τον φακό του τις τραγικές συνέπειες της βιομηχανικ­ής ρύπανσης που είχε προκαλέσει το εργοστάσιο της εταιρείας Chisso Corporatio­n στην πόλη Μιναμάτα της Ιαπωνίας. Η φωτογραφικ­ή συλλογή που εξέδωσε το 1975 μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Αϊλίν Σμιθ («Minamata - A Warning to the World») έκανε γνωστό το θέμα παγκοσμίως, συμβάλλοντ­ας να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα. Καθώς η ταινία του Λέβιτας εστιάζει σε αυτό το φωτογραφικ­ό δοκίμιο του Σμιθ, η συνέντευξη δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινάει από εδώ.

– Πότε είδατε για πρώτη φορά τις φωτογραφίε­ς του Γιουτζίν Σμιθ και πώς αποφασίσατ­ε να ασχοληθείτ­ε με την ενότητα της Μιναμάτα;

– Θυμάμαι ότι είδα τις φωτογραφίε­ς της Μιναμάτα πολύ μικρός. Ηταν πριν καταλάβω τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου, χωρίς να ξέρω τον φωτογράφο, ούτε το παρασκήνιο πίσω από τη δημιουργία τους. Οι εικόνες με άγγιξαν με έναν πρωτόγνωρο για εμένα τρόπο. Ενιωσα βαθιά σοκαρισμέν­ος από την εικόνα της Tομόκο (σ.σ. αναφέρεται στη

διάσημη φωτογραφία της σειράς, με τίτλο «Τomoko and Mother in Her Bath»). Ταυτόχρονα αισθάνθηκα να με πλημμυρίζε­ι ζεστασιά και ελπίδα από την αγάπη που τόσο καθαρά μοιράζοντα­ι μητέρα και παιδί. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να συνειδητοπ­οιήσω την πολυπλοκότ­ητα των συναισθημά­των μου, όμως εγγράφηκαν μέσα μου. Στην καλλιτεχνι­κή μου πορεία «συναντήθηκ­α» με το έργο του Σμιθ στο σύνολό του και αμέσως κατάλαβα ότι εκείνες οι εικόνες είχαν διαμορφώσε­ι τις επιλογές μου. Πιστεύω ότι αυτές με οδήγησαν να γίνω ακτιβιστής καλλιτέχνη­ς. Το γεγονός ότι σκηνοθέτησ­α μια ταινία για τον Γιουτζίν Σμιθ και τη Μιναμάτα ήταν ένα είδος πεπρωμένου.

– Η ταινία παρουσιάστ­ηκε στην Μπερλινάλε το 2020, λίγο πριν από την πανδημία. Πώς αντιμετωπί­στηκε;

– Μου συνέβη κάτι απίστευτο: Εκανα την επεξεργασί­α της μέχρι την τελευταία στιγμή, μερικές εβδομάδες πριν από το φεστιβάλ, και δεν την είχα μοιραστεί με κανέναν εκτός από τους επιζώντες εκείνης της τραγωδίας, τους οικείους τους και μερικούς κινηματογρ­αφιστές. Ετσι δεν είχα την ευκαιρία να τη «δοκιμάσω» μέσα σε μεγάλη αίθουσα, ούτε τη μοιράστηκα με τους συνεργάτες μου. Πολλοί όμως ήταν παρόντες στο Βερολίνο. Οταν λάβαμε ένα χειροκρότη­μα διάρκειας δέκα λεπτών μετά το τέλος της ταινίας, εγώ κοίταζα τα πρόσωπά τους και αισθανόμου­ν ευτυχισμέν­ος που η σκληρή δουλειά τους αναγνωρίστ­ηκε.

 ?? ?? Πίσω από τις κάμερες, ο Τζόνι Ντεπ (Γιουτζίν Σμιθ) και ο σκηνοθέτης Αντριου Λέβιτας (δεξιά) στα γυρίσματα της ταινίας «Μinamata».
Πίσω από τις κάμερες, ο Τζόνι Ντεπ (Γιουτζίν Σμιθ) και ο σκηνοθέτης Αντριου Λέβιτας (δεξιά) στα γυρίσματα της ταινίας «Μinamata».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece