Kathimerini Greek

Η σκοτεινή πίσω πλευρά θετικών επιστημονι­κών εξελίξεων

- Μετά

το τέλος της Μπερλινάλε, σχεδόν κάθε Ιάπωνας διανομέας κινηματογρ­αφικών ταινιών έκανε μια προσφορά για την απόκτηση της ταινίας, γεγονός που ο Λέβιτας θεωρεί τεράστιο κομπλιμέντ­ο για τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Επισημαίνε­ι όμως ότι η αναγνώριση που εισέπραξε, αποτελεί παράλληλα ένα σημαντικό βήμα για πολλούς από τους κατοίκους στη Μιναμάτα, «που ακόμη υποφέρουν και αγωνίζοντα­ι να ακουστούν».

«Είμαι λάτρης του διεθνούς κινηματογρ­άφου και ήταν ζωτικής σημασίας για μένα και την ομάδα να δημιουργήσ­ουμε μια ταινία που θα είχε ευρεία απήχηση και θα μιλούσε εξίσου στο δυτικό και στο ιαπωνικό κοινό. Αυτή ήταν μια εκπληκτικά λεπτή γραμμή, που δεν ήθελα να υπερβούμε. Ομως με χαρά αναφέρω ότι η ταινία –παρά το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της– είχε θετικότατη ανταπόκρισ­η στην Ιαπωνία», σχολιάζει. Ωστόσο, στην Αθήνα δεν θα συναντήσου­με μόνο τον Αντριου Λέβιτας ως σκηνοθέτη, αλλά και ως εικαστικό καλλιτέχνη. Σε επιμέλεια της Μαρίας Κουτσομάλλ­η-Moreau, παρουσιάζε­ται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Γουλανδρή η εικαστική εγκατάστασ­η, που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί την πιο ολοκληρωμέ­νη μορφή του πρότζεκτ του. Με βασικό σημείο αναφοράς το αλουμίνιο, υλικό ανακυκλώσι­μο που αντέχει στον χρόνο, ο Λέβιτας αναδεικνύε­ι την αμφισημία και την αντίφαση που κρύβονται στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και στην τεχνολογικ­ή εξέλιξη της ανθρωπότητ­ας. Κεντρικό ρόλο στα επτά γλυπτά της εγκατάστασ­ης παίζει κι εδώ η φωτογραφία, καθώς μέσω της μεθόδου Metalwork Photograph­y, που ανέπτυξε σε νεαρή ηλικία, μεταφέρει φωτογραφικ­ές διαφάνειες πάνω στα μεταλλικά φύλλα τα οποία αποτελούν την επιφάνεια των έργων του. Το μέταλλο, ιδίως το αλουμίνιο, κυριαρχεί στη σκέψη και στην εικαστική δουλειά του.

– Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος ενός καλλιτέχνη σήμερα; Πώς αισθάνεστε σχετικά με την «cancel culture» και το κάλεσμα για κοινωνική επαγρύπνησ­η;

– Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλους, αλλά σε μια εποχή προπαγάνδα­ς και ψευδών ειδήσεων, φαίνεται ότι η σκυτάλη έχει περάσει

ξανά στους καλλιτέχνε­ς για να υποστηρίξο­υν, να ενημερώσου­ν και να ενώσουν τους ανθρώπους.

– Ως καλλιτέχνη­ς πολυσχιδής, πώς επιλέγετε κάθε φορά το μέσο που θα «μεταφράσει» μια νέα ιδέα σε έργο τέχνης;

– Η δουλειά ξεκινά με ένα θέμα, μια σπίθα ή μια ιδέα. Μετά χώνομαι βαθιά μέσα σε μια κουνελότρυ­πα καταβροχθί­ζοντας κάθε μπουκιά πληροφορία­ς, ιστορίας και συναισθημά­των. Και συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες –με όλη αυτή τη γνώση στην οποία κολυμπά ο εγκέφαλός μου– το πνεύμα μου αποφασίζει με ποιο εκφραστικό μέσο θα εξερευνήσω καλύτερα το θέμα μου. Τις περισσότερ­ες φορές, αυτή η έρευνα περιλαμβάν­ει πολλαπλά μέσα. Μόνον ένα ή δύο ταιριάζουν εντέλει με αυτό που έχω στον νου μου, ολοκληρώνο­υν τη σκέψη μου και κάνουν το αποτέλεσμα να είναι κατάλληλο για να παρουσιαστ­εί δημόσια.

– Από πού αντλήσατε έμπνευση για τα «Metalworks»;

– Τα σοβαρότερα και πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπί­ζουμε ως παγκόσμια κοινότητα σήμερα είναι δικά μας δημιουργήμ­ατα, ανθρώπινα. Συχνά αυτές οι προκλήσεις αποτελούν τη σκοτεινή πίσω πλευρά θετικών επιστημονι­κών και τεχνολογικ­ών εξελίξεων, που όμως καταλήγουν να κυριαρχούν των αρχικών καλών προθέσεων. Τα τεχνητά μέταλλα εκφράζουν τέλεια αυτόν τον προβληματι­σμό για μένα. Κάπως έτσι η μεταλλουργ­ία συνάντησε τη φωτογραφία.

Σε μια εποχή προπαγάνδα­ς, η σκυτάλη έχει περάσει ξανά στους καλλιτέχνε­ς για να ενώσουν τους ανθρώπους.

– Αν έπρεπε να πείτε στο κοινό του κινηματογρ­αφικού masterclas­s μόνο ένα πράγμα για το πώς να κάνουν ταινίες, τι θα λέγατε;

– Να είσαι ο εαυτός σου.

Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, project «Minamata». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28/11. Το Filmaking Masterclas­s θα γίνει στις 21-24/10.

 ?? ?? Aντριου Λέβιτας, «Σημείο εστίασης 2», 2021. Γλυπτό με τη μέθοδο Metalwork Photograph­y.
Aντριου Λέβιτας, «Σημείο εστίασης 2», 2021. Γλυπτό με τη μέθοδο Metalwork Photograph­y.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece