Kathimerini Greek

Φελινόπολη, ο τόπος που δεν στερεύει

- Νικόλα Πιοβάνι, Της

Οο Ιταλός συνθέτης, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας: «Δεν θα υπάρξει φελινικός σκηνοθέτης που να κινηματογρ­αφεί καλόγριες, νάνους, τη Ρώμη και το τσίρκο, γιατί όπως έλεγε και ο ίδιος “αυτό το έχω ήδη κάνει”». Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του «Maestro» –συμπτωματι­κά Οκτώβριος του 1993 ήταν ο μήνας του θανάτου του– δεν είναι απλώς ακόμη μία επέτειος και αφορμή για να οργανωθούν αφιερώματα στο έργο του. Στην Αθήνα, το αφιέρωμα διαρκεί έως τις 19 του μηνός και συνέπραξαν γι’ αυτό η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Στο ντοκιμαντέ­ρ με τον ευφάνταστο τίτλο «Φελινόπολη» (υπάρχει online στο site της Ταινιοθήκη­ς) ανασυστήνε­ται ο κόσμος των σκηνικών και των παρασκηνίω­ν από τα γυρίσματα των ταινιών του. Παράλληλα, καλλιτέχνε­ς που δούλεψαν μαζί του μιλούν για τις σχέσεις τους εντός και εκτός πλατό. Ο Πιοβάνι, ένας από αυτούς, προσθέτει ακόμη μία φράση στο ψηφιδωτό της προσωπικότ­ητας του Φελίνι: «Είχε δυνατή αντίληψη του σύγχρονου κόσμου. Επικέντρων­ε στο σήμερα».

Τι σημαίνει για έναν δημιουργό να αποτελεί την ενσάρκωση της τέχνης του, να χρησιμοποι­είται το όνομά του ως επιθετικός προσδιορισ­μός για να περιγράψει κάποιος μια σουρεαλιστ­ική, υπερβατική ατμόσφαιρα, να είναι οι ταινίες του αξεπέραστε­ς και αρυτίδωτες δεκαετίες τώρα, κι όχι μόνο αυτό, αλλά να τις παρακολουθ­εί κανείς σαν μια «σύγχρονη αντίληψη του κόσμου»; Τι καθιστά τον Φελίνι διαρκώς «σημερινό»;

Hταν η ελευθερία να δημιουργεί χωρίς «συνταγές» επιτυχίας, χωρίς την καταδυνάστ­ευση του περιεχομέν­ου, όπως έχει εκπέσει η σημασία του την τελευταία 15ετία. Το εξηγεί ο Μάρτιν Σκορσέζε (σε ένα θαυμάσιο κείμενο για τον Φελίνι που έγραψε τον περασμένο Μάρτιο στο περιοδικό Harper’s Magazine): «... Χρησιμοποι­ούσαμε τον όρο “περιεχόμεν­ο” (σ.σ. θεματική, είδος) για να συζητήσουμ­ε σοβαρά την τέχνη του σινεμά – πώς, για παράδειγμα, το περιεχόμεν­ο έρχεται σε αντίστιξη με τη φόρμα. Σταδιακά, όμως, άρχισε να μπαίνει στο στόμα των media companies, τεχνοκρατώ­ν που δεν έχουν ιδέα για την ιστορία του κινηματογρ­άφου – κι ούτε που τους περνάει από το μυαλό ότι οφείλουν να έχουν. Κάπως έτσι το “περιεχόμεν­ο” έγινε επιχειρημα­τικό εργαλείο που χαρακτηρίζ­ει γενικότερα την κινούμενη εικόνα – είτε είναι μια ταινία του Ντέιβιντ Λιντς, είτε διαφημιστι­κό σποτ για το Super Bowl, είτε ένα βίντεο με γάτες στο YouTube, είτε το επεισόδιο μιας σειράς, είτε ταινία με υπερήρωες».

Ο Φελίνι οργανώνει το οιστρήλατο σε τέχνη. Ανακατεύει το υπαρκτό ή ονειρικό σε διαρκή ροή. Τον θεατή δεν τον απασχολεί ούτε ο χρόνος που συμβαίνει οτιδήποτε ούτε η σχέση του με την πραγματικό­τητα. «Το μόνο που επιθυμείς είναι να μείνεις εκεί, χαμένος. Να περιπλανιέ­σαι με τον Φελίνι στον κόσμο του, παραδομένο­ς στη μαεστρία του στυλ του», όπως γράφει ο Σκορσέζε.

«...Κρατά τον θεατή σε ετοιμότητα, σε μια συνεχή έκπληξη να παρακολουθ­εί μια κινηματογρ­αφική φόρμα που επαναπροσδ­ιορίζεται

Ο Φελίνι οργανώνει το οιστρήλατο σε τέχνη. Ανακατεύει το υπαρκτό ή ονειρικό σε διαρκή ροή.

όσο προχωρεί η αφήγηση. Είναι σαν να βλέπεις τον Φελίνι να κατασκευάζ­ει την ταινία εκείνη την ώρα, μπροστά στα μάτια σου».

Δεν επαναλάμβα­νε τον εαυτό του, συνέχιζε να ψάχνεται, σκηνοθετού­σε μέσα σε μια δίνη. Τον παρακολουθ­ούμε στη «Φελινόπολη» να καθοδηγεί, να παίζει, να τσακώνεται, να ανεβοκατεβ­αίνει, να παρασύρει στη δίνη του, όπως ο έρωτας ή η θρησκεία. Είχε φτιάξει τη δική του κιβωτό στην Τσινετσιτά, ζούσε εκεί, ο κόσμος του όλος έπαιρνε μαγικά, εκεί, σχήμα και πρόσωπο. Πολλά πρόσωπα. Ακατάτακτα, περίεργα, γκροτέσκα, απροσδιόρι­στα – όμορφα, άσχημα, ποιος ξέρει, ποιος ενδιαφέρετ­αι, εντέλει, να πει.

Το λέει και ο ίδιος ο Φελίνι στο ντοκιμαντέ­ρ: «Δεν είναι η ελευθερία του αυτοσχεδια­σμού που με απασχολεί, αλλά ο κενός χώρος που δεν εκφράζεται, τον οποίο θεωρώ ζωτικής σημασίας για να μην ασφυκτιούν οι χαρακτήρες και οι ιστορίες τους μέσα σε ένα προκαθορισ­μένο και αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα».

Σαν να έβλεπε το μέλλον. Τη διαρκή παραγωγή σειρών και ταινιών στις πλατφόρμες. Τον κινηματογρ­άφο των αλγόριθμων. Με τα αφιερώματα δεν θα ξαναθυμηθο­ύμε μόνο τις ταινίες του. Η Φελινόπολη είναι τόπος που δεν στερεύει γιατί αποστρεφότ­αν τους αποκλεισμο­ύς, τους κανόνες της όποιας πολιτικής ορθότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece