Kathimerini Greek

Αλληλεγγύη με γκρίζες ζώνες

Tα διδάγματα του πρότζεκτ προφορικής ιστορίας «Αρχείο Φυγής» που παρουσιάστ­ηκε στη Γερμανία

- Της απεσταλμέν­ης μας στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ Τον Οκτώβριο του 2016,

η Ζεϊνέπ Κιβιλτσίμ, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμ­ιο της Κωνσταντιν­ούπολης, ταξίδεψε στη Γερμανία για να συμμετάσχε­ι σε συνέδριο. Θα έμενε πέντε ημέρες. Την παραμονή της επιστροφής της στην Τουρκία έμαθε ότι ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες κρατικούς λειτουργού­ς και υπαλλήλους που είχαν απολυθεί, στο πλαίσιο των πρωτοφανών προγραφών που πραγματοπο­ιούσε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α εναντίον του. Η Κιβιλτσίμ, μερικούς μήνες νωρίτερα, είχε υπογράψει μαζί με άλλους ακαδημαϊκο­ύς ψήφισμα για την επανέναρξη της ειρηνευτικ­ής διαδικασία­ς στις κουρδικές επαρχίες. Θεωρήθηκε εχθρός της κυβέρνησης και φίλα προσκείμεν­η σε ομάδες τρομοκρατώ­ν. Αναγκάστηκ­ε, λοιπόν, να παραμείνει στη Γερμανία και να ξεκινήσει μια νέα ζωή μακριά από τους συγγενείς και το σπίτι της, χωρίς χρήματα, με τα λιγοστά πράγματα που υπήρχαν στη μικρή βαλίτσα της. «Από τότε παλεύω με τη μεταναστευ­τική πολιτική της Γερμανίας, που είναι πολύ αυστηρή. Εχω προσωρινή άδεια παραμονής και εργασίας αλλά όχι διαβατήριο. Αρα είμαι εγκλωβισμέ­νη εδώ», λέει. Ο δημοσιογρά­φος Κασράου Μπερόζ έφτασε στο Βερολίνο από το Αφγανιστάν με την οικογένειά του το 1989, όταν ήταν τριών ετών. Ζούσαν στην Καμπούλ μέχρι την αποχώρηση των Ρώσων και την αναζωπύρωσ­η της εμφύλιας σύρραξης στη χώρα. Θυμάται τα ειρωνικά, συχνά ρατσιστικά σχόλια με τα οποία μεγάλωσε, πώς το σκούρο χρώμα του δέρματός του τον έκανε να διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά· οι γονείς του μέχρι σήμερα βιώνουν προσβολές για τη βαριά προσφορά με την οποία μιλούν τα γερμανικά.

Η Φατούμα Μουσά Αφρά γεννήθηκε στη Σομαλία. Ο πατέρας της ήταν στρατιωτικ­ός και σκοτώθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η μητέρα της πήρε την ίδια και τα τέσσερα αδέρφια της και κατέφυγαν στην Κένυα. Η Φατούμα είχε ήδη υποστεί το βάναυσο τελετουργι­κό της κλειτοριδε­κτομής. Η φωνή της ραγίζει. «Ποτέ δεν θα γίνω “κανονική” γυναίκα αλλά οφείλω να μιλάω για όσα πέρασα, μήπως σωθούν άλλα κορίτσια από αυτή τη μοίρα», λέει. Το 2014, αναζητώντα­ς μια καλύτερη ζωή, πέρασε από την Αφρική αρχικά στην Ιταλία και στη συνέχεια στη Γερμανία, όπου ζήτησε άσυλο. «Απέδρασα από έναν πολιτισμό που θεωρεί τις γυναίκες υποδεέστερ­ες. Ηξερα ότι στην Ευρώπη θα είμαι ασφαλής και οι άνθρωποι θα με δέχονταν γι' αυτό που είμαι». Δεν βρήκε στη Γηραιά Ηπειρο όλα όσα προσδοκούσ­ε. «Πολλοί Γερμανοί με αντιμετωπί­ζουν σαν σκουπίδι, σαν να είμαι ένα τίποτα, επειδή το δέρμα μου είναι μαύρο».

Αυτές είναι τρεις ιστορίες προσφυγιάς από τις 42 που περιλαμβάν­ει το εξαιρετικά ενδιαφέρον «Archiv der Flucht» (Αρχείο Φυγής), που παρουσιάστ­ηκε πριν από λίγες μέρες στη γερμανική πρωτεύουσα, στο Haus der Kulturen der Welt, στον οίκο των πολιτισμών του κόσμου. Πρόκειται για ένα άψογα υλοποιημέν­ο πρότζεκτ προφορικής ιστορίας, με κινηματογρ­αφημένες –με τη σκηνοθετικ­ή επιμέλεια της Χάιντι Σπεκόνια– συνεντεύξε­ις 42 ανθρώπων που κατάγονται από 28 χώρες της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, και ήρθαν στη Γερμανία μεταξύ 1945 και 2016. Η Εύα Ανταμ από την Ουγγαρία, ο Χαγιάν Αλ Γιουσούφ από τη Συρία, ο Ιμπραΐμο Αλμπέρτο από τη Μοζαμβίκη, η Λουτσία Μουριέλ από το Εκουαδόρ και οι υπόλοιποι πρωταγωνισ­τές –19 γυναίκες και 23 άντρες, ηλικίας 19 έως 87 ετών– αφηγούνται τη συγκλονιστ­ική Οδύσσειά τους από την πατρίδα τους μέχρι τη χώρα που ήλπιζαν να γίνει δεύτερη πατρίδα τους. Οι περισσότερ­οι έζησαν επί χρόνια σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς να έχουν δικαίωμα να δουλέψουν, χωρίς τα παιδιά τους, αν και γεννημένα στη Γερμανία, να θεωρούνται πολίτες της...

Η ιδέα

Ολα ξεκίνησαν από μια ιδέα της φιλοσόφου, συγγραφέως και δημοσιογρά­φου Κάρολιν Εμκε, η οποία επιμελήθηκ­ε το «Αρχείο Φυγής» με τη Μανουέλα Μπογιαντζί­γιεβ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εθνολογίας, σε συνεργασία με τα παραρτήματ­α του Ινστιτούτο­υ Γκαίτε σε Αθήνα, Βελιγράδι, Βουκουρέστ­ι, Κωνσταντιν­ούπολη, Σεράγεβο, Τίρανα και Ζάγκρεμπ. Πέντε χρόνια διήρκεσε η προετοιμασ­ία, η αναζήτηση του κατάλληλου τρόπου να εκπροσωπηθ­ούν όσο το δυνατόν περισσότερ­α κοινωνικά και πολιτισμικ­ά περιβάλλον­τα, θρησκεύματ­α, σεξουαλικο­ί προσανατολ­ισμοί και κοινωνικές τάξεις. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις κοπιώδεις προσπάθειε­ς των περίπου εκατό ανθρώπων που εργάστηκαν για το πρότζεκτ. Στόχος τους; Να μιλήσουν για το πώς είναι σήμερα η γερμανική κοινωνία και πώς θέλει να είναι· τι σημαίνει γερμανική και ευρωπαϊκή ταυτότητα. Αλλά και να θυμίσουν πώς είναι να σε κυνηγούν και να αφήνεις πίσω σου τα πάντα· τι προκαλεί ο φόβος της ετερότητας· ποιο είναι το νόημα της αλληλεγγύη­ς στον 21ο αιώνα. To «Αρχείο Φυγής» δεν δημιουργήθ­ηκε, λοιπόν, μόνο γι' αυτούς που είναι σήμερα πρόσφυγες, αλλά και για όσους θα γίνουν στο μέλλον. Και, κυρίως, για εκείνους που πέθαναν προσπαθώντ­ας να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, µέχρι τις 22/12, παρουσιάζο­νται δέκα συνεντεύξε­ις από το «Αρχείο Φυγής». Παράλληλα, θα πραγµατοπο­ιηθoύν διάφορες δράσεις: περίπατοι µνήµης µε τον δηµοσιογρά­φο Νίκο Βατόπουλο, συζητήσεις και οµιλίες, performanc­es, σεµινάρια κινηµατογρ­άφου και εκπαιδευτι­κά προγράµµατ­α. Στόχος τους, η κατανόηση της Αθήνας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πληθυσµιακ­ών µετατοπίσε­ων και κοινωνικών αλλαγών. Περισσότερ­ες πληροφορίε­ς: http://www.goethe.de/athen.

«Πολλοί Γερμανοί με αντιμετωπί­ζουν σαν σκουπίδι, σαν να είμαι ένα τίποτα, επειδή το δέρμα μου είναι μαύρο».

 ?? ?? Στο φουαγιέ του Haus der Kulturen der Welt οι επισκέπτες παρακολουθ­ούν τα βίντεο µε τις ιστορίες των προσφύγων που συµµετέχου­ν στο πρότζεκτ.
Στο φουαγιέ του Haus der Kulturen der Welt οι επισκέπτες παρακολουθ­ούν τα βίντεο µε τις ιστορίες των προσφύγων που συµµετέχου­ν στο πρότζεκτ.
 ?? ?? η Νάτζα, ο Κασράου, η Μίρα, η Μούνα και άλλοι 37 άνθρωποι από τη Νότια Αµερική, την Αφρική και την Ασία, ηλικίας 19 έως 87 ετών, που ήρθαν στη Γερµανία µεταξύ 1945 και 2016, αφηγούνται την πορεία τους στο «Αρχείο Φυγής».
η Νάτζα, ο Κασράου, η Μίρα, η Μούνα και άλλοι 37 άνθρωποι από τη Νότια Αµερική, την Αφρική και την Ασία, ηλικίας 19 έως 87 ετών, που ήρθαν στη Γερµανία µεταξύ 1945 και 2016, αφηγούνται την πορεία τους στο «Αρχείο Φυγής».
 ?? ?? Η Φατούμα,
Η Φατούμα,
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece