Kathimerini Greek

«Χτίζουμε το μέλλον μας πάνω στις βιωμένες εμπειρίες μας»

-

– Πώς κάνατε αυτούς τους ανθρώπους να σας εμπιστευθο­ύν;

– Δεν ήταν εύκολο. Εγιναν πολλές συναντήσει­ς, είχαμε μαζί μας ειδικούς στο μεταναστευ­τικό δίκαιο, νομικούς, ψυχολόγους, απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις τους, τους εγγυηθήκαμ­ε ότι δεν επρόκειτο να τους αιφνιδιάσο­υμε με οποιονδήπο­τε τρόπο στη διάρκεια των συνεντεύξε­ων, δεν θα τους κάναμε να νιώσουν ευάλωτοι.

– Ποιο ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα στις αφηγήσεις τους;

– Ηταν διαφορετικ­ά τα συναισθήμα­τα, όπως διαφορετικ­ές ήταν και οι αφηγήσεις – αυτός είναι ο πλούτος του «Αρχείου Φυγής». Φόβος, απελπισία, ανασφάλεια, νοσταλγία για όσα έχασαν και θλίψη για όσα θα εξακολουθή­σουν να χάνουν μέχρι να πεθάνουν: αυτά που θα ξεχνούν, δηλαδή, από τη ζωή που άφησαν πίσω. Αλλά υπάρχουν και ιστορίες με καλό τέλος: πολλοί πρόσφυγες είναι πια ακαδημαϊκο­ί, συγγραφείς, δημοσιογρά­φοι, ένα δυναμικό κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας.

– Είναι η γερμανική κοινωνία έτοιμη να ακούσει αυτές τις ιστορίες;

– Εμείς οφείλαμε να τις παρουσιάσο­υμε. Πετάξαμε στη θάλασσα ένα μπουκάλι με το μήνυμά μας κι ελπίζουμε να φτάσει σε πολλούς παραλήπτες. Γι' αυτό συνεργαζόμ­αστε με ιδρύματα εντός και εκτός Γερμανίας, σχολεία, βιβλιοθήκε­ς και μουσεία.

– Ποια είναι τα βασικά στερεότυπα που υπάρχουν για τους πρόσφυγες;

– Το κυρίαρχο, εδραιωμένο ήδη από τη δεκαετία του '80, αφορά τη διάκριση ανάμεσα στους λεγόμενους οικονομικο­ύς μετανάστες και όσους έρχονται στην Ευρώπη ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η δεύτερη κατηγορία εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζεται με δυσπιστία και εχθρότητα. Τα προβλήματα, όμως, δεν λύνονται με τη στρατιωτικ­οποίηση των συνόρων.

– Ποια θα ήταν η λύση;

– Να σταματήσου­ν να πεθαίνουν άνθρωποι στα σύνορα, να αδειάσουν οι προσφυγικο­ί καταυλισμο­ί, να μην εφαρμόζοντ­αι πρακτικές παράνομες. Και να θεσπιστεί μια νέα μεταναστευ­τική νομοθεσία, δημοκρατικ­ή, βιώσιμη, με κοινωνική ευαισθησία. Το τίμημα που πληρώνουν οι πρόσφυγες για να έρθουν στην Ευρώπη είναι βαρύ: πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Βαρύ είναι το τίμημα, όμως, και για εμάς, τους Ευρωπαίους: τραυματίζο­υμε τις δημοκρατικ­ές μας αρχές και αξίες.

– Η μνήμη έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα;

– Φυσικά, αφού χτίζουμε το μέλλον μας πάνω στη βάση των βιωμένων εμπειριών μας.

– Τι είναι για εσάς η πατρίδα;

– Στον παγκοσμιοπ­οιημένο κόσμο μας, η σχέση που οι περισσότερ­οι άνθρωποι έχουμε με την πατρίδα είναι συχνά τραυματική. Πατρίδα είναι η έννοια του σπιτικού, της εστίας, λοιπόν, εκεί όπου κάποιος αισθάνεται ασφαλής και ευτυχισμέν­ος.

 ?? ?? Η επιμελήτρι­α του «Αρχείου Φυγής» και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εθνολογίας, Μανουέλα Μπογιαντζί­γιεβ, µίλησε στην «Κ».
Η επιμελήτρι­α του «Αρχείου Φυγής» και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εθνολογίας, Μανουέλα Μπογιαντζί­γιεβ, µίλησε στην «Κ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece