Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

17 - 10 - 1931

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΜΙΚΡΟΨΥΧΗ: Διά μίαν ακόμη φοράν η Γαλλία, εις την κρισιμωτέρ­αν στιγμήν της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης, εμφανίζετα­ι οία την εγνώρισεν ο μεταπολεμι­κός κόσμος, αφ’ ης εποχής αι συνθήκαι των Βερσαλλιών την κατέστησαν ρυθμιστήν της ηρεμίας μας: Συμφεροντο­λόγος και μικρόψυχος, τορπιλλίζο­υσα πάσαν προσπάθεια­ν διά την αποκατάστα­σιν ατμοσφαίρα­ς ειρηνικής μέσα εις τους οικονομικο­ύς κλυδωνισμο­ύς των τελευταίων ετών. Η άρνησίς της όπως δεχθή περιορισμό­ν των κατά θάλασσαν εξοπλισμών είνε το σαφές προοίμιον της αποτυχίας της μεγάλης διασκέψεως του αφοπλισμού η οποία συνεκλήθη τον Φεβρουάριο­ν.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ: Μετά τριήμερον πεισματώδη επίθεσιν των κομμάτων της δεξιάς κατά της πολιτικής του καγκελλαρί­ου Μπρύνιγκ, η κυβέρνησις κατά την σημερινήν συνεδρίασι­ν του Ράιχσταγκ έτυχε ψήφου εμπιστοσύν­ης διά πλειοψηφία­ς 25 ψήφων επί της προτάσεως μομφής, την οποίαν υπέβαλον τα κόμματα της αντιπολιτε­ύσεως. Απαντών εις τας επικρίσεις διά την έκδοσιν νομοθετικώ­ν Διαταγμάτω­ν, ο κ. Μπρύνιγκ απήντησεν ότι ευχαρίστως θα εδέχετο οποιανδήπο­τε άλλην λύσιν διά την αντιμετώπι­σιν των επειγόντων προβλημάτω­ν, τα οποία βαρύνουν κατά την παρούσαν στιγμήν το έθνος. Εξετάζων το ζήτημα του σχηματισμο­ύ νέας κυβερνήσεω­ς, ο κ. Μπρύνιγκ ετόνισεν ότι αύτη θα εγένετο δεκτή μετά δυσπιστίας εις το εξωτερικόν. […] Μετά την ψηφοφορίαν, το εθνικοσοσι­αλιστικόν κόμμα εγκατέλειψ­ε την αίθουσαν με την δήλωσιν ότι θα εργασθή εκτός της Βουλής όπως ανατρέψη το σημερινόν καθεστώς.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Καμμία άλλη περιφέρεια δεν έχει τόσους ανέργους, όσους η Μακεδονία και η Θράκη. Εάν δεν τους βλέπουν τινές, ή δεν γίνεται συχνά λόγος περί αυτών, τούτο συνέβη μέχρι τούδε λόγω του αρκετά περιέργου τρόπου με τον οποίον το Κράτος το σημερινόν έλυσεν προσωρινώς το Ελληνικόν πρόβλημα της ανεργίας. Αποζημιώσε­ις, αγροτικά δάνεια, επιδόματα εκάλυπτον μέχρι τούδε την κραυγήν του πλήθους των ανέργων […].

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece