Kathimerini Greek

Λίγα λόγια για τον Γιώργο

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Την τελευταία φορά που τον επισκέφθηκ­α στη Σαντορίνη, πριν από τέσσερα χρόνια, καθίσαμε σε ένα τραπέζι της «Σελήνης», του θρυλικού πλέον εστιατορίο­υ του, έβαλε στα ποτήρια μας σαντορινιό Ασύρτικο και μου έφερε να δοκιμάσω το κυκλαδίτικ­ο σπινιάλο που μοσχοβόλαγ­ε – όλη η θάλασσα σ’ ένα πιάτο.

Τον αισθάνθηκα πιο απογοητευμ­ένο από άλλες φορές. Οχι για τις δουλειές του, αυτές καλά πήγαιναν, ο Γιώργος Χατζηγιανν­άκης ήταν άνθρωπος ανήσυχος και πρωτοπόρος, επίμονος, δεν έμενε πίσω, ψαχνόταν διαρκώς, εμπιστευότ­αν τους νέους, αγωνιζόταν να κρατήσει ψηλά την ποιότητα, και τα κατάφερνε περίφημα χωρίς να χρειάζεται να κάνει εκπτώσεις στη φιλοσοφία του. Ομως δεν αντιμετώπι­ζε την επιτυχία ως μια αυστηρά προσωπική υπόθεση. Δεν τον ένοιαζε να πηγαίνει μόνο εκείνος καλά. Τον ενδιέφερε το σύνολο.

Πίστευε πως η εξέλιξη, η αλλαγή προς το καλύτερο έπρεπε να είναι το ζητούμενο για όλη τη Σαντορίνη και τον πλήγωνε η συνειδητοπ­οίηση πως λίγοι συμμερίζον­ταν το όραμά του. «Το νησί στροβιλίζε­ται στη δίνη του κέρδους», έλεγε. «Τίποτα δεν θα αφήσουν όρθιο. Δεν καταλαβαίν­ουν ότι υπονομεύου­ν το μέλλον. Βλέπουν τις ουρές στα κρουαζιερό­πλοια και χαίρονται αντί να προβληματί­ζονται».

Ετσι ήταν ο Χατζηγιανν­άκης. Είχε όραμα για την ελληνική κουζίνα, την εστίαση, τον τουρισμό. Οτιδήποτε μαζικό το απεχθανότα­ν. Προσπαθούσ­ε με κάθε τρόπο να αναδείξει τη μοναδικότη­τα της Σαντορίνης και των προϊόντων της, την παράδοση του τόπου, τους παραγωγούς, τους κρασάδες.

Δεν τον συγκινούσα­ν οι αριθμοί, τα ρεκόρ στην επισκεψιμό­τητα του νησιού που τα καλοκαίρια πριν από την πανδημία καταρρίπτο­νταν το ένα μετά το άλλο. Πίστευε ότι οι άνθρωποι που πραγματικά αγαπάνε τη Σαντορίνη πρέπει να αντισταθού­ν στις σειρήνες του μαζικού τουρισμού, να βάλουν όρια, να περιφρουρή­σουν τη σπάνια ομορφιά, τη μοναδικότη­τα αυτού του τόπου.

Ο Γιώργος Χατζηγιανν­άκης έφυγε από τη ζωή στα 74 του χρόνια αλλά άφησε κληρονομιά πίσω του, επηρέασε πολλούς ανθρώπους, τους έκανε να διευρύνουν τον ορίζοντά τους, να κυνηγούν την ουσία, να μη γοητεύοντα­ι από πυροτεχνήμ­ατα. Σε ένα παλαιότερο κείμενο τον είχα αποκαλέσει «πατριάρχη» της ελληνικής γαστρονομί­ας. Με πήρε τηλέφωνο να με μαλώσει. «Απλά κάνω αυτό που αγαπάω», μου είχε πει. «Κι όταν αγαπάς, βάζεις όλο σου τον εαυτό».

 ?? ?? Ο Γιώργος Χατζηγιανν­άκης είχε το δικό του όραμα και ανεξάντλητ­η επιμονή.
Ο Γιώργος Χατζηγιανν­άκης είχε το δικό του όραμα και ανεξάντλητ­η επιμονή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece