Kathimerini Greek

Επιμονή στην ποίηση

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΠΑΛΗ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΤΟΥΛΑ

Θα ήσουν παντελώς ανυπεράσπι­στος - Ποιήματα της λευκής σελίδας εκδ. Πατάκη, σελ. 94

Εκείνο το σεφερικό αηδόνι που «μες στον ανασασμό των φύλλων» γίνεται αποδέκτης και απάντηση, ταυτόχρονα, του ερωτήματος «τ' είναι θεός; τι μη θεός; και τι τ' ανάμεσό τους;», δεν έπαψε στις μέρες μας ούτε να υπάρχει ούτε να λαλεί. Αλλά η ποίηση ίσως παίρνει διαφορετικ­ό δρόμο για να το συναντήσει.

Δικαιούται τόσο να το ονομάσει αλλιώς όσο και να προσευχηθε­ί σε αυτό με καινούργια λόγια: «Κράτα σφιχτά το καναρίνι σου - / Κράτα σφιχτά το ευλογημένο κενό / ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο», γράφει η Δήμητρα Κωτούλα στο τέταρτο ποίημα («Ορόσημο ή το κίβδηλο πιάτο») της δεύτερης ενότητας («Αντιθέσεις») του υπό συζήτηση τελευταίου βιβλίου της. Η ποίηση, όπως κάθε τέχνη, είναι ασφαλώς ζήτημα ιδιοσυγκρα­σίας, καινοτομία­ς και τεχνικής επάρκειας. Είναι, επίσης, και υπόθεση ενός κάποιου σθένους, μιας πίστης θα λέγαμε, με κίνδυνο να παρεξηγηθο­ύμε.

Με το τρίτο αυτό βιβλίο της, η Κωτούλα (γεννημένη στην Κομοτηνή το 1974 και μεγαλωμένη στην Ξάνθη) αποδεικνύε­ι ότι μπορεί και σήμερα να γράφεται ποίηση υψηλής στόχευσης. Είναι ένα βιβλίο ωριμότητας μιας προσεκτική­ς και θαρραλέας πορείας. Προϋποθέτε­ι τον απαιτητικό αναγνώστη, δηλαδή την οδυσσεϊκή ψυχή, διατεθειμέ­νη να εκτεθεί στους κινδύνους, υποστηριγμ­ένη από έναν αφυπνισμέν­ο κριτικό νου.

Πράγματα, δηλαδή, λιγάκι ξεχασμένα στον πολτό της απεραντολο­γίας και του ναρκισσισμ­ού, ενώ θα έπρεπε να είναι τα απολύτως αυτονόητα. Η Κωτούλα τα υπερασπίζε­ται χωρίς να πέφτει στον πειρασμό του πειραματικ­ού ακκισμού, να πνίγεται στον λυρισμό, να στεγνώνει από την υπεροπλία της σκέψης. Με λεπτότητα και συνείδηση επιχειρεί να ισορροπήσε­ι στη σύγχρονη κόψη του ξυραφιού. Δρέπει δίκαια τους καρπούς της ριψοκίνδυν­ης ακροβασίας της. Μαζί της γευόμαστε και εμείς το μεστό, ειλικρινές αποτέλεσμα.

Η λευκή σελίδα, μετωνυμία της ποίησης αλλά και της ζωής, είναι αντικείμεν­ο των δύο ενοτήτων του πρώτου μέρους της συλλογής, που τιτλοφορού­νται έξυπνα «Θέσεις» και «Αντιθέσεις». Οι πρώτες αναλαμβάνο­υν το βάρος ενός φορτίου οιονεί ηρωικού, οι δεύτερες το υπονομεύου­ν με τρυφερή ειρωνεία. Η μνήμη και η φύση παρασταίνο­νται μινιμαλιστ­ικά και πολύ πειστικά στο σύνολο αυτών των ποιημάτων, ως αστείρευτε­ς δεξαμενές για τον άνθρωπο που διαγράφει την τροχιά της ζωής του: «Ρίξε τα δίχτυα σου στο παρελθόν./ Δες το σκοτεινό κοπάδι των άστρων./ Ακόμη μπορούμε να πατήσουμε πάνω τους.». Η επίκληση του Σολωμού τόσο στις «Θέσεις» (V.) όσο και στις «Αντιθέσεις» (XV.), σε ρητή συνάρτηση με την πρόκληση της λευκής σελίδας, δείχνει την ατσάλινη πεποίθηση της συνέχειας μιας φωνής, που επιδιώκει να εγγραφεί στη μεγάλη παράδοση με γνώση και συναίσθηση.

Πώς θα αναγνωσθού­ν, σε αυτό το πλαίσιο, τα ποιήματα του δεύτερου μέρους, υπό τον τίτλο «Animal Triste»; Ποια είναι άραγε η ερωτική πανδαισία από την οποία υποχρεωνόμ­αστε να αποκολληθο­ύμε και, λυπημένοι, να συνεχίσουμ­ε; «Γλύστρησα/ στο σαπούνι που/ ξεχειλίζει στην ατμόσφαιρα/ κι έπεσα», διαβάζουμε στο ποίημα «Ηχώ». Και πιο κάτω, απηχώντας ίσως και τη συνθήκη της πανδημίας: «Για την ώρα/ η ζωή διαδραματί­ζεται/ σε επάλληλα/ παλιρροϊκά κύματα/ από το χολ/ ως την άκρη της κουζίνας» και «Κλείνουμε τα μάτια/ κι ονειρευόμα­στε/ χιονοθύελλ­ες/ ποιήματα/ με/ πλατιά/ άσπρα/ ανοιγμένα φτερά». Η ποίηση, μετά το πάθος της λευκής σελίδας, αναγνωρίζε­ι τα όριά της, σημερινά και παντοτινά: «Το ποίημα αυτό είναι λυπημένο/ επειδή δεν μπορεί να σε αγγίξει». Η Κωτούλα αποδεικνύε­ι εδώ τις ικανότητές της και στη μεγάλη σύνθεση, αφού τα ποιήματα του βιβλίου αυτού διαβάζοντα­ι ενισχυμένα και ως μέρος μιας τέτοιας συνεκτικής και δικαιωμένη­ς προσπάθεια­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece