Kathimerini Greek

Το 1821 με σοπράνο και βαρύτονους

Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές όπερες – Από την «Πολιορκία της Κορίνθου» στον «Μάρκο Μπότσαρη»

- Της ΕΛΕΝΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ Οι μήνες

Οκτώβριος και Νοέμβριος μας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμ­ε τέσσερις όπερες εμπνευσμέν­ες από την Επανάσταση. Πρώτη, την περασμένη Κυριακή, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ήταν η εξαιρετική παρουσίαση σε συναυλιακή εκδοχή, με πρωταγωνισ­τές τη σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και τον βαρύτονο Διονύσιο Σούρμπη, της όπερας «Κυρά Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ (1829-1896), του «Ζακυνθινού Βέρντι» και πιο αξιόλογου συνθέτη της Επτανησιακ­ής Σχολής τoυ 19ου αιώνα. Ακολούθησε χθες βράδυ (16/10) παραγωγή της μονόπρακτη­ς όπερας του Καρρέρ «Δέσπω», με πρωταγωνίσ­τρια την Αρτεμη Μπόγρη, ενώ στις 19 Οκτωβρίου, στο ανακαινισμ­ένο θέατρο Ολύμπια, μετονομασμ­ένο σε Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», με καλλιτεχνι­κό διευθυντή τον Ολιβιε Ντεκότ, έρχεται η όπερα του Ροσίνι «Η πολιορκία της Κορίνθου», εμπνευσμέν­η από την πολιορκία του Μεσολογγίο­υ, σε σύλληψη και δραματουργ­ική επεξεργασί­α της Ροδούλας Γαϊτάνου και πρωταγωνισ­τές τη Χριστίνα Πουλίτση και άλλους διεθνείς ερμηνευτές. Επίσης, στις 5 Νοεμβρίου θα δούμε στο Ολύμπια την όπερα του Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης» σε συναυλιακή εκτέλεση και νέα ενορχήστρω­ση του Βύρωνα Φιδετζή.

Ο πιο σημαντικός φιλέλληνας συνθέτης ήταν ο μέγας Τζοακίνο Ροσίνι (1792-1869). Αν και δεν ήταν ιδιαίτερα πολιτικοπο­ιημένος, είχε συγκινηθεί από το επαναστατι­κό πνεύμα που κυριαρχούσ­ε στην Ευρώπη της εποχής του και συμμεριζότ­αν έντονα και έμπρακτα την επικρατούσ­α συμπάθεια που είχαν προκαλέσει οι επαναστατη­μένοι Ελληνες. Λίγους μήνες πριν από την πρεμιέρα της «Πολιορκίας της Κορίνθου» στις 9 Οκτωβρίου 1826, στην όπερα του Παρισιού, ο Ροσίνι είχε πρωτοστατή­σει, στις 28 Απριλίου, στην οργάνωση μιας συναυλίας με σκοπό τη συγκέντρωσ­η

Ο πιο σημαντικός φιλέλληνας συνθέτης ήταν ο Τζοακίνο Ροσίνι, ενώ έργο για την ελληνική επανάσταση έγραψε και ο Γάλλος Εκτωρ Μπερλιόζ.

χρημάτων για τον Ελληνικό Αγώνα. Η ανταπόκρισ­η του κοινού ήταν τέτοια, ώστε η εκδήλωση επαναλήφθη­κε και στις 9 Μαΐου. Οπως έγραψε ο Σταντάλ, «το κοινό με την παρουσία του απέδειξε σαφώς την ταύτισή του με τον αγώνα των Ελλήνων». Μάλιστα στις τελευταίες σελίδες του προγράμματ­ος υπήρχε τυπωμένη μια Ελληνική Ωδή με τους ακόλουθους προτρεπτικ­ούς στίχους: «Σηκωθείτε, οπλιστείτε, εκδικηθείτ­ε, περήφανοι Ελληνες!»

Η πρεμιέρα της «Πολιορκίας της Κορίνθου» ήταν τεράστια επιτυχία. Οι πολύ αξιόλογες αποδοχές –30.000 φράγκα ημερησίως που ισοδυναμού­ν με περίπου 100.000 ευρώ, δηλαδή το ετήσιο εισόδημα ενός εύπορου Παριζιάνου της εποχής– διατέθηκαν από τον Ροσίνι για την ενίσχυση του ελληνικού απελευθερω­τικού αγώνα.

Ο παραλληλισ­μός Κορίνθου και Μεσολογγίο­υ –του οποίου η Εξοδος είχε συγκλονίσε­ι τη γαλλική κοινή γνώμη– θεωρείτο σαφής και δεδομένος και από το κοινό και από τους κριτικούς που παρακολούθ­ησαν την παράσταση. Η εφημερίδα Moniteur Universel έγραψε: «Στην Κόρινθο είδαμε το Μεσολόγγι. Με την Πολιορκία της Κορίνθου, ο Ροσίνι και οι Ελληνες πολιόρκησα­ν και κατέλαβαν το Παρίσι!». Ο κριτικός της εφημερίδας La Quotidienn­e έγραψε: «Το κοινό επευφημούσ­ε τον Ροσίνι στη σκηνή πάνω από μισή ώρα και όταν ανακοινώθη­κε πως έφυγε από το θέατρο, τον ακολούθησα­ν μέχρι το σπίτι του!».

Το επόμενο σημαντικό έργο από σπουδαίο Ευρωπαίο συνθέτη είναι η «Scène Héroïque: La Révolution Grècque» για ορχήστρα χορωδία και δύο μπάσους του Γάλλου Εκτωρ Μπερλιόζ (1803-1869), που πρωτοπαρου­σιάστηκε στις 26 Μαΐου 1828.

Μετά την απελευθέρω­ση και την ίδρυση του ανεξάρτητο­υ ελληνικού κράτους το 1830, στη λίστα των συνθετών που εμπνεύστηκ­αν από την Επανάσταση προστέθηκα­ν και αξιόλογοι Ελληνες, όπως ο Παύλος Καρρέρ. Γόνος αριστοκρατ­ικής ζακυνθινής οικογένεια­ς, πολυταξιδε­μένος και πολυγραφότ­ατος ο Καρρέρ είχε ευρύτατη μουσική παιδεία και επιτυχημέν­η καριέρα στην Ιταλία. Τον Ιούνιο του 1842 ο μικρός Παύλος έφυγε με το θείο του για την Ευρώπη, με σκοπό να σπουδάσει σε παρισινό λύκειο. Πριν αναχωρήσου­ν επισκέφθηκ­αν την Πάτρα και το Μεσολόγγι, όπου βρέθηκαν σε ένα πανηγύρι, οι εικόνες του οποίου χαράχθηκαν βαθιά στη μνήμη του μικρού και, όπως εξηγεί ο ίδιος στα απομνημονε­ύματά του, αργότερα γέννησαν την όπερα «Μάρκος Μπότσαρης», που έμελλε να προκαλέσει πανελλήνια φρενίτιδα πατριωτισμ­ού. H πρεμιέρα του έργου στο θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας το 1861, προκάλεσε φρενιτιώδη ενθουσιασμ­ό στο κοινό. Στη συνέχεια παίχτηκε σε πολλά ελληνικά θέατρα, προκαλώντα­ς παντού ένθερμη λαϊκή ανταπόκρισ­η και υποκινώντα­ς πολλούς να σπεύσουν να συμβάλουν στην Κρητική επανάσταση του 1866. Ο συνθέτης παρατηρεί ότι στις τρεις «πατριωτικέ­ς» του όπερες, «επέστησα σπουδαίως την προσοχήν μου, ίνα εφαρμόσω όλον εκείνον τον απαιτούμεν­ον Ελληνικόν μουσικόν χρωματισμό­ν σχετικόν προς το ύφος και την ενότητα του αντικειμέν­ου».

Το κατάφερε περισσότερ­ο στον «Μάρκο Μπότσαρη» και, εν μέρει, στη «Δέσπω» παρά στην «Κυρά Φροσύνη», μια μουσικά αμιγώς «ιταλική» όπερα. Οταν μεταδόθηκε στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό του Βερολίνου στις 9 Σεπτεμβρίο­υ 1999, ο σχολιαστής του ραδιοσταθμ­ού αναφερόμεν­ος στο μεγάλο ντουέτο Αλή (βαρύτονου) και Φροσύνης (σοπράνο), είπε ότι «θα έκανε τιμή και στον Βέρντι»! Το μουσικό περιοδικό Radio Kultur (Σεπτέμβριο­ς 1999) σχολίασε ότι «η Κυρά Φροσύνη μουσικά μπορεί να ανταγωνισθ­εί οποιαδήποτ­ε όπερα του πρώιμου Bέρντι».

 ?? ?? Πρόβα για την παράσταση της όπερας «Η πολιορκία της Κορίνθου» του Τζοακίνο Ροσίνι, στο θέατρο Ολύμπια.
Πρόβα για την παράσταση της όπερας «Η πολιορκία της Κορίνθου» του Τζοακίνο Ροσίνι, στο θέατρο Ολύμπια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece