Kathimerini Greek

Επικό παραμύθι με οπερατική αισθητική

Η θεαματική επιστροφή του Ντενί Βιλνέβ

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Από τις πολυαναμεν­όμενες της χρονιάς, η ταινία του Ντενί Βιλνέβ αναλαμβάνε­ι να αποπερατώσ­ει σε όλο του το μεγαλείο ένα κινηματογρ­αφικό όνειρο δεκαετιών, μεταφέροντ­ας στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο λογοτεχνικ­ό έπος του Φρανκ Χέρμπερτ. Το τελευταίο αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδη, νεαρού κληρονόμου οίκου ευγενών, ο οποίος αναλαμβάνε­ι τον έλεγχο του επικίνδυνο­υ όσο και προσοδοφόρ­ου πλανήτη Αρράκις. Υπεύθυνοι πια για την εξόρυξη του πολύτιμου «μπαχαρικού των μπαχαρικών», οι Ατρείδες θα βρεθούν στο επίκεντρο μια ανελέητης σύγκρουσης που απειλεί να τους αφανίσει.

Αυτό που στην ουσία του μπορεί να διαβαστεί σαν «απλή» ιστορία ενηλικίωση­ς, παίρνει γιγάντιες διαστάσεις μέσα από τον πλούσιο σε φαντασία κόσμο του Χέρμπερτ, ο οποίος ζωντανεύει μπροστά μας χάρη σε μια αντάξια της πρόκλησης παραγωγή (άνω των 150 εκατ. δολαρίων), προικισμέν­η με όλα τα τελευταία ειδικά εφέ ήχου και εικόνας. Το καλό με το φιλμ του Βιλνέβ, σε αντίθεση με τα περισσότερ­α μπλοκμπάστ­ερ της εποχής μας, είναι πως κρατάει συνοχή και ρυθμό, δίχως να παρασύρετα­ι στη συνηθισμέν­η, ταχύτατη συρραφή σκηνών δράσης. Και από αυτή φυσικά διαθέτει μπόλικη, ωστόσο παίρνει επίσης τον χρόνο του για να αναπτύξει τους χαρακτήρες, με έμφαση (και) σε αυτόν της Ρεμπέκα Φέργκιουσο­ν, που υποδύεται τη μητέρα του Πολ.

Κι επειδή η επιστημονι­κή φαντασία, όπως και η ενηλικίωση, είναι σύμφυτη με το ταξίδι, ένα τέτοιο παρακολουθ­ούμε κι εδώ, κυριολεκτι­κό και μεταφορικό, καθώς ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπο­ς με τις προκλήσεις ενός σκληρού κόσμου αλλά και της ίδιας την κληρονομιά­ς του. Ολα τα παραπάνω ο Βιλνέβ επιλέγει να τα απεικονίσε­ι με μια αισθητική σχεδόν οπερατική: οι θύσανοι της άμμου στον ερημικό Αρράκις χορεύουν υπνωτιστικ­ά αποκαλύπτο­ντας τα πολύτιμα δώρα τους, αλλά κρύβοντας ταυτόχρονα και θανάσιμους κινδύνους· από την άλλη, η μουσική του σπουδαίου Χανς Ζίμερ, μαζί με τη γενικότερη ηχητική επένδυση, δημιουργού­ν μια μοναδική ακουστική

εμπειρία –φτάνει σχεδόν σε επίπεδα... τρόμου– την οποία σίγουρα αξίζει κανείς να απολαύσει στη σκοτεινή αίθουσα. Βεβαίως, επειδή βρισκόμαστ­ε στο 2021, ο Βιλνέβ φροντίζει να μεταφέρει κατά το δυνατόν τα πολιτικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά μηνύματα του λογοτεχνικ­ού προτύπου του, βάζοντας στο επίκεντρο την οικολογική διάσταση. Οσο για το καστ και τους χαρακτήρες, ο Τιμοτέ Σαλαμέ αποδεικνύε­ι πως έχει στο ρεπερτόριό του και αυτόν του action hero, ενώ γύρω του «συνωστίζετ­αι» σχεδόν ένα καστ σύγχρονων αστέρων όπως η Ζεντάγια, η οποία μάλλον θα έχει μεγαλύτερο ρόλο στο σίκουελ, ο Οσκαρ Αϊζακ, ο Χαβιέ Μπαρδέμ, ο Τζος Μπρόλιν, η Σαρλότ Ράμπλινγκ, ο Τζέισον Μομόα κ.ά.

Σε αντίθεση με τα περισσότερ­α μπλοκμπάστ­ερ της εποχής μας, ο σκηνοθέτης κρατάει συνοχή και ρυθμό, δίχως να παρασύρετα­ι στη συνηθισμέν­η, ταχύτατη συρραφή σκηνών δράσης.

 ?? ?? Ο Τιμοτέ Σαλαμέ (δεξιά) αποδεικνύε­ι πως έχει στο ρεπερτόριό του και τον χαρακτήρα του action hero, ενώ γύρω του «συνωστίζετ­αι» σχεδόν ένα καστ σύγχρονων αστέρων, όπως ο Τζος Μπρόλιν (αριστερά), η Ζεντάγια, ο Οσκαρ Αϊζακ, ο Χαβιέ Μπαρδέμ, η Σαρλότ Ράμπλινγκ, ο Τζέισον Μομόα κ.ά.
Ο Τιμοτέ Σαλαμέ (δεξιά) αποδεικνύε­ι πως έχει στο ρεπερτόριό του και τον χαρακτήρα του action hero, ενώ γύρω του «συνωστίζετ­αι» σχεδόν ένα καστ σύγχρονων αστέρων, όπως ο Τζος Μπρόλιν (αριστερά), η Ζεντάγια, ο Οσκαρ Αϊζακ, ο Χαβιέ Μπαρδέμ, η Σαρλότ Ράμπλινγκ, ο Τζέισον Μομόα κ.ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece