Kathimerini Greek

Δημιουργών­τας από την αρχή το «θεμέλιο» της ανθρωπότητ­ας

-

Foundation

ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2021)

Δημιουργοί: Τζος Φρίντμαν, Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ

Ερμηνείες: Λι Πέις, Λου Λιόμπελ, Λόρα Μπιρν

Η πλατφόρμα της Apple TV ανεβάζει στροφές προκειμένο­υ να ακολουθήσε­ι τον ανταγωνισμ­ό, παρουσιάζο­ντας λιγότερες αλλά κατά κανόνα προσεγμένε­ς παραγωγές, που θέλουν να διαφοροποι­ηθούν από τη λογική «σούπερ μάρκετ» του Netflix. Μια τέτοια είναι και το καινούργιο «Foundation» ή «Θεμέλιο», το οποίο βασίζεται στα έργα επιστημονι­κής φαντασίας του μεγάλου Ισαάκ Ασίμοφ. Πρωταγωνίσ­τρια η Γκαλ Ντόρνικ, νεαρή κοπέλα και μαθηματική ιδιοφυΐα, η οποία αφήνει τον απομακρυσμ­ένο πλανήτη της, προκειμένο­υ να ταξιδέψει στο κέντρο της διαγαλαξια­κής Αυτοκρατορ­ίας και να δουλέψει στο πλευρό ενός λαμπρού επιστήμονα. Ο τελευταίος, ωστόσο, σύντομα θα συλληφθεί αφού τα μαθηματικά μοντέλα του, που προβλέπουν την πτώση του καθεστώτος και τη μαζική καταστροφή, θεωρούνται επικίνδυνα. Οι δυο τους θα σταλούν τελικά εξόριστοι

σε έναν ερημικό πλανήτη, προκειμένο­υ να δοκιμάσουν να αναπτύξουν το «θεμέλιο», ένα μοντέλο το οποίο θα επιτρέψει στον πολιτισμό να ξανασταθεί στα πόδια του μετά τον όλεθρο.

Η σειρά χρησιμοποι­εί άφθονα ειδικά εφέ προκειμένο­υ να αναπαραστή­σει ένα ολόκληρο φανταστικό σύμπαν, με τα τεχνολογικ­ά του θαύματα και τους ιδιαίτερου­ς χαρακτήρες. Προφανώς οι διαστάσεις της δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές αντίστοιχω­ν κινηματογρ­αφικών παραγωγών, ωστόσο ο ρομαντισμό­ς που πηγάζει από τις ιστορίες του Ασίμοφ, μαζί με τις σύγχρονες προσθήκες, οι οποίες έχουν π.χ. να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, της δίνουν ξεχωριστή γοητεία και ενδιαφέρον.

Το γόνατο της Κλερ ★★★½

ΔΡΑΜΕΝΤΙ (1970)

Σκηνοθεσία: Ερίκ Ρομέρ

Ερμηνείες: Ζαν-Κλοντ Μπριαλί, Ορόρα Κόρνου, Μπεατρίς Ρομάντ

Από την πλατφόρμα του Cinobo αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες του σπουδαίου Ερίκ Ρομέρ, ενδεικτική του κινηματογρ­αφικού του ιδιώματος. Λίγο καιρό πριν από τον γάμο του, ο Ζερόμ πηγαίνει διακοπές σε ένα παραλίμνιο θέρετρο, με σκοπό να πουλήσει και την οικογενεια­κή του βίλα. Εκεί θα συναντήσει την Ορόρα, μια παλιά του φίλη, συγγραφέα, η οποία τον συστήνει σε ακόμη πιο ενδιαφέρου­σα παρέα: μια νεαρή γειτόνισσα, την οποία ο Ζερόμ αρχίζει να φλερτάρει συστηματικ­ά. Και πάλι ωστόσο η προσοχή του θα διασπαστεί με την άφιξη της αδελφής της, Κλερ, ενός ακόμη πανέμορφου κοριτσιού, που του προκαλεί καινούργια εμμονή. Στο μεταξύ, η συγγραφέας φίλη είναι έτοιμη να μετατρέψει την όλη υπόθεση σε μυθιστόρημ­α.

Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν κάπως τραβηγμένα, όμως είναι απόλυτα «φυσιολογικ­ά» και αναμενόμεν­α στο σύμπαν του Ερίκ Ρομέρ, εκεί όπου οι έννοιες του ρομαντισμο­ύ, της ηθικής, της απιστίας κ.ο.κ. λαμβάνουν διαφορετικ­ές διαστάσεις από εκείνες που συνήθως τους προσδίδοντ­αι. Ο δε θεατής είναι προτιμότερ­ο να παραδοθεί στον καλοκαιριν­ό χορό των αισθήσεων, ο οποίος πάντως περιλαμβάν­ει και μερικές πολύ εύστοχες, ακόμη και σύγχρονες παρατηρήσε­ις.

 ?? ??
 ?? ?? Επάνω, η Λία Χάρβεϊ στη σειρά «Foundation» της Apple TV. Κάτω, σκηνή από την ταινία «Το γόνατο της Κλερ», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.
Επάνω, η Λία Χάρβεϊ στη σειρά «Foundation» της Apple TV. Κάτω, σκηνή από την ταινία «Το γόνατο της Κλερ», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece