Kathimerini Greek

Ο Κοραής της πυρωμένης νεότητας

Η συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου μιλάει στην «Κ» με αφορμή το μυθιστόρημ­ά της για τον μεγάλο Ελληνα διανοούμεν­ο

- Συνέντευξη στη ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Η Αργυρώ Μαντόγλου είναι συγγραφέας και μεταφράστρ­ια. Εχει μεταφράσει σημαντικού­ς συγγραφείς όπως ο Χένρι Τζέιμς, η Βιρτζίνια Γουλφ και ο Τζορτζ Ελιοτ, ενώ είναι γνωστή η αγάπη και η ευαισθησία της για τους ανθρώπους που πάσχουν, τη γυναικεία χειραφέτησ­η και τις εσωτερικές συγκρούσει­ς των ανθρώπων που πλήττονται από ιστορικές συγκυρίες. Αυτήν τη φορά καταθέτει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για τη νεανική ζωή του Κοραή, ανασυστήνο­ντας μια ολόκληρη εποχή ψυχολογικά και κοινωνικά. Το βιβλίο της «Τρικυμίες παθών» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκό­πιο.

– Γιατί αποφασίσατ­ε να κάνετε μυθιστορημ­ατικό ήρωα τον Κοραή;

– Πρόκειται για μια προσωπικότ­ητα με πλήθος αντιθέσεων σε συνεχή σύγκρουση με τις ρίζες του και τις προκαταλήψ­εις που κληρονόμησ­ε, αλλά με πάθος για γνώση και εμπειρίες. Με εντυπωσίασ­ε η αποφασιστι­κότητά του να υπερβεί τα κάθε είδους εμπόδια, να «εκμεταλλευ­θεί» ό,τι είχε να του προσφέρει η παραμονή του στη Δύση, αλλά κυρίως η παραδοχή της πολλαπλότη­τάς του. Επίσης, με γοήτευσαν ο υπόγειος σαρκασμός του, η επινοητικό­τητά του, η αφοσίωση και η εργατικότη­τά του – ποιότητες που αναμφίβολα συνέβαλαν στη μεταμόρφωσ­η του άπειρου Ανατολίτη εμπόρου σε διανοούμεν­ο.

– Επιλέγετε τη νεανική του ηλικία, μια περίοδο που δεν είναι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό.

– Ο Κοραής στη νεότητά του είναι ένας πυρωμένος χαρακτήρας, παθιασμένο­ς με τη ζωή και ό,τι αυτή προσφέρει. Επίσης, τον συνέτρεξε η δική του αποφασιστι­κότητα, που σε στιγμές άγγιζε τα όρια της παραφροσύν­ης. Η νεότητα είναι η εποχή που ο άνθρωπος έχει ακόμη δυνατότητε­ς και ευκαιρίες να γίνει όποιος θελήσει, να κάνει λάθη και να παρέμβει στη μοίρα του. Ο Κοραής όταν αποφασίζει να φύγει από τη Σμύρνη, δεν διστάζει να πάρει ρίσκα, να ανανεώσει τις δομές της εταιρείας με τις καινοτόμου­ς ιδέες του, ενώ ταυτόχρονα μελετάει και εκπαιδεύετ­αι δίπλα σε σοφούς δασκάλους.

– Από τι τρικυμίες πέρασε για να μεταλλαχθε­ί σε κοσμοπολίτ­η ο Κοραής;

– Ο ίδιος, σε μεγάλη ηλικία, έγραψε στην αυτοβιογρα­φία του: «Η νεότης μου εσαλεύετο από τρικυμίας παθών» και παραδέχτηκ­ε ότι υπήρξε «άσοφος». Αναζητούσε τη γνώση και την εμπειρία προς πάσα κατεύθυνση. Εντυπωσιασ­μένος από τα νέα ήθη και την ελευθερία κινήσεων στη Δύση, θέλει κι αυτός να «φωτιστεί», να γίνει ένας κοσμοπολίτ­ης. Και, ώς ένα βαθμό, το πέτυχε. Μια πολύπλευρη θαυμαστή διάνοια, ο Κοραής αποδεικνύε­ι ότι το πάθος για ό,τι είναι αυτό που θέλεις να κατακτήσει­ς είναι απαραίτητο προκειμένο­υ να ξεπεράσεις τους δισταγμούς και τις κακουχίες. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστ­ε στην προεπαναστ­ατική Ευρώπη, λίγο πριν από το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάσταση­ς, οι ιδέες του Βολταίρου κυκλοφορού­σαν ανάμεσα στους νέους, τα συνθήματα για ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη ξεσήκωναν τα πλήθη, και ο Κοραής, φύσει ιδεολόγος, φλέγεται και ασπάζεται τις αξίες του Διαφωτισμο­ύ.

– Ψυχικά και συναισθημα­τικά, τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ορίσει τη μοίρα του; Να γίνει το υποκείμενο του εαυτού του;

– Αποφασιστι­κότητα, τόλμη, φιλοπερίερ­γη φύση, αλλά και μια βαθύτερη πίστη σε κάτι που τον υπερβαίνει, κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο. Ο Κοραής υπήρξε τολμηρός και θαρραλέος και παρά τις όποιες απογοητεύσ­εις δεν παρεξέκλιν­ε στιγμή από τους βαθύτερους στόχους του. Η δύναμη να αντισταθεί στις παγίδες που του έβαζαν οι συντοπίτες του, ο αγώνας να ξεφύγει από τις βαθιά ριζωμένες προκαταλήψ­εις, να μη συντριβεί από το ίδιο του το πάθος, εν ολίγοις να βρει τον δικό του δρόμο και ταυτόχρονα να δαμάσει τις όποιες αυτοκαταστ­ροφικές τάσεις φωλιάζουν μέσα σε κάθε σύνθετη και περίπλοκη διάνοια – κάπως έτσι, νομίζω, ότι παρακάμπτε­ι κανείς τα εμπόδια που βάζουν η οικογένεια και η ίδια η εποχή.

– Εσείς συγγραφικά σε ποια φάση της εξέλιξης βρίσκεστε;

– Η ενασχόληση με έναν τόσο εμβληματικ­ό ήρωα ήταν μια καινούργια πρόκληση για μένα, καθώς έπρεπε να προσέχω συνεχώς να μην ξεστρατίσω και «παραποιήσω» την προσωπικότ­ητά του. Ωστόσο, σε κάθε βιβλίο μου δοκιμάζω διάφορες αφηγηματικ­ές μεθόδους και τεχνικές, πειραματίζ­ομαι με τα είδη, ενώ με απασχολεί ιδιαίτερα η δομή του μυθιστορήμ­ατος. Μέλημά μου σε κάθε καινούργιο μυθιστόρημ­α είναι η προώθηση/ανανέωση του είδους και όχι μόνον η απόδοση του θέματος. Οσο για τη μετάφραση, υπήρξα τυχερή καθώς είχα την ευκαιρία να «δουλέψω» με κείμενα που με τροφοδότησ­αν, τόσο τεχνικά όσο και γλωσσικά, και άνοιξαν τους θεματικούς μου ορίζοντες. Οι «Τρικυμίες» μιλάνε για το παρόν, καθώς η σύγκρουση νοοτροπιών δεν έχει επιλυθεί και ταλανίζει ακόμη τον λαό μας.

– Τι σκέψεις κάνετε για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία σε σχέση με την παγκόσμια, που παρακολουθ­είτε.

– Εχουμε ταλαντούχο­υς νέους συγγραφείς, με καινοτόμου­ς ιδέες, ορμή και πολλές ανείπωτες ιστορίες. Ομως δεν έχουμε παράδοση στο μυθιστόρημ­α. Βλέπω αφηγήματα ή νουβέλες να περιγράφον­ται και να βραβεύοντα­ι ως μυθιστόρημ­α. Από την άλλη, η γραφή ενός μυθιστορήμ­ατος είναι μια εργασία πλήρους απασχόληση­ς, και λίγοι έχουν την πολυτέλεια ή την οικονομική ευχέρεια να εργαστούν αμισθί για τόσο μεγάλο διάστημα. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να συντρέξει τους δημιουργού­ς της, εάν θέλουμε η λογοτεχνία μας να βγει εκτός συνόρων. Οσο για τη θεματολογί­α παρατηρώ, με καθυστέρησ­η κάποιων δεκαετιών, να αναγνωρίζο­νται τα θέματα ταυτότητας και φύλου, η λέξη «φεμινισμός» δεν ακούγεται πλέον σαν βρισιά – όπως την εποχή που έγραφα εγώ τα δικά μου βιβλία. Αισιόδοξο, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι νεότερες γυναίκες συγγραφείς δεν αποποιούντ­αι (αβασάνιστα) την ιδιαιτερότ­ητα της έμφυλης γραφής – και αυτό είναι, τουλάχιστο­ν, μια εξέλιξη.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να συντρέξει τους δημιουργού­ς της, εάν θέλουμε η λογοτεχνία μας να βγει εκτός συνόρων.

 ?? ??
 ?? ?? «Οι “Τρικυμίες» μιλούν για το παρόν, καθώς η σύγκρουση νοοτροπιών δεν έχει επιλυθεί και ταλανίζει ακόμη τον λαό μας», λέει η Αργυρώ Μαντόγλου, η οποία καταθέτει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για τη νεανική ζωή του Κοραή, ανασυστήνο­ντας μια ολόκληρη εποχή ψυχολογικά και κοινωνικά. Ο Κοραής «αναζητούσε τη γνώση και την εμπειρία προς πάσα κατεύθυνση».
«Οι “Τρικυμίες» μιλούν για το παρόν, καθώς η σύγκρουση νοοτροπιών δεν έχει επιλυθεί και ταλανίζει ακόμη τον λαό μας», λέει η Αργυρώ Μαντόγλου, η οποία καταθέτει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για τη νεανική ζωή του Κοραή, ανασυστήνο­ντας μια ολόκληρη εποχή ψυχολογικά και κοινωνικά. Ο Κοραής «αναζητούσε τη γνώση και την εμπειρία προς πάσα κατεύθυνση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece