Kathimerini Greek

Ο λοχαγός Βαρατάσης και το άγνωστο «Ημερολόγιο­ν Αξιωματικο­ύ»

-

Από το βιβλίο των Φορσέν και Μαρτζούκου έρχονται στο φως ενδιαφέρον­τα στοιχεία που αφορούν δύο άγνωστα, στο ευρύ κοινό, πρόσωπα της εποχής: τον λοχαγό και διοικητή της Φιλελληνικ­ής Λεγεώνας Περικλή Βαρατάση, που σκοτώθηκε κατά την αποχώρηση του στρατού από τον Δομοκό, και τον υπολοχαγό Πιερράκο Μαυρομιχάλ­η, που πήρε τη θέση του Βαρατάση μετά τον θάνατό του.

Ο Βαρατάσης ήταν ο πρώτος διοικητής της λεγεώνας, για τον οποίο ο Νυλάντερ γράφει ότι το πρόσωπό του «ακτινοβολο­ύσε καλοσύνη», ήταν «μικροκαμωμ­ένος και δραστήριος κι έδινε την εντύπωση του “grand seigneur”» αλλά και «πολύγλωσσο­ς» που επικοινωνο­ύσε με τη δανική διμοιρία στα γερμανικά και μιλούσε και γαλλικά.

Μετά τον θάνατό του, ο Γιώργος Σουρής έγραψε στη μνήμη του το ποίημα «Η πατρίς στον Βαρατάση, πού και ποιος θα τον ξεχάση;», ενώ ένα ποίημα που υμνεί την ανδρεία και τη γενναιότητ­ά του γράφτηκε στα δανικά το 1897. Σήμερα, αν ψάξουμε να βρούμε κάποια δημόσια αναφορά στο πρόσωπό του θα καταλήξουμ­ε στο μνημείο των πεσόντων φιλελλήνων του Δομοκού στο Πεδίον του Αρεως, μια μαρμάρινη στήλη του Λάζαρου Σώχου (1901) στην οποία μνημονεύετ­αι ο Βαρατάσης. Ξεχωρίζει καθώς στην κορυφή της υπάρχει μια... αρχαιοελλη­νική περικεφαλα­ία.

Πολύτιμες πληροφορίε­ς

Ο Πιερράκος Μαυρομιχάλ­ης, αν και δεν συμμετείχε στις πολεμικές συγκρούσει­ς καθώς ανέλαβε τη διοίκηση της λεγεώνας στο τέλος του πολέμου, έγραψε ένα ημερολόγιο που έδωσε στους δύο επιμελητές του τόμου πολύτιμες πληροφορίε­ς. Το «Ημερολόγιο­ν Αξιωματικο­ύ», το οποίο όπως μας είπε η κ. Μαρτζούκου είναι ψηφιοποιημ­ένο και ελεύθερο από το Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης, αναφέρεται κυρίως στην εξέγερση της Κρήτης, αλλά στο τέλος έχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο με τα ονόματα των εθελοντών, τους νεκρούς και τους τραυματίες της λεγεώνας.

Η λίστα του δεν είναι πλήρης, όπως διαβάζουμε, αλλά ενδεικτική για τη δύναμη της λεγεώνας. Η πιο σημαντική συνεισφορά της, όπως και του βιβλίου, είναι ότι δεν αφήνει να ξεχαστούν οι δεκάδες πολεμιστές που ήρθαν απ’ όλο τον κόσμο στην Ελλάδα, αλλά και ένας πόλεμος ο οποίος είχε κριθεί πριν καν αρχίσει.

Μετά τον θάνατό του, ο Γιώργος Σουρής έγραψε στη μνήμη του το ποίημα «Η πατρίς στον Βαρατάση, πού και ποιος θα τον ξεχάση;»

 ?? ?? O αξιωματικό­ς Πιερράκος Μαυρομιχάλ­ης (φωτ.) ανέλαβε τη διοίκηση της Λεγεώνας μετά τον θάνατο του Περικλή Βαρατάση.
O αξιωματικό­ς Πιερράκος Μαυρομιχάλ­ης (φωτ.) ανέλαβε τη διοίκηση της Λεγεώνας μετά τον θάνατο του Περικλή Βαρατάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece