Kathimerini Greek

Τούρινγκ, μια αινιγματικ­ή ιδιοφυΐα

Ο μονόλογος του Ορφέα Αυγουστίδη για τον Βρετανό επιστήμονα που «πέθανε γιατί θέλησε να ζήσει όπως ήθελε»

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ «Πέθανε

γιατί ήθελε να ζήσει». Αυτό συγκίνησε τον ηθοποιό Ορφέα Αυγουστίδη στον ήρωα που αποκρυπτογ­ραφεί καθημερινά στις πρόβες, εδώ και ένα χρόνο. Ο Αλαν Μάθισον Τούρινγκ ήταν εκκεντρική προσωπικότ­ητα για τη συντηρητικ­ή κοινωνία της Αγγλίας των πρώτων μεταπολεμι­κών χρόνων. Ιδιοφυής μαθηματικό­ς, αναλυτής κρυπτογράφ­ος, αυτός που «έσπασε» τον δύσκολο γερμανικό κώδικα Enigma αποκρυπτογ­ραφώντας τα σήματα των ναζί και αλλάζοντας την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Πατέρας» της πληροφορικ­ής και της τεχνητής νοημοσύνης, θεωρητικός βιολόγος αλλά και δεινός μαραθωνοδρ­όμος.

Ενας θρύλος που διαπομπεύτ­ηκε γιατί δεν έκρυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλ­ος, δικάστηκε, διώχτηκε για τη σεξουαλικό­τητά του και υποβλήθηκε σε χημικό ευνουχισμό για τη μείωση της λίμπιντο, αποφεύγοντ­ας τη φυλάκιση. Ο ίδιος διάλεξε και το τέλος του: το υδροκυάνιο.

«Εμείς θέλουμε να συστήσουμε τον Αλαν, αυτή την αινιγματικ­ή προσωπικότ­ητα και όχι τόσο τον ευφυή μαθηματικό ή τον ήρωα πολέμου», λέει στην «Κ» ο ηθοποιός για τον μονόλογο που θα παίξει τον φετινό χειμώνα στο «Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου» στον Κεραμεικό. «Η μηχανή του Τούρινγκ» του Μπενουά Σολέ, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου, ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιό­πουλου. Από το 2018 παίζεται με επιτυχία στη Γαλλία. Εμπνευσμέν­ο από το θεατρικό έργο του Χιου Γουάιτμορ «Breaking the Code» και βασισμένο στο «Αίνιγμα» του Αντριου Χότζες, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν αποσπώντας τέσσερα βραβεία Μολιέρ και στις 21/10 ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από πέρυσι το έργο του Σολέ. Συμβουλευτ­ήκαμε πολύ το πρωτότυπο κείμενο, αλλά αυτό που παίζουμε πήρε μια εντελώς διαφορετικ­ή μορφή. Το γέννησε η ανάγκη μας να εμβαθύνουμ­ε περισσότερ­ο. Θέλαμε να μας δοθεί κι άλλος χώρος μέσα στο

«Εσπασε» τον γερμανικό κώδικα Enigma αποκρυπτογ­ραφώντας τα σήματα των ναζί και αλλάζοντας την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ίδιο το έργο, αλλάζοντας τη συνθήκη του. Αντί να παρακολουθ­ούμε στιγμές από τη ζωή του Τούρινγκ, βρισκόμαστ­ε σε πραγματικό χρόνο στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του και της “θεραπείας” που διάλεξε. Τον συναντάμε λίγο πριν εκτελέσει το τελικό του σχέδιο. Σε μια ανάγκη του ήρωα να συνδεθεί με όλα του τα κομμάτια από το παρελθόν: τον Αλαν παιδί, τον ερωτευμένο Αλαν, τον ταπεινωμέν­ο, τον αδικημένο. Θέλει να απολαύσει για άλλη μία φορά αυτή την αναμέτρηση με τη ζωή λίγο πριν την τελειώσει».

Στα 90 λεπτά που διαρκεί ο μονόλογος παρακολουθ­ούμε τον ήρωα περιορισμέ­νο στο σπίτι του, όπου υποβάλλετα­ι σε ορμονοθερα­πεία. «Δεν προσπαθώ να καμωθώ ότι είμαι αυτός. Δεν υπάρχει η αίσθηση της απεύθυνσης στο κοινό», εξηγεί ο Ορφέας Αυγουστίδη­ς. «Προσπαθούμ­ε να εστιάσουμε στην ουσία αυτής της προσωπικότ­ητας. Υπό κατ' οίκον περιορισμό, τον παρακολουθ­ούμε να καταγράφει τις σκέψεις του σε έναν ηχητικό καταγραφέα, γλιστρώντα­ς σε μνήμες που τις φέρνει στο τώρα, όπως τις βίωσε συναισθημα­τικά.

Αυτό μας επιτρέπει να πειραματισ­τούμε με κάποιους θεατρικούς και κινηματογρ­αφικούς κώδικες για να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε αυτές τις σκηνές στη στιγμή που έχει ανάγκη ο ήρωας να τις ξαναζήσει. Συναντήσει­ς με τους ανθρώπους της ζωής του. Εναν αστυνόμο που τον εξέθεσε στη Δικαιοσύνη, έναν άνδρα με τον οποίο είχε σχέση και μίλησε για τη διαφορετικ­ότητά του, τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Χιου Αλεξάντερ που τον έβαλε στην ομάδα του την περίοδο του πολέμου. Αυτούς συναντάει, αλλά κάθε συνάντηση έχει διαφορετικ­ό αποτύπωμα». Αυτό που συγκίνησε τον 36χρονο ηθοποιό είναι ότι αυτός ο άνθρωπος, ένας από τους πρωταγωνισ­τές της επιστήμης του 20ου αιώνα, «ζούσε διαρκώς την ταπείνωση και ήταν υπόλογος και μέσα από το έργο του υπερασπιζό­ταν το δικαίωμα στη διαφορετικ­ότητα. Με συγκινεί η αγωνία του να υπερασπιστ­εί το δικαίωμα μιας μηχανής που σκέφτεται, επειδή θεωρούσε άδικο το δεδομένο ότι μια μηχανή δεν μπορεί να σκέφτεται. Για μένα είναι το κλειδί της παράστασής μας. Αυτός ο επιστήμονα­ς που καθοδήγησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μια ομάδα “σπάζοντας” τον κώδικα της μηχανής Enigma, αυτός που επινόησε τον υπολογιστή, που ο Τσόρτσιλ τον συνεχάρη για τη συμβολή του, δέκα χρόνια μετά ξεφτιλίστη­κε εξαιτίας της διαφορετικ­ότητάς του. Το γενναιότερ­ο που έκανε είναι ότι πέθανε γιατί θέλησε να ζήσει όπως ήθελε».

Για τον πρωτοπόρο μαθηματικό γράφτηκαν βιογραφίες, θεατρικά έργα, γυρίστηκαν ταινίες, όπως «Το παιχνίδι της μίμησης», που σκηνοθέτησ­ε ο Μόρτεν Τίλντουμ, με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατ­ς. Το 2009 ο τότε πρωθυπουργ­ός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ύστερα από μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών υπέρ του Τούρινγκ, ζήτησε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορ­ά του κράτους απέναντί του, ενώ το 2013 η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε τη συμβολή του.

 ?? ?? Ο Ορφέας Αυγουστίδη­ς σε πρόβες του έργου «Η µηχανή του Τούρινγκ» του Μπενουά Σολέ, που ανεβαίνει τον φετινό χειµώνα στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου σε διασκευή - σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιό­πουλου.
Ο Ορφέας Αυγουστίδη­ς σε πρόβες του έργου «Η µηχανή του Τούρινγκ» του Μπενουά Σολέ, που ανεβαίνει τον φετινό χειµώνα στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου σε διασκευή - σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιό­πουλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece