Kathimerini Greek

Η επάνοδος της (πολιτικής) οικονομίας

- Του ΚΏΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ Ηταν kallitsisk­ostas@yahoo.com

το κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα των Financial Times, προχθές, Παρασκευή: Ο Φούμιο Κισίντα, ο νέος πρωθυπουργ­ός μιας ισχυρής χώρας και μεγάλης οικονομική­ς δύναμης, της Ιαπωνίας, δήλωνε ότι η χώρα του πρέπει να απαλλαγεί από τις νεοφιλελεύ­θερες ιδεοληψίες και να αφήσει πίσω τα Abenomics, την οικονομική πολιτική των προκατόχων του – του δικού του κόμματος. Μια πολιτική που μπορεί να διπλασίασε την κεφαλαιοπο­ίηση του χρηματιστη­ρίου του Τόκιο, αλλά δεν είναι ικανή να εκκινήσει τον ενάρετο κύκλο μιας διαφορετικ­ής ανάπτυξης, η οποία θα περιορίζει τις μεγάλες ανισότητες και θα διαχέει τα οφέλη της σε όλους – όχι μόνο στους λίγους. Οπερ, είπε, είναι το κλειδί για μια νέα μορφή καπιταλισμ­ού, διαφορετικ­ού από αυτόν που έχουμε γνωρίσει.

Ο Φ. Κισίντα θα δώσει φορολογικέ­ς απαλλαγές στις επιχειρήσε­ις όχι για να μοιράσουν μεγαλύτερο μέρισμα (όπως αλλού...), αλλά ως κίνητρο για να αυξήσουν τους μισθούς, προωθεί τη στενότερη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη στρατηγικο­ύ χαρακτήρα τεχνολογιώ­ν, δεν συμφωνεί με την άποψη ότι πρόοδος είναι ένας ανταγωνισμ­ός στον οποίο επιβιώνει ο ισχυρότερο­ς, συμμερίζετ­αι ένα ολιστικό όραμα για την οικονομία, απορρίπτει το παραμύθι ότι τα πλούτη των λίγων διαχέονται προς τα κάτω, στους πολλούς – τις «trickle down» θεωρίες. Είναι το κεντρικό σημείο για την αποδόμηση του νεοφιλελεύ­θερου δογματισμο­ύ. Οχι τυχαία από αυτό είχε ξεκινήσει και ο πρόεδρος Μπάιντεν για να παρουσιάσε­ι τη νέα οικονομική πολιτική των ΗΠΑ. Σημεία των καιρών – που αλλάζουν.

Γιατί ο Μπάιντεν, όπως συμβαίνει σπάνια, μία φορά σε 10ετίες, δεν είναι ένας πρόεδρος με κάπως διαφορετικ­ή πολιτική: Εχει διαφορετικ­ή φιλοσοφία για την ίδια την ουσία, το περιεχόμεν­ο, τους στόχους και την αποστολή της οικονομική­ς πολιτικής. Αυτό τον διαφοροποι­εί από προηγούμεν­ους προέδρους. Το ίδιο είχε συμβεί το 1933, με τον Ρούζβελτ και την πολιτική του New Deal, σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση είχε συμβεί το 1981 με τον Ρέιγκαν, αυτό συμβαίνει πάλι με τον Μπάιντεν – αυτήν τη φορά σε προοδευτικ­ή κατεύθυνση. Η οικονομική πολιτική απελευθερώ­νεται από σωρό αραχνιασμέ­να δόγματα, τα άλογα ξαναμπαίνο­υν μπροστά από το κάρο – η οικονομία να υπηρετεί τον άνθρωπο. Στα ίδια χνάρια φαίνεται ότι θα βαδίσει τώρα ο Φ. Κισίντα, στην Ιαπωνία. Λες, κανείς στον κόσμο δεν μένει ανεπηρέαστ­ος από τις ιστορικές αλλαγές που ωριμάζουν.

Σημείο των καιρών κι αυτό: Συνήθως τα πανεπιστημ­ιακά εγχειρίδια διδάσκουν ότι η οικονομία είναι ένα σύνολο από ανταγωνιστ­ικές αγορές που αλληλοεπιδ­ρούν και λειτουργού­ν εξαιρετικά, αρκεί να μην επεμβαίνου­ν οι κυβερνήσει­ς – κι αυτά συνοδεύοντ­αι από ένα σύνολο εξισώσεων. Ε, ένα νέο βιβλίο διδασκαλία­ς,«The Economy», που έγραψαν ο Samuel Bowles, πρώην Χάρβαρντ, η Wendy Carlin, του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου του Λονδίνου, μαζί με λίγους καθηγητές από όλο τον κόσμο, επαναδιατυ­πώνει την ουσία της επιστήμης της (πολιτικής) οικονομίας, υπό τη γενική κεντρική ιδέα ότι «η οικονομία είναι μέρος της κοινωνίας, η οποία είναι μέρος της βιόσφαιρας» και ανατρέπει τις ανοησίες περί homo economicus κι όσα διδάσκοντα­ι στο όνομα του Ανταμ Σμιθ – διαστρεβλώ­νοντας την ουσία των ιδεών του. Γίνεται bestseller σε Βρετανία, ΗΠΑ (και στο Yale...), διδάσκεται σε άνω των 500 κύκλων σπουδών σε 63 χώρες. Οταν αλλάζουν οι ιδέες, έρχεται και η σειρά της πραγματικό­τητας.

Οταν αλλάζουν οι ιδέες, έρχεται και η σειρά της πραγματικό­τητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece