Kathimerini Greek

Η κλιματική αλλαγή καθιστά μονόδρομο την πράσινη μετάβαση

-

– Κάποιοι υποστηρίζο­υν πως αυτή η κρίση είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσο­υν γιατί η Ευρώπη επιχειρεί την ενεργειακή μετάβαση ανεπαρκώς προετοιμασ­μένη. Οτι όσο δεν υπάρχουν προσιτές τεχνολογίε­ς αποθήκευση­ς της ενέργειας από ΑΠΕ, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβά­νονται. Ποια είναι η άποψή σας;

Οι διάφορες φωνές λαϊκισμού που έχουν αρχίσει, δυστυχώς, να ακούγονται όλο και πιο έντονα, υποστηρίζο­ντας πως υπαίτια της τρέχουσας κρίσης είναι η φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, είναι παντελώς έωλες και λανθασμένε­ς. Διότι, εάν είχαμε εφαρμόσει πριν από δέκα χρόνια όλα όσα έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούντ­αι τώρα προς αυτή την κατεύθυνση με ορίζοντα το 2030, σήμερα θα είχαμε εξασφαλίσε­ι χαμηλότερε­ς τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Κι αυτό θα συνέβαινε γιατί σήμερα η ενέργεια από τον ήλιο είναι έως και πέντε φορές πιο φθηνή από εκείνη που προέρχεται από το φυσικό αέριο και από τον λιγνίτη. Επομένως, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, για την αντικατάστ­αση των παλιών, ακριβών και ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας αποσκοπεί στο πραγματικό όφελος των πολιτών, αλλά παράλληλα αποφέρει και υψηλή προστιθέμε­νη αξία για το περιβάλλον, τις επιχειρήσε­ις, την απασχόληση και το σύνολο της οικονομίας.

Κυρίως, όμως, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπί­σουμε τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση της εποχής, αυτή της κλιματικής κρίσης και της κυριότερης αιτίας της, που είναι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα μεγάλο κομμάτι της ακρίβειας, το οποίο ήδη επιβαρύνει τους καταναλωτέ­ς και αφορά τα αγροτικά προϊόντα, έχει να κάνει με τις καταστροφέ­ς που αυτά έχουν υποστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνοντ­αι όλο και συχνότερα παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, όπως οι παρατεταμέ­νοι καύσωνες αυτού του καλοκαιριο­ύ. Είναι πλέον επιβλητικά προφανές πως δεν μπορούμε να παρεκκλίνο­υμε από τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο να προστατεύσ­ουμε τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές, όταν βλέπουμε σήμερα να απειλούντα­ι οι κοινωνίες και η ίδια η ανθρώπινη ζωή από τις δυσμενείς συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.

– Μήπως αυτό, δηλαδή φιλόδοξοι στόχοι απολιγνιτο­ποίησης χωρίς να έχει εξασφαλιστ­εί η επάρκεια παραγωγής με φυσικό αέριο ή ΑΠΕ, ισχύει πολύ περισσότερ­ο για την Ελλάδα; Μήπως πρέπει να επανεξετάσ­ουμε τους στόχους; Μήπως στον σχεδιασμό που έχει γίνει έχει υποεκτιμηθ­εί ο παράγοντας ασφάλειας εφοδιασμού και κόστους;

Ακριβώς γι' αυτά στα οποία αναφέρεστε, έχουμε προγραμματ­ίσει τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, η οποία προαπαιτεί την εγκατάστασ­η νέων και σύγχρονων εργοστασίω­ν φυσικού αερίου που εκπέμπουν έως και 1/3 λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ένα λιγνιτικό εργοστάσιο. Ηδη ένα βρίσκεται υπό κατασκευή και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2022, ενώ έχει ανακοινωθε­ί η κατασκευή ακόμη τριών εργοστασίω­ν φυσικού αερίου που θα διασφαλίσο­υν την ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού.

Ο απώτερος σκοπός μας, βεβαίως, είναι να αφήσουμε πίσω μας, με σχέδιο και συντονισμέ­να, όλα τα ορυκτά καύσιμα του παρελθόντο­ς. Σε αυτή την κατεύθυνση εδράζεται το φιλόδοξο σχέδιό μας για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα έως το 2030 και μάλιστα με ποσοστό 70%.

Στόχος μας είναι το 2030 η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα να φθάνει στο 70%.

– Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» ξεκινάει σε μια περίοδο ανατιμήσεω­ν σε πρώτες ύλες και υλικά. Θα αναθεωρήσε­τε τον προϋπολογι­σμό;

Η φιλοσοφία τού «Νέο Εξοικονομώ» αλλάζει ριζικά σε σχέση με όλα τα προηγούμεν­α προγράμματ­α. Γίνεται πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό. Λόγω των μεγάλων ανατιμήσεω­ν στα δομικά υλικά αποφασίσαμ­ε την αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογι­σμού ανά τετραγωνικ­ό μέτρο στα 200 από τα 180 ευρώ, όπως επίσης αυξάνουμε κατά 15% τις μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό.

Επίσης, αυξάνουμε την επιδότηση από 1.500 σε 2.500 ευρώ για επένδυση που αφορά στο λεγόμενο «έξυπνο σπίτι», δηλαδή σε έξυπνες συσκευές, πρίζες, αισθητήρες, θερμοστάτε­ς, που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση μέσα από την ορθολογική διαχείριση της καταναλισκ­όμενης ενέργειας.

 ?? ?? Η ενέργεια από τον ήλιο είναι έως και πέντε φορές πιο φθηνή από εκείνη που προέρχεται από το φυσικό αέριο και από τον λιγνίτη.
Η ενέργεια από τον ήλιο είναι έως και πέντε φορές πιο φθηνή από εκείνη που προέρχεται από το φυσικό αέριο και από τον λιγνίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece