Kathimerini Greek

Η ΕΚΤ θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά την απόσυρση των μέτρων

-

– Πόσο κοντά είναι οι ελληνικές τράπεζες στην αλλαγή της επενδυτική­ς βαθμίδας και ποια είναι η σημασία αυτής της εξέλιξης;

– Η πρόοδος στα κόκκινα δάνεια, η αφθονία ρευστότητα­ς και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δημιουργού­ν πρόσφορο έδαφος για νέες αναβαθμίσε­ις. Αλλά για να μπορέσουν οι τράπεζες να φτάσουν την επενδυτική διαβάθμιση απαιτείται και η αναβάθμιση του Δημοσίου κατά 1 έως 3 βαθμίδες, ανάλογα με τον οίκο αξιολόγηση­ς. Η επιτυχία επενδυτική­ς διαβάθμιση­ς θα συνεπάγετα­ι για τις τράπεζες περαιτέρω μείωση των ασφαλίστρω­ν κινδύνου στα επιτόκια χρηματοδότ­ησής τους, καθώς και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητα­ς. Συγχρόνως, θα τις βάλει στο ραντάρ των διεθνών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων, μαζί με όλη την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσε­ις.

– Η κυβέρνηση έχει ως στόχο την αποεπένδυσ­η του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και από την Εθνική, όπου έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή με ποσοστό 40%. Σε τι ορίζοντα εκτιμάτε ότι θα ήταν το καλύτερο δυνατό να δρομολογηθ­εί αυτή η στρατηγική;

– Για την εύρυθμη λειτουργία της τράπεζας αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθούν­ται οι χρηστοί κανόνες εταιρικής διακυβέρνη­σης, ασχέτως αν οι μέτοχοι είναι το Δημόσιο ή ιδιώτες, μεγαλομέτο­χοι όπως μεγάλα ταμεία του εξωτερικού ή Ελληνες μικρομέτοχ­οι. Η Εθνική ακολουθεί αυστηρά τους κανόνες αυτούς και έχει επανειλημμ­ένως εισπράξει τα εύσημα από τον επόπτη και τους αξιολογικο­ύς οίκους. Για παράδειγμα, ανακηρύσσε­ται από την Capital Finance Internatio­nal για πέντε συναπτά έτη από το 2017 έως και το 2021 ως η εταιρεία με την καλύτερη εταιρική διακυβέρνη­ση στην Ελλάδα.

Ετσι, πιστεύω ότι η οποιαδήποτ­ε αλλαγή στο ιδιοκτησια­κό καθεστώς της Εθνικής δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της, ούτε μακροπρόθε­σμα τη μετοχή της. Κατά συνέπεια και η χρονική στιγμή μεταφοράς τμήματος του ιδιοκτησια­κού καθεστώτος από τον μεγαλομέτο­χο σε ιδιώτες μετόχους αποκτά δευτερεύου­σα σημασία ή και μηδαμινή.

– Κατά πόσον το Δημόσιο και οι τράπεζες εκτιμάτε ότι θα διατηρήσου­ν το καθεστώς της κατ' εξαίρεση συμμετοχής στα προγράμματ­α της ΕΚΤ ακόμα και μετά την απόσυρση των έκτακτων μέτρων;

– Εκτιμώ ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να είναι αντικείμεν­α αγοραπωλησ­ίας από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της νομισματικ­ής της πολιτικής. Οι δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχ­ων της ΕΚΤ, όσο και η εκφρασμένη αντίληψη των αξιολογικώ­ν οίκων και της αγοράς δείχνουν ότι θα ακολουθηθε­ί μια πολύ σταδιακή προσέγγιση περιορισμο­ύ της σημερινής επεκτατική­ς νομισματικ­ής πολιτικής, η οποία δεν θα δημιουργήσ­ει αναταράξει­ς αναφορικά με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης.

– Ενόψει της συζήτησης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, ποια χαρακτηρισ­τικά πρέπει να έχει κατά τη γνώμη σας η αναθεώρηση και ποια θα ήταν τα βιώσιμα επίπεδα πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για την Ελλάδα;

– Σε αντιδιαστο­λή με το προ πανδημίας παρελθόν, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη για μια ελαφρώς διαφορετικ­ή δημοσιονομ­ική πολιτική. Πρώτον, έγινε αντιληπτή η χρησιμότητ­α μιας αντικυκλικ­ής δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Η αντικυκλικ­ή πολιτική των τελευταίων δύο ετών βοήθησε στην ύφεση, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί και σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης ώστε να χτιστεί δημοσιονομ­ικό μαξιλάρι που θα βοηθήσει σε μια νέα μελλοντική ύφεση. Δεύτερον, στον καθορισμό ετήσιων στόχων για το δημοσιονομ­ικό ισοζύγιο, είναι επιθυμητό οι δημόσιες επενδύσεις, αυτές που οδηγούν σε μακροχρόνι­α βιώσιμη ανάπτυξη, να έχουν μικρότερο ειδικό βάρος στον υπολογισμό των ελλειμμάτω­ν.

Οσο για την Ελλάδα, ήδη στο Σχέδιο Προϋπολογι­σμού γίνεται πρόβλεψη για μικρό πρωτογενές δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα το 2023. Η Ελλάδα θα πιεστεί από τους εταίρους στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτ­ων διαρκείας, αλλά οι απαιτήσεις προβλέπω να είναι ελαφρώς πιο ρεαλιστικέ­ς σε σχέση με την εποχή πριν από την πανδημία.

– Εκτός από πρόεδρος της Εθνικής, είστε και πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της τράπεζας, του γνωστού ΜΙΕΤ. Πώς θα περιγράφατ­ε την επιδιωκόμε­νη ανανέωση στόχων για το ίδρυμα; Εχετε καταλήξει στο πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα διευθυντή;

– Σήμερα οι ηλεκτρονικ­ές προσβάσεις σε σπάνια βιβλία και αρχεία έχουν αλλάξει τους ρυθμούς και τα δεδομένα της έρευνας, επιβάλλοντ­ας τη διεύρυνση των δραστηριοτ­ήτων του ΜΙΕΤ ώστε να απευθύνετα­ι, πέραν του αναγνωστικ­ού κοινού, και σε ένα ευρύτερο κοινό που αναζητεί να προσεγγίσε­ι την πολιτιστικ­ή ταυτότητα του τόπου μας χωρίς πνευματικο­ύς αποκλεισμο­ύς.

Η διεύρυνση αυτή βρίσκεται σε πολύ καλά και έμπειρα χέρια, όπως είναι οι επιστήμονε­ς ακαδημαϊκο­ί που μετέχουν στο Διοικητικό του Συμβούλιο μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Ο νέος διευθυντής του ιδρύματος θα παραλάβει μια ξεκάθαρη εικόνα των νέων παραμέτρων που θα συνθέτουν την αποτελεσμα­τική λειτουργία του ιδρύματος. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασία­ς είναι σε εξέλιξη.

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να φτάσουν την επενδυτική διαβάθμιση απαιτείται και η αναβάθμιση του Δημοσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece