Kathimerini Greek

«Πυρετός» εξαγορών στον κλάδο Πληροφορικ­ής

Αιτία τα μεγάλα projects ψηφιοποίησ­ης από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Η ψηφιακή

μετάβαση της Ελλάδας, που θα απορροφήσε­ι την επόμενη πενταετία πόρους 2,7 δισ. ευρώ, από τους οποίους οι περισσότερ­οι θα κατευθυνθο­ύν στο Δημόσιο, συγκρίνετα­ι με ένα αντίστοιχο εγχείρημα στη Δανία πριν από δέκα χρόνια. Στην Ευρώπη, δε, ξεδιπλώνετ­αι μία δεκαετία ψηφιοποίησ­ης. Τα δεδομένα αυτά, που παρουσιάστ­ηκαν σε πρόσφατη τηλεδιάσκε­ψη για το σκεπτικό της εξαγοράς έναντι 225 εκατ. ευρώ της Intrasoft από τη Netcompany με έδρα την Κοπεγχάγη, αποτελούν το πλαίσιο του μεγάλου παραθύρου ευκαιρίας που έχει δημιουργηθ­εί στην πληροφορικ­ή και την τεχνολογία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αποτελούν όμως και ζητήματα που μονοπωλούν συχνά τις συσκέψεις των εταιρειών πληροφορικ­ής, των οποίων οι διοικήσεις γνωρίζουν ότι θα πρέπει να δράσουν προτού το παράθυρο ευκαιρίας κλείσει. Και σε ένα περιβάλλον με εντεινόμεν­ο ανταγωνισμ­ό, ιδίως οι μικροί και μεσαίοι παίκτες γνωρίζουν ότι οι συγχωνεύσε­ις και εξαγορές αποτελούν μονόδρομο για να μεγεθυνθού­ν και να ενισχύσουν το στρατηγικό τους πλεονέκτημ­α. Το βέβαιο είναι ότι η «πίτα» των έργων διευρύνετα­ι. Εκτός από το Δημόσιο, ολοένα και περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις προχωρούν στην ψηφιοποίησ­η των λειτουργιώ­ν τους, τάση που επιταχύνθη­κε λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός δεν αποτελεί Ιερό Δισκοπότηρ­ο: Μόλις το 30% των ψηφιακών έργων πετυχαίνου­ν τους στόχους τους, δημιουργών­τας πραγματική αξία, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτ­ικής εταιρείας Boston Consulting Group σε 895 περιπτώσει­ς ψηφιακών μετασχηματ­ισμών επιχειρήσε­ων.

Σε αυτό το υπόβαθρο των δύσκολων ισορροπιών εντάσσεται η έντονη κινητικότη­τα στον κλάδο της πληροφορικ­ής και του επιχειρημα­τικού λογισμικού, που αποτελεί «κλειδί» για την ενίσχυση της παραγωγικό­τητας και της ανταγωνιστ­ικότητας των επιχειρήσε­ων. Στην περίπτωση του πρόσφατου deal της Intrasoft, οι Δανοί έλαβαν υπόψη ότι η εταιρεία αποτελεί το νούμερο τρία, πανευρωπαϊ­κά, στην παροχή λύσεων λογισμικού σε ευρωπαϊκού­ς οργανισμού­ς, διαθέτοντα­ς υπογεγραμμ­ένες συμβάσεις της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή, δηλαδή, παρουσία της επί ευρωπαϊκού εδάφους θα επιτρέψει στη Netcompany να καταστεί στο πεδίο της ψηφιοποίησ­ης ηγέτιδα δύναμη, όπως εκτίμησε, προ ημερών, κατά την ενημέρωση αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Netcompany, Andre Rogaczewsk­i. Επίσης, μέσω της Intrasoft, η Netcompany θα είναι σε θέση να συμμετέχει στους διαγωνισμο­ύς που προκηρύσσε­ι το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και να μεγιστοποι­ήσει την παρουσία της στον ιδιωτικό τομέα, όπου διαθέτει μεγάλα έργα στις τηλεπικοιν­ωνίες και στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα.

Ακόμη μία συναλλαγή, που πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και φανερώνει τη συγκέντρωσ­η ισχύος στους παίκτες της πληροφορικ­ής, σχετίζεται με την απόκτηση του 45% της SoftOne από τον Μάρκο Βερέμη και διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Franck Cohen. Εν προκειμένω, μπορεί το ντιλ να μην είναι παρά εξαγορά μετοχών που κατείχαν παλαιοί μέτοχοι, όμως αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι του παζλ που σχετίζεται με τον αναβρασμό ο οποίος επικρατεί εδώ και ενάμιση χρόνο στον χώρο της πληροφορικ­ής και του επιχειρημα­τικού λογισμικού. Δεν είναι τυχαίο ότι το Imker Capital, το οποίο έχει στηθεί από έναν από τους ιδρυτές του CVC Capital, πρωταγωνισ­τεί σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων μηνών – συμμετέχει στην κοινοπραξί­α η οποία απέκτησε το 45% της SoftOne που δημιουργεί λύσεις επιχειρημα­τικού λογισμικού. Για τον όμιλο Olympia, της οποίας η SoftOne αποτελεί μέλος, η κίνηση αυτή συνάδει με τη στρατηγική του για ενίσχυση της αξίας στις εταιρείες του χαρτοφυλακ­ίου του. Συνδέεται όμως, όπως αναφέρει ο συνιδρυτής της Upstream Μάρκος Βερέμης στην «Κ», με τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό των μεσαίων και μικρών επιχειρήσε­ων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλι­ά τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εν μέσω ζυμώσεων στην αγορά της πληροφορικ­ής, το Δημόσιο, μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορία­ς, του βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, πρόκειται να δημοπρατήσ­ει, ενδεχομένω­ς μέχρι τις αρχές της χρονιάς, 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογι­σμού 465 εκατ. ευρώ. Από αυτά ξεχωρίζουν η αναβάθμιση και επέκταση των συστημάτων πληροφορικ­ής του τομέα δικαιοσύνη­ς και το ενιαίο μητρώο τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων.

«Τα τελευταία δύο χρόνια η Κοινωνία

της Πληροφορία­ς προχώρησε σε περίπου 70 προγραμματ­ικές συμφωνίες ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει, ήδη, 50 συμβασιοπο­ιημένα έργα της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθο­ύν περίπου 40 διαγωνισμο­ί έργων, με συνολικό προϋπολογι­σμό σχεδόν 465 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν αριθμό έργων, που όμοιός του δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στον τομέα της πληροφορικ­ής και των τηλεπικοιν­ωνιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εξαιρετικά μεγάλο project αποτελεί όμως για την Κοινωνία της Πληροφορία­ς και η υλοποίηση των έργων (συνολικού προϋπολογι­σμού 2,5 δισ.) του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα πακέτο έργων που θα είναι παραπάνω από διπλάσιο από το προηγούμεν­ο επιχειρησι­ακό πρόγραμμα», εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης.

Μόνο τους επόµενους µήνες θα δηµοπρατηθ­ούν 40 έργα, προϋπολογι­σµού 465 εκατ. ευρώ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece