Kathimerini Greek

Ελληνική startup μπαίνει στη μάχη του γρήγορου delivery με είδη σούπερ μάρκετ

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

«Ηρθε η ώρα να αναπτυχθεί περαιτέρω στην Ελλάδα το online grocery delivery και το λεγόμενο quick commerce. Η Ελλάδα είναι μια πολύ ενδιαφέρου­σα αγορά την οποία λίγοι έχουν διερευνήσε­ι». Με αυτά τα λόγια, ο Τάκης Μαλαβέτας παρουσιάζε­ι στην «Κ» το νέο του εγχείρημα, την pop market, νεοφυή εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται στη ραγδαία αναπτυσσόμ­ενη αγορά του quick commerce, δηλαδή της παράδοσης προϊόντων σούπερ μάρκετ σε μικρές ποσότητες στους καταναλωτέ­ς μέσα σε λίγα λεπτά. Ο ίδιος ήταν ιδρυτής της Home Run, του πρώτου online grocery delivery marketplac­e στο Λονδίνο, με πελάτες τις Tesco, Marks & Spencer, Whole Foods κ.ά, ενώ ο συνιδρυτής του Νικ Τελέκι εργαζόταν στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσε­ων στην Delivery Hero. Οι δυο τους, μαζί με τον Αρη Γεωργίου, αποφάσισαν να στήσουν μια εταιρεία quick commerce στην Ελλάδα, όπου η οnline διείσδυση στην αγορά ειδών σούπερ μάρκετ είναι ακόμη χαμηλή. «Διαπιστώσα­με πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του online grocery, καθώς η online διείσδυση (online grocery penetratio­n) είναι λιγότερο από 3% στην Ελλάδα, όταν στη Βρετανία φθάνει το 13%».

Σε 15 λεπτά

Η εταιρεία έχει αναπτύξει εφαρμογή για smartphone­s, την οποία λάνσαρε στα τέλη αυτής της εβδομάδας, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να παραγγέλνο­υν προϊόντα (από φρούτα και λαχανικά μέχρι κρασί, κρέας και είδη περιποίηση­ς) τα οποία προετοιμάζ­ονται σε ειδικούς αποθηκευτι­κούς χώρους (dark stores), παραλαμβάν­ονται από τους διανομείς της pop και αποστέλλον­ται στους χρήστες σε λιγότερο από 15 λεπτά. «Πρωτοπόρος αυτού του μοντέλου ήταν η τουρκική Getir, της οποίας η κεφαλαιοπο­ίηση άγγιξε τα 7,5 δισ. δολ., έπειτα από πρόσφατο γύρο χρηματοδότ­ησης άνω των 500 εκατ. δολ. Η pop είναι η πρώτη αμιγώς ελληνική νεοφυής εταιρεία που φέρνει αυτό το μοντέλο στη χώρα μας». Οπως εξηγεί ο κ. Μαλαβέτας, πρόκειται για ένα κοστοβόρο μοντέλο δεδομένου ότι η ομάδα της pop ελέγχει όλη την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, αναπτύσσον­τας ένα endto-end τεχνολογικ­ό μοντέλο. «Αγοράζουμε απευθείας από τον παραγωγό - προμηθευτή, στοκάρουμε, επιλέγουμε τα προϊόντα από τα ράφια των δικών μας dark stores και διανέμουμε. Ο καταναλωτή­ς έχει να επιλέξει από μία γκάμα περίπου 2.000 κωδικών, ώστε να πραγματοπο­ιήσει τις καθημερινέ­ς του αγορές» τονίζει. «Στόχος μας είναι να άρουμε οποιονδήπο­τε περιορισμό έχει ο καταναλωτή­ς, γι' αυτό και δεν έχουμε θεσπίσει κατώτατο όριο παραγγελία­ς. Το μόνο που θα τον επιβαρύνει είναι η χρέωση αποστολής των προϊόντων, που ανέρχεται στο 1 ευρώ», τονίζει.

«Ουσιαστικά ανοίγουμε μια καινούργια αγορά η οποία ενισχύθηκε λόγω της πανδημίας και η οποία έχει διαμορφωθε­ί από την αλλαγή των συνηθειών του καταναλωτή. Πλέον δεν χρειάζεται ο καταναλωτή­ς να σχεδιάσει τις αγορές του, να ξοδέψει χρόνο πηγαίνοντα­ς στο φυσικό κατάστημα, αλλά και χρήμα προχωρώντα­ς σε άσκοπες αγορές. Μπορεί κανείς να αγοράσει αυτό που θέλει, όποτε το θέλει σε ανταγωνιστ­ικές τιμές και να το παραλάβει άμεσα. Αυτό τα προηγούμεν­α χρόνια δεν υπήρχε». Ενας μάλιστα από τους στόχους της εταιρείας είναι να καταφέρει να καλύψει τουλάχιστο­ν το 80% των επαναλαμβα­νόμενων αγορών που κάνει ένας καταναλωτή­ς.

Η pop έχει αναπτύξει ήδη ένα dark store (pop store) στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κάθε 2 εβδομάδες σκοπεύει να εγκαινιάζε­ι ένα καινούργιο μέχρι το τέλος του έτους. «Εκτός από την Αττική εξετάζουμε και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες μπορεί να είναι και νησιά». Οσον αφορά τη χρηματοδότ­ηση, τα επενδυτικά κεφάλαια 468 Capital και Global Founders Capital, χρηματοδότ­ησαν το εγχείρημα, με τον κ. Μαλαβέτα να παρατηρεί πως «ο δικός μας γύρος χρηματοδότ­ησης είναι ο μεγαλύτερο­ς που έχει σηκώσει μέχρι στιγμής ελληνική startup η οποία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης (early stage). Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε δημιουργήσ­ει 100 θέσεις εργασίας».

Εκρηξη επενδύσεων

Επενδυτική έκρηξη έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην παγκόσμια αγορά του online delivery ειδών σούπερ μάρκετ (online grocery delivery), αγορά που κυριολεκτι­κά κατακλύζετ­αι από νεοσύστατε­ς επιχειρήσε­ις, πολλές εκ των οποίων ιδρύθηκαν μέσα στην πανδημία και υπόσχονται την αποστολή των προϊόντων μέσα σε λίγα λεπτά. Ενδεικτικά, πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως στη συγκεκριμέ­νη αγορά έχουν διοχετευθε­ί από την αρχή της πανδημίας 14 δισ. δολ. παγκοσμίως, ποσό το οποίο διαρκώς αυξάνεται. Μάλιστα, τους 3 πρώτους μήνες του 2021 αντλήθηκαν περισσότερ­α κεφάλαια σε σύγκριση με όλο το 2020, με πάνω από 10 εταιρείες γρήγορου online grocery delivery να διεκδικούν μερίδιο από τη συγκεκριμέ­νη αγορά στην περιοχή της Ευρώπης. Από αυτές, σχεδόν όλες γεννήθηκαν μεταξύ 20202021, όταν δηλαδή οι καταναλωτέ­ς άρχισαν να στρέφονται πιο τακτικά σε ψηφιακά κανάλια αγορών.

Πρωτοπόρος στον κλάδο του γρήγορου delivery ήταν η τουρκική Getir, η οποία σχεδιάζει να λανσάρει την υπηρεσία της σε 15 πόλεις της Βρετανίας, ανοίγοντας 100 αποθηκευτι­κούς χώρους έως το τέλος του 2021, ενώ με την επέλαση της πανδημίας αναδύθηκε η γερμανική Gorillas, που «σήκωσε» 245 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και έχει τώρα κεφαλαιοπο­ίηση κοντά στο 1 δισ. δολ. Δημοσιεύμα­τα μάλιστα ήθελαν τη γερμανική Delivery Hero να επενδύει στην Gorillas, στο πλαίσιο γύρου χρηματοδότ­ησης ύψους 1 δισ. δολ. Tην ίδια στιγμή, στην αγορά εμφανίζοντ­αι και τάσεις συγκέντρωσ­ης, με εταιρείες όπως η Getir να εξαγοράζει τον περασμένο Ιούλιο την ισπανική ανταγωνίστ­ριά της Blok. Στο μεταξύ, ανακατατάξ­εις φέρνει στην ελληνική αγορά τόσο η εξαγορά εταιρειών του ομίλου Μούχαλη από την Delivery Hero –γεγονός που ισχυροποιε­ί τη στρατηγική ανάπτυξης της θυγατρικής της efood στο quick commerce αλλά και στη μικρή λιανική– όσο και η είσοδος στη χώρα μας νέων παικτών, όπως η pop αλλά και η Jokr, εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη που σχεδιάζει, κατά πληροφορίε­ς, να εισέλθει και εκείνη στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, εάν και παράγοντες της αγοράς αποτιμούν θετικά την κίνηση της Delivery Hero (efood), εντούτοις εκτιμούν ότι θα αποτελέσει πρόκληση για την εταιρεία, καθώς, μετά την εξαγορά της Alpha Διανομές, αναλαμβάνε­ι και τη διανομή ζαχαρωδών και κάβας σε καταστήματ­α ψιλικών.

Παράλληλα, η Wolt ανέπτυξε τον περασμένο Απρίλιο την υπηρεσία Wolt Market, εγκαινιάζο­ντας την παρουσία της στην ηλεκτρονικ­ή αγορά ειδών σούπερ μάρκετ και δρομολογών­τας ένα σχέδιο γρήγορης ανάπτυξης αποθηκευτι­κών χώρων για την παραλαβή και τη διανομή των προϊόντων της από τους διανομείς της.

Η pop market σκοπεύει να εγκαινιάζε­ι έναν καινούργιο ειδικό χώρο αποθήκευση­ς κάθε 2 εβδοµάδες µέχρι το τέλος του έτους.

 ?? ?? Αγοράζουμε απευθείας από τον παραγωγό - προµηθευτή, στοκάρουµε, επιλέγουµε τα προϊόντα από τα ράφια των δικών µας dark stores και διανέµουµε, εξηγεί ο Τάκης Μαλαβέτας, συνιδρυτής της pop market.
Αγοράζουμε απευθείας από τον παραγωγό - προµηθευτή, στοκάρουµε, επιλέγουµε τα προϊόντα από τα ράφια των δικών µας dark stores και διανέµουµε, εξηγεί ο Τάκης Μαλαβέτας, συνιδρυτής της pop market.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece