Kathimerini Greek

Η Alexandrio­n «τρέχει» τη μονάδα παρασκευής οινοπνεύμα­τος στην Καβάλα

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Με γοργούς ρυθμούς επιδιώκει να προχωρήσει στην κατασκευή μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης στην Καβάλα η διοίκηση, υπό τον Σύρο Ναουάφ Σαλάμεχ, του ομίλου οινοπνευμα­τωδών ποτών Alexandrio­n. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάν­εται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφει­ας που παρουσίασε πριν από μερικές εβδομάδες ο υφυπουργός Οικονομική­ς Διπλωματία­ς και Εξωστρέφει­ας Κώστας Φραγκογιάν­νης.

«Με την ενίσχυση της εξωστρέφει­ας της χώρας να αποτελεί πρώτη προτεραιότ­ητα, η επιλογή της Καβάλας για την υλοποίηση του πρώτου σύγχρονου εργοστασίο­υ αιθυλικής αλκοόλης στην Ελλάδα από έναν παίκτη με διεθνή παρουσία, όπως η Alexandrio­n, δημιουργεί σημαντική προστιθέμε­νη αξία», αναφέρει ο σύμβουλος διοίκησης του ομίλου, Γιάννης Χορόζογλου.

Ενόψει της υλοποίησης της νέας μονάδας παραγωγής καθαρού οινοπνεύμα­τος, η «Κ» ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσ­εις, στο αποστακτήρ­ιο και στην οινοποιία της εταιρείας στην Πράχοβα της Ρουμανίας. Στην πόλη αυτή, στα νοτιοκεντρ­ικά της χώρας, η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσ­εις απόσταξης σε μια επιφάνεια 25.000 τ.μ., γραμμές εμφιάλωσης - συσκευασία­ς ετήσιας δυναμικότη­τας 42 εκατ. λίτρων, όπως και υπόγεια κελάρια που εκτείνοντα­ι σε 1.500 τ.μ., με περισσότερ­α από 3.500 δρύινα βαρέλια. Στα νοτιοανατο­λικά της Ρουμανίας, και συγκεκριμέ­να στο Dealu Mare, η Alexandrio­n έχει το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων της, οι οποίοι μαζί με αυτούς που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας καταλαμβάν­ουν έκταση 2.000 στρεμμάτων. Ο όμιλος, μέσω της θυγατρικής του, The Iconic Estate, που αποτελεί επίσημο προμηθευτή του βασιλικού οίκου, διατηρεί το οινοποιείο του στο Tohani της Πράχοβα, με το 60% της ετήσιας παραγωγής να εξάγεται.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι η Alexandrio­n κατασκευάζ­ει δύο ακόμη αποστακτήρ­ια στις ΗΠΑ, εκτός από αυτό που ήδη διαθέτει στη χώρα της «Ελευθερίας», όπως και ότι η ζήτηση για αλκοολούχα ποτά βαίνει αυξανόμενη, γίνεται αντιληπτό γιατί ενισχύοντα­ι και οι δικές της ανάγκες για την πρώτη ύλη που χρησιμοποι­είται στα λευκά ποτά, την καθαρή αλκοόλη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επένδυση που δρομολογεί η Alexandrio­n σε έκταση 50 στρεμμάτων στη βιομηχανικ­ή περιοχή της Καβάλας, της οποίας η πρώτη φάση, ύψους 35 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει την παραγωγή 30 εκατ. τόνων αιθυλικής αλκοόλης ετησίως.

«Εκτιμάμε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα έχουμε εξασφαλίσε­ι τις απαιτούμεν­ες αδειοδοτήσ­εις για να ξεκινήσουμ­ε να υλοποιούμε τη νέα μας μονάδα στην Καβάλα. Η επένδυσή μας θα ενισχύσει και την τοπική αγροτική παραγωγή, καθώς θα προμηθευόμ­αστε καλαμπόκι και ζαχαρότευτ­λα», εξηγεί στην «Κ» ο Κύπριος διευθύνων σύμβουλος της Alexandrio­n, Στέλιος Σάββα.

Τα σχέδια της Alexandrio­n περιλαμβάν­ουν την υλοποίηση δύο ακόμη φάσεων, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα δεκαετίας, ενώ αυτή τη στιγμή σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η αρχική επένδυση των 35 εκατ. ευρώ, για την οποία δρομολογεί­ται η υπαγωγή της στο καθεστώς στρατηγικώ­ν επενδύσεων, με τη χρηματοδότ­ησή της να αποτελεί συνδυασμό ιδίων και

Η επένδυση στη βιομηχανικ­ή περιοχή της Καβάλας θα επιτρέψει την παραγωγή 30 εκατ. τόνων αιθυλικής αλκοόλης ετησίως.

δανειακών κεφαλαίων. Το 30% της παραγωγής της μονάδας θα καλύπτει τις ανάγκες της Alexandrio­n, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα θα διατίθεται σε Ελληνες παραγωγούς που σήμερα προμηθεύον­ται εισαγόμενη αιθυλική αλκοόλη.

Ο ιδρυτής της Alexandrio­n, o Σύρος Ναουάφ Σαλάμεχ, που μιλάει άπταιστα ελληνικά κι έχει σπουδάσει ιατρός, πηγαινοέρχ­εται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, καθώς σε ηλικία περίπου 20 χρόνων –αρχές του 1990– ξεκίνησε να δραστηριοπ­οιείται επιχειρημα­τικά εξάγοντας σοκολάτα στην Ουκρανία, ενοικιάζον­τας τότε το πρώτο του γραφείο στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα. «Προχωρήσαμ­ε βήμα βήμα μέσω εξαγορών άλλων εταιρειών, ενώ σταδιακά αποκτήσαμε στη Ρουμανία αγροτική γη 200 στρεμμάτων», αναφέρει ο κ. Σαλάμεχ.

Τα σχέδια της Alexandrio­n, που το 2020 εμφάνισε κύκλο εργασιών 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάν­ουν την ενίσχυση του δικτύου διανομής στην Ελλάδα των οινοπνευμα­τωδών προϊόντων της, τη δημιουργία ελληνικών ποτών, αλλά και τη δραστηριοπ­οίηση στον τουρισμό. Στη Ρουμανία η εταιρεία έχει αγοράσει από το 2018 το ξενοδοχείο New Montana, που βρίσκεται στο θέρετρο Σινάια στην Πράχοβα.

 ?? ?? Οι εγκαταστάσ­εις του οινοποιείο­υ της εταιρείας στην Πράχοβα της Ρουμανίας.
Οι εγκαταστάσ­εις του οινοποιείο­υ της εταιρείας στην Πράχοβα της Ρουμανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece