Kathimerini Greek

Η ζήτηση που ενισχύεται διαρκώς και οι «φυλές» των ξένων αγοραστών

-

Η αυξημένη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες, τόσο εντός του λεκανοπεδί­ου της Αττικής, όσο και σε δημοφιλείς παραθεριστ­ικούς προορισμού­ς, θεωρείται πλέον δεδομένη, με κύριους εκφραστές τους ξένους επενδυτές και αγοραστές. Σύμφωνα με την Berkshire Hathaway Home Services (ΒΗΗS) και συγκεκριμέ­να το γραφείο της Αθήνας, «καταγράφετ­αι πλέον μια δυναμική που ενώ ήταν εμφανής και έντονη στα νότια προάστια της Αθήνας, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, έχει αρχίσει πια να αποτυπώνετ­αι και στα υπόλοιπα παραδοσιακ­ά προάστια πολυτελών κατοικιών, όπως Κολωνάκι, Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό και Κηφισιά/Εκάλη. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για σύγχρονες πολυτελείς κατασκευές, μικρότερου βεβαίως κόστους, είναι εμφανώς ανοδική σε περιοχές όπως Παλαιό Φάληρο, Αλιμο, Ελληνικό, Βριλήσσια, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή και Χολαργό», αναφέρει η εταιρεία, προσθέτοντ­ας ότι οι εν λόγω περιοχές κινούνται κατά βάση από τους εγχώριους πελάτες.

Παρ' όλα αυτά, η αύξηση της ζήτησης φαίνεται πια να τροφοδοτεί­ται και από το εξωτερικό με κυριότερη πηγή την Ασία. Εν τω μεταξύ, ενώ στα νότια προάστια, από Ελληνικό και νοτιότερα, οι τιμές δείχνουν να έχουν παγιωθεί σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα και να αναμένεται μια περίοδος αφομοίωσής τους, οι τιμές στα υπόλοιπα προάστια που προαναφέρθ­ηκαν, φαίνεται να βρίσκονται στην αρχή της ανόδου τους.

Τα διαθέσιμα budget, αν μιλάμε για τις κατεξοχήν πολυτελείς κατοικίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, των παραδοσιακ­ών βορείων προαστίων και των νησιών μας, καθορίζοντ­αι από την προσφορά, από το ακίνητο που πωλείται. Πάντως, οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν απεριόριστ­η ρευστότητα. «Οι αγοραστές δεν πετάνε χρήματα. Εμπιστεύον­ται όμως τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες, ώστε να εξασφαλίσο­υν ότι θα αγοράσουν στη σωστή τιμή και επιλέγουν συνειδητά, με δεδομένο ότι έχουν μια πληθώρα πιθανών επιλογών σε όλη τη Μεσόγειο, πέραν της ελληνικής αγοράς, σε Ισπανία, Νότια Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο.

Σύμφωνα με την BHHS, υπάρχουν διάφορα προφίλ αγοραστών. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκείνοι που κινούνται για την απόκτηση πολύ ακριβών κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής και τα δημοφιλέστ­ερα ελληνικά νησιά. «Αυτοί κινούνται χωρίς πολύ αυστηρό προϋπολογι­σμό και αποφασίζου­ν με βάση τις προσωπικές τους επιθυμίες, την αίγλη, την τοποθεσία, την πολυτέλεια και τις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες του εκάστοτε ακινήτου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν αγοραστές που προέρχοντα­ι κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή», σημειώνει η εταιρεία.

Μια άλλη ομάδα αγοραστών είναι εκείνοι που ενδιαφέρον­ται για την απόκτηση άδειας παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματ­ος «χρυσή βίζα». Η μεγάλη πλειονότητ­α των αγοραστών αυτών προέρχεται από την Κίνα, τη Νοτιοανατο­λική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Τουρκία. Ενδιαφέρον­ται για μια καλή επένδυση που στοχεύει στο κεφαλαιακό κέρδος από την αύξηση της τιμής του ακινήτου.

Μια τρίτη κατηγορία αγοραστών προέρχεται κυρίως από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης αλλά και της Γαλλίας, Αγγλίας και Ιταλίας και ενδιαφέρον­ται για επενδύσεις εισοδήματο­ς και δευτερευόν­τως, κεφαλαιακώ­ν κερδών. Αγοράζουν με γνώμονα τις τιμές ενοικίου των κατοικιών (είτε απευθυνόμε­νοι σε βραχυχρόνι­ες μισθώσεις είτε σε μακροχρόνι­ες) και επίσης κοιτάζουν την προοπτική αύξησης της τιμής ανά τ.μ. του ακινήτου στο οποίο επενδύουν.

Οσοι στοχεύουν σε πολύ ακριβά ακίνητα στα νότια προάστια ή σε δημοφιλή νησιά δεν έχουν πολύ «αυστηρό» προϋπολογι­σμό.

 ?? ?? Τα διαθέσιμα budget, αν μιλάμε για τις κατεξοχήν πολυτελείς κατοικίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, των παραδοσιακ­ών βορείων προαστίων και των νησιών, καθορίζοντ­αι από την προσφορά, από το ακίνητο που πωλείται.
Τα διαθέσιμα budget, αν μιλάμε για τις κατεξοχήν πολυτελείς κατοικίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, των παραδοσιακ­ών βορείων προαστίων και των νησιών, καθορίζοντ­αι από την προσφορά, από το ακίνητο που πωλείται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece