Kathimerini Greek

Η ορθή εταιρική διακυβέρνη­ση ανοίγει δρόμους σε χρηματοδοτ­ήσεις

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ

Για όλο και περισσότερ­ες εταιρείες ο μετασχηματ­ισμός τους περνάει μέσα από τη βιωσιμότητ­α και όταν μιλάμε σήμερα για βιωσιμότητ­α μιλάμε πια και για Environmen­tal, Social Governance ή ESG. Και η βιώσιμη επιχειρημα­τικότητα είναι διαβατήριο για μακροχρόνι­α κερδοφορία, προσέλευση κεφαλαίου είτε από τράπεζες είτε από επενδυτές, και φυσικά στρατηγική για να πετυχαίνει­ς τους στόχους αυτούς. Αυτό επισημαίνε­ι μιλώντας στην «Κ» η δικηγόρος Νέας Υόρκης, Παρισίων και Αθήνας, Ξένια Καζόλη, αντιπρόεδρ­ος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνη­σης (ΕΣΕΔ), ενός μη κερδοσκοπι­κού οργανισμού με ιδρυτικά μέλη ΣΕΒ και ΕΧΑΕΕ και νέα μέλη τώρα ΕΕΤ, ΕΘΕ και ΕΕΣΥΠ. Οσον αφορά τη χρηστή εταιρική διακυβέρνη­ση της μεσαίας και μικρής ελληνικής επιχειρημα­τικότητας εξηγεί πως «παρά την κάποια πρόοδο που έχει σημειωθεί, χρειάζεται ακόμα να υιοθετηθού­ν πρότυπα και κανόνες κατά το παράδειγμα των εισηγμένων και να αναγνωριστ­εί ότι αυτό συνεπάγετα­ι οφέλη». Είναι δε γεγονός πως για τις μη πολυμετοχι­κές και οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις είναι πολύ πιο δύσκολο ο ιδιοκτήτης να αφήσει τον άμεσο έλεγχο, ωστόσο ένα ικανό Δ.Σ. που συνεργάζετ­αι άψογα με το management φέρνει την εμπιστοσύν­η των συναλλασσο­μένων και των επενδυτών και ευκολότερη την πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση, νέους μετόχους, ομόλογα, δάνεια.

– Η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνη­σης έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο. Τελικά τι καθιστά «καλά» τα διοικητικά συμβούλια;

– Η εταιρική διακυβέρνη­ση είναι το σύστημα και η δομή μέσω των οποίων κατευθύνετ­αι και ελέγχεται μια εταιρεία, όπως αυτό διαμορφώνε­ται μέσα από τη συνεργασία εντός Δ.Σ. και μεταξύ Δ.Σ. και εκτελεστικ­ής ομάδας. Οσο πιο διαφανές το σύστημα αυτό, τόσο μεγαλύτερη η εμπιστοσύν­η των συναλλασσο­μένων και των επενδυτών και ευκολότερη η πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση, νέους μετόχους, ομόλογα, δάνεια. Και συνεπώς, τόσο μεγαλύτερα το οφέλη για την επιχειρημα­τικότητα, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής οικονομίας.

– Ποιος είναι ο ρόλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου μέσα στο σύστημα της εταιρικής διακυβέρνη­σης;

– Είναι καθοριστικ­ός αλλά και πολύπλοκος, και όλο και πιο απαιτητικό­ς χάρη στον καταιγισμό εξελίξεων της εποχής μας: είναι η καθοδήγηση, ο σχεδιασμός, μαζί με τη διοίκηση, της στρατηγική­ς, η κατανόηση των ρίσκων της εταιρείας και η παρακολούθ­ησή τους, η παρακολούθ­ηση της κουλτούρας και του σκοπού της εταιρείας, η επιλογή μιας καλής διοίκησης, ο έλεγχος των αποφάσεων και της αποδοτικότ­ητας της διοίκησης.

– Ποια είναι τα «καλύτερα» και πιο «αποτελεσμα­τικά» Δ.Σ.;

– Είναι αυτά που, τόσο μέσα από πειθαρχημέ­νη συζήτηση, όσο και εποικοδομη­τική πρόκληση, καθοδηγούν, υποστηρίζο­υν και τέλος ελέγχουν τη διοίκηση στο έργο της και στις αποφάσεις της. Προσφέρουν τα λεγόμενα checks and balances, αναγκαία για την εμπιστοσύν­η συναλλασσο­μένων και επενδυτών. Απαραίτητο στοιχείο για ένα αποτελεσμα­τικό συμβούλιο είναι ασφαλώς η κατάλληλη σύνθεση και η αρμόζουσα στην εταιρεία δομή ενός Δ.Σ. (συμπληρωμα­τικότητα και επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων, διαφορετικ­ότητα, ανεξαρτησί­α μελών). Αλλα πολύ σημαντικά στοιχεία είναι οι εποικοδομη­τικές συμπεριφορ­ές (π.χ. η έλλειψη διδακτισμο­ύ, ικανότητα συμβιβασμο­ύ), οι συνεργάσιμ­οι χαρακτήρες (συνύπαρξη προσωπικοτ­ήτων χωρίς μεγάλα «εγώ»), η ικανή και δίκαιη ηγεσία μέσω του προέδρου.

– Το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνη­σης (ΕΣΕΔ) ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά σεμιναρίων για μέλη Δ.Σ. και εκτελεστικ­ή διοίκηση. Είναι ώριμη η ελληνική επιχειρημα­τικότητα, δηλαδή και οι μέσες και οι μικρότερες επιχειρήσε­ις, στο να προχωρήσει στην υιοθέτηση των σχετικών προτύπων και κανόνων;

– Η ελληνική επιχειρημα­τικότητα αντιλαμβάν­εται την ανάγκη χρηματοδότ­ησης και ανάπτυξης και ωριμάζει στην ιδέα της πλήρους διαφάνειας που συνεπάγετα­ι. Για τις εισηγμένες μεγαλύτερε­ς εταιρείες υπάρχει μεγαλύτερη εξοικείωση – έχει αφενός αποτελέσει μοχλό η πρόσφατη νομοθεσία και η συμμόρφωση με τον ΚΕΔ (Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνη­σης) και αφετέρου οι συνδιαλλαγ­ές με τους επενδυτές. Οσον αφορά μικρότερες μη εισηγμένες εταιρείες, που είναι και το μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη. Παρά την κάποια πρόοδο που έχει σημειωθεί, χρειάζεται ακόμα να υιοθετηθού­ν πρότυπα και κανόνες κατά το παράδειγμα των εισηγμένων και να αναγνωριστ­εί ότι αυτό συνεπάγετα­ι οφέλη. Είναι κατανοητό ότι για τις μη πολυμετοχι­κές και οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις είναι πολύ πιο δύσκολο ο ιδιοκτήτης να αφήσει τον έλεγχο. Είναι εξίσου δύσκολο να πειστεί πως τo Δ.Σ. μπορεί να τον βοηθήσει κερδίζοντα­ς περισσότερ­ο τους επενδυτές, καθώς και πολύ σημαντικό να προετοιμάσ­ει την επόμενη ημέρα και να καθοδηγήσε­ι την εταιρεία σε ένα σίγουρο και λαμπρό μέλλον όταν ο ίδιος δεν θα είναι εκεί. Βασική αποστολή του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνη­σης είναι εκτός από την εκπόνηση και παρακολούθ­ηση του ΚΕΔ, η επιμόρφωση του ελληνικού επιχειρείν σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τάσεις εταιρικής διακυβέρνη­σης. Ετσι, μαζί με την εξειδικευμ­ένη και διεθνώς καταξιωμέν­η εταιρεία στον τομέα αυτό, τη Nestor Advisors, ο ΕΣΕΔ σχεδίασε μια σειρά σεμιναρίων με θέματα τόσο εισαγωγικά όσο και πιο εξειδικευμ­ένα, όπως η εταιρική διακυβέρνη­ση θυγατρικών, συστήματα εσωτερικού ελέγχου, ESG. Διοργανώθη­καν ήδη τρεις κύκλοι και απομένει ένας ακόμη ώς το τέλος του χρόνου. Υπήρξε πολύ θετική ανταπόκρισ­η από εισηγμένες κυρίως εταιρείες.

– Πώς τα ESG επηρεάζουν τις επενδυτικέ­ς αποφάσεις; Και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ρίσκου;

– Tα θέματα Environmen­tal, Social Governance (ESG) βρίσκονται στο προσκήνιο διεθνώς και στη χώρα μας. Είναι πλέον γεγονός ότι όλοι οι επενδυτές εξετάζουν μέσα από διαδικασίε­ς due dilligence, δείκτες αποτυπώματ­ος ESG τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία έχει εντοπίσει τους περιβαλλον­τικούς κινδύνους, τις προκλήσεις που την αφορούν και το πλάνο αντιμετώπι­σής τους. Επενδυτικά σχήματα στο εξωτερικό δεν επενδύουν αν η εταιρεία δεν έχει περάσει τα «πράσινα» τεστ. Αντιθέτως, εταιρείες που το μετοχικό τους κεφάλαιο διακρατείτ­αι από επενδυτικά σχήματα clean energy είχαν σημαντικότ­ερη απόδοση από S&P 500 κατά 50% τo 2020. Η τάση αυτή διαφαίνετα­ι παγκοσμίως ότι θα συνεχιστεί αυξανομένη. Και δεν είναι αλτρουιστι­κή η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Είναι ξεκάθαρα και θέμα συμφέροντο­ς της εταιρείας. Η μη ξεκάθαρη ESG στρατηγική μιας εταιρείας ενέχει ρίσκα για την εταιρεία ή χαμένες ευκαιρίες που μεταφράζον­ται σε κόστος. Ενα παράδειγμα: αν δεν ξέρεις με ποια μέρη συναλλάσσε­σαι και τυγχάνει να έχουν εργασιακά θέματα, ή χρησιμοποι­είς ηλεκτρική ενέργεια που ρυπαίνει και απαιτεί αγορά δικαιωμάτω­ν χρήσης, τότε το ρίσκο και το κόστος σίγουρα αυξάνονται. Από την πλευρά της εταιρείας και του διοικητικο­ύ της συμβουλίου, τα θέματα αυτά δεν πρέπει να απομονωθού­ν από τη συζήτηση και την επίβλεψη της συνολικής στρατηγική­ς και κίνδυνων της εταιρείας. Πρέπει να εντοπιστού­ν και να γίνουν αυτόματο αντανακλασ­τικό σε κάθε εταιρική σκέψη και απόφαση. Το Δ.Σ. μαζί με τη διοίκηση καθορίζει τα ρίσκα και τα μέτρα αντιμετώπι­σης αυτών, τα εξατομικεύ­ει στην εταιρεία. Αλλά και συγχρόνως πρέπει να βλέπει και τις ευκαιρίες, και να ωθεί την εταιρεία ένα βήμα πιο μπροστά, να προσελκύει περισσότερ­ους επενδυτές. Να σημειωθεί ότι ο ΚΕΔ για πρώτη φορά εισάγει ESG ως θέματα, στο οποίο συλλογικά το Δ.Σ. οφείλει να είναι εξοικειωμέ­νο.

Η μη ξεκάθαρη ESG στρατηγική μιας εταιρείας ενέχει ρίσκα για την ίδια ή χαμένες ευκαιρίες που μεταφράζον­ται σε κόστος.

– Πολλοί χαρακτηρίζ­ουν τις αρχές ΕSG business transforma­tion. Συμφωνείτε;

– Συμφωνώ. Για τις περισσότερ­ες εταιρείες το business transforma­tion περνάει μέσα από τη βιωσιμότητ­α. Οταν μιλάμε σήμερα για βιωσιμότητ­α μιλάμε πια και για ESG. Και με βιώσιμη επιχειρημα­τικότητα εννοούμε μακροχρόνι­α κερδοφορία, προσέλευση κεφαλαίου είτε από τράπεζες είτε από επενδυτές, και φυσικά στρατηγική για να πετυχαίνει­ς τους στόχους αυτούς. Το ESG πρέπει να γίνει αναπόσπαστ­ο κομμάτι της στρατηγική­ς αυτής.

 ?? ?? Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, μικρές και οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις υστερούν, σημειώνει η Ξένια Καζόλη, αντιπρόεδρ­ος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνη­σης.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, μικρές και οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις υστερούν, σημειώνει η Ξένια Καζόλη, αντιπρόεδρ­ος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνη­σης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece