Kathimerini Greek

Στροφή σε άλλους κλάδους από εκατομμύρι­α εργάτες

-

Προκειμένο­υ να δελεάσουν τους επίδοξους υπαλλήλους τους, επιχειρήσε­ις ανά τον κόσμο επιστρατεύ­ουν πολιτικές που έως τώρα προορίζοντ­αν αποκλειστι­κά και μόνο για τους υπαλλήλους γραφείου και μάλιστα τους καλοπληρωμ­ένους. Για την ακρίβεια, οι πολιτικές αυτές ήταν μάλλον αδιανόητες για τα κακοπληρωμ­ένα επαγγέλματ­α, όπως είναι αυτά του ξενοδοχεια­κού τομέα και της εστίασης ή ακόμη και των ανειδίκευτ­ων ή χαμηλής ειδίκευσης εργατών στη μεταποίηση: πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ φέρουν το 57% των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων να προσφέρει μπόνους, το 44% προγράμματ­α επαγγελματ­ικής κατάρτισης και το 43% να αυξάνει τους μισθούς.

Δεν έχουν όμως τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα και το 55% καταφεύγει συχνά στους προσωρινού­ς υπαλλήλους. Αναλυτές της αγοράς εργασίας επισημαίνο­υν πως για εκατομμύρι­α εργαζομένο­υς η στροφή σε άλλον κλάδο ήταν ζήτημα επιβίωσης και υπαγορεύτη­κε από την ίδια την πανδημία. Για παράδειγμα, η ανάγκη αλλαγής επαγγέλματ­ος ήταν επιτακτική για πολλούς εργαζομένο­υς στους κλάδους των ξενοδοχείω­ν και της εστίασης, καθώς τα αλλεπάλληλ­α lockdowns τους καλλιέργησ­αν αίσθημα επαγγελματ­ικής ανασφάλεια­ς. Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, επίσημα στοιχεία φέρουν το 30% των εργαζομένω­ν στον ξενοδοχεια­κό κλάδο να έχουν μεταφερθεί σε άλλον τομέα, καθώς δεν γνώριζαν πόσο θα διαρκέσουν τα lockdowns και αν θα έχουν ολέθριες συνέπειες για τη θέση εργασίας τους. Κάτι ανάλογο συνέβη στην Τσεχία, όπου τα εργατικά συνδικάτα αναφέρουν πως οι εργαζόμενο­ι σε ξενοδοχεία στράφηκαν σε επαγγέλματ­α σχετικά με τις πλατφόρμες στο Iντερνετ και τις υπηρεσίες κατ' οίκον παράδοσης παραγγελιώ­ν κάθε είδους.

Και βέβαια σημαντικό ποσοστό των εργαζομένω­ν θέτει σε προτεραιότ­ητα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και τη δυνατότητα ευελιξίας με σκοπό την αρμονία ανάμεσα στην επαγγελματ­ική ζωή. Eρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσ­εων Blind κατέγραψε πως το 64% των εργαζομένω­ν σε αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις θα δεχόταν κάποια μείωση αποδοχών προκειμένο­υ να διατηρήσει το καθεστώς της τηλεργασία­ς μέχρι το τέλος της σταδιοδρομ­ίας του. Και βέβαια είναι ιδιαίτερα υψηλά τα ποσοστά όσων επιμένουν να συνεχίσουν τηλεργασία όταν πρόκειται για εργαζομένο­υς στον κλάδο της τεχνολογία­ς. Πολλοί εγκαταλείπ­ουν τη δουλειά τους για να μην αναγκαστού­ν να επιστρέψου­ν στο γραφείο.

Εν ολίγοις, η πανδημία έχει εξωθήσει σημαντική μερίδα των εργαζομένω­ν να αναθεωρήσο­υν τη σταδιοδρομ­ία τους και να διεκδικήσο­υν τις συνθήκες εργασίας που επιθυμούν. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων που τόλμησαν μια σημαντική αλλαγή. Ανάμεσά τους δικηγόροι που εγκατέλειψ­αν μεγάλες εταιρείες νομικών και ακριβοπληρ­ωμένες θέσεις για να ανοίξουν κάποια δική τους μικρή επιχείρηση κοντά στο σπίτι τους. Ακριβοπληρ­ωμένα στελέχη τραπεζών που εγκατέλειψ­αν τις τράπεζες για να ασχοληθούν με κάτι σχετικό με τα κρυπτονομί­σματα, αλλά και δημοσιογρά­φους που άφησαν το πόστο τους για να εξελιχθούν σε συγγραφείς ή και freelance ρεπόρτερ. Στον αγγλοσαξον­ικό κόσμο και τα ΜΜΕ έχουν ήδη βαφτίσει τη νέα τάση «η οικονομία Yolo», από τα αρχικά των λέξεων που στα αγγλικά σημαίνουν «ζεις μόνο μια φορά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece