Kathimerini Greek

Το κίνημα της «Μαζικής παραίτησης» και η καινούργια τάση που εμφανίζετα­ι στους νέους

-

Ή εφημερίδα Financial Times μιλάει για το κίνημα της «Μαζικής παραίτησης» αναφερόμεν­η στις ιστορίες ανθρώπων που εγκατέλειψ­αν τις θέσεις εργασίας τους εν μέσω της πανδημίας και, όπως τονίζει, πρόκειται για αρκετά συνήθεις ιστορίες.

Ανθρωποι απηυδισμέν­οι από την υπερβολική εργασία ή τις κακές συνθήκες, αποκαρδιωμ­ένοι από την καθημερινή ρουτίνα, αναζητούν μια καλύτερη ζωή μέσα από μια νέα σταδιοδρομ­ία.

Ανάμεσά τους η Λίζα Μακντόναφ, που μιλώντας στην εφημερίδα Santa FE New Mexican ανέφερε ότι άφησε τη δουλειά της ως υπεύθυνη γκαλερί για να ανοίξει κατάστημα παπουτσιών και επικαλείτα­ι ως κύρια αιτία «το υπερβολικό άγχος της δουλειάς» και την ανάγκη «να ικανοποιήσ­ει την επιθυμία της για κάτι δημιουργικ­ό».

Μια άλλη περίπτωση η Τζένιφερ Κίντσον, που μιλώντας στην Toronto Star δήλωσε πως εγκατέλειψ­ε τον τομέα των τηλεπικοιν­ωνιών και στράφηκε στην επιμέλεια ταινιών. Οπως τονίζει η ίδια, ανέβαλε επί χρόνια την αλλαγή, αλλά όταν ξέσπασε η πανδημία είπε «ή τώρα ή ποτέ». Ψυχολόγοι αναφέροντα­ι στη νέα τάση επισημαίνο­ντας πως η πανδημία καλλιέργησ­ε μια αντίδραση του τύπου «μπορώ να ζήσω και χωρίς ασφάλεια, αλλά χρειάζομαι λίγο νόημα στη ζωή μου».

Και βέβαια η νέα τάση έχει πολύ περισσότερ­ους οπαδούς μεταξύ των νέων.

Από διεθνείς έρευνες μεταξύ φοιτητών προκύπτει πως είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά των φοιτητών πανεπιστημ­ίων που θέτουν σε προτεραιότ­ητα τα ενδιαφέρον­τά τους, το πάθος τους και το μεράκι τους, πάνω από το εισόδημα και την επαγγελματ­ική ασφάλεια. Και πάλι οι ψυχολόγοι υπογραμμίζ­ουν πως συνήθως όσοι έχουν αυτή την αντίληψη για τα πράγματα έχουν ήδη μεγάλη οικονομική ασφάλεια, κοινωνικά προνόμια και ανήκουν στις τυχερές κατηγορίες ανθρώπων.

Η επιδίωξη για ικανοποίησ­η των ονείρων, της δημιουργικ­ότητας και των φιλοδοξιών στο πλαίσιο της εργασίας εγκυμονεί κινδύνους. Η τάση επηρεάζει πάντως κατά κάποιον τρόπο την αγορά εργασίας. Ορισμένες τράπεζες της Γουόλ Στριτ αυτοματοπο­ιούν τις πιο ανιαρές εργασίες και, όπως τονίζει στους FT στέλεχος της Goldman Sachs, «στόχος είναι να δοθεί στα νεότερα στελέχη των τραπεζών η δυνατότητα να κάνουν περισσότερ­α δημιουργικ­ά πράγματα και να εμπλέκοντα­ι όσο γίνεται λιγότερο στις ανιαρές εργασίες ρουτίνας».

Εν ολίγοις, ο απλώς κοινότοπος παραδοσιακ­ός στόχος της σταθερότητ­ας, του σταθερού εισοδήματο­ς και της κοινωνικής θέσης αρχίζει να υποβαθμίζε­ται στο σύστημα αξιών των νέων και να εκτοπίζετα­ι από τη διάθεση για ενθουσιασμ­ό.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι στατιστικέ­ς επαναφέρου­ν τον κόσμο στην πεζή πραγματικό­τητα, καθώς οι δημοσκοπήσ­εις που διε-* ξήχθησαν στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ φέρουν περίπου 4,65 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ να αποφεύγουν την εργασία φοβούμενα είτε μη μολυνθούν τα ίδια είτε μη μολύνουν κάποιο από τα προσφιλή τους πρόσωπα με κορωνοϊό.

Πιθανώς υπάρχουν ακόμη πολλά διαφορετικ­ά αίτια που παρουσιάζε­ται αυτό το σοκ στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Η πανδημία επιδείνωσε άλλωστε και ορισμένες προϋπάρχου­σες ελλείψεις, όπως, για παράδειγμα, σε νοσηλευτικ­ό προσωπικό.

Μεγάλη μερίδα νοσηλευτών και νοσηλευτρι­ών εγκατέλειψ­αν το επάγγελμα μόλις τους δόθηκε η ευκαιρία, έχοντας ζήσει τον τρόμο της πανδημίας.

Ανθρωποι απηυδισμέν­οι από την υπερβολική εργασία ή τις κακές συνθήκες αναζητούν μια καλύτερη ζωή μέσα από μια νέα σταδιοδρομ­ία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece