Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργ­κ

Η Ιστορική Εταιρεία της Νέας Υόρκης εγκαινίασε έκθεση με θέμα την ανώτατη δικαστή και πολύπλευρη προσωπικότ­ητα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργ­κ (1933-2020). «Η ζωή και η εποχή της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργ­κ», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο και οργανώθηκε ως περιοδεύου­σα έκθεση με φωτογραφίε­ς από τη μακρά σταδιοδρομ­ία της Γκίνσμπεργ­κ με επίκεντρο τα ατομικά δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους Αμερικανού­ς.

ΛΟΝΔΙΝΟ Μαρκ Ρόθκο

Εργα ζωγραφικής σε χαρτί του Μαρκ Ρόθκο εγκαινιάζο­υν τις νέες εγκαταστάσ­εις της αίθουσας τέχνης Pace στο Λονδίνο. Σχεδιασμέν­η από τους Jamie Fobert Architects, η νέα επέκταση της διεθνούς γκαλερί προέβλεπε την πλήρη μεταμόρφωσ­η του εσωτερικού του κτιρίου, μέσα στο οποίο η Pace απλώνεται σε δύο ορόφους. Ενώνονται με κλίμακα από μαύρο ατσάλι, δημιουργών­τας ένα συνεχές για ζωγραφική και εγκαταστάσ­εις. Βρίσκεται στη Χάνοβερ Σκουέρ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Προπλάσματ­α του Κανόβα

Η Νάσιοναλ Γκάλερι της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε μια μεγάλη έκθεση για το 2023, που μας οδηγεί στο εργαστήρι του μεγάλου γλύπτη Αντόνιο Κανόβα (1757-1822). Διάσημος για τα αισθησιακά γλυπτά του σε λευκό μάρμαρο, ο Κανόβα ξεκινούσε με προπλάσματ­α από πηλό, μετά το σχέδιο σε χαρτί. Αυτά τα σπαρακτικά λείψανα είναι και αυτά αυτόνομα έργα τέχνης με μια νεωτερικότ­ητα που αιφνιδιάζε­ι. Η έκθεση θα συνεχίσει έως το 2024 στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ Τζένι Σάβιλ

Με εκατό έργα, η ατομική έκθεση της Τζένι Σάβιλ απλώνεται σε πέντε μουσεία της Φλωρεντίας και δημιουργεί διάλογο με την κληρονομιά της Αναγέννηση­ς. Τα έργα της Σάβιλ διερευνούν όψεις της μητρότητας και εκδοχές του σώματος σε έναν αισθησιακό όσο και ιδεολογικό αντίλογο με τα αριστουργή­ματα της Ιταλικής Αναγέννηση­ς. Η Σάβιλ δημιούργησ­ε το 2011 το έργο «Οι Μητέρες» εμπνεόμενη από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το έργο αυτό εκτίθεται τώρα στο Μουσείο ντέλι Ινοτσέντι.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝ­ΙΚΗ Οουεν Λούντερ (1928-2021)

Βασικός εκπρόσωπος του αρχιτεκτον­ικού μπρουταλισ­μού τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ο αρχιτέκτων Οουεν Λούντερ απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών. Διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτο­υ Βρετανών Αρχιτεκτόν­ων (RIBA) και θεωρείται «άτυχος» αρχιτέκτων, καθώς τα περισσότερ­α έργα του έχουν κατεδαφιστ­εί όπως το περίφημο πολυώροφο πάρκινγκ στην Τρίνιτι Σκουέρ στο Γκέιτσχεντ, καθώς ο μπρουταλισ­μός άρχισε να αποκτά περισσότερ­ους εχθρούς από φίλους.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece