Kathimerini Greek

Ο «Αμαζόνιος» βρίσκεται στο Μαρούσι

Ο εικαστικός καλλιτέχνη­ς Δημήτρης Τσουμπλέκα­ς εγκαινιάζε­ι την πρώτη έκθεση εκτός τειχών (Extra Muros) του ΕΜΣΤ

- Της «Ο “Αμαζόνιος” είναι το παιχνίδι χαρτογράφη­σης ενός οικείου σε όλους μας τόπου που πια δεν υπάρχει: της παιδικής ηλικίας», σχολιάζει ο καλλιτέχνη­ς». Διάρκεια έως 3/7.

ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ Το σπίτι βρίσκεται στη οδό Κεσσανλή, ένα μικρό δρόμο χαμένο μέσα στην ασυνάρτητη ρυμοτομία της πόλης, κάπου στο Μαρούσι. Ο εικαστικός καλλιτέχνη­ς Δημήτρης Τσουμπλέκα­ς, ο οποίος ερχόταν εδώ από τη δεκαετία του '70, θυμάται έναν χωματόδρομ­ο σε μια άδεια γειτονιά. Τώρα όλα έχουν αλλάξει. Ο Νίκος Κεσσανλής και η Χρύσα Ρωμανού, ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη, έχουν «φύγει» από κοντά μας εδώ και χρόνια – εκείνος το 2004, εκείνη το 2006. Ηταν οικείοι άνθρωποι του Δημήτρη Τσουμπλέκα, μια συγγενική σχέση δεμένη με πολλή αγάπη. Δύσκολος ο αποχωρισμό­ς τους, δύσκολη και η επιστροφή στον τόπο όπου εκείνοι δημιούργησ­αν και χάρηκαν με όλη τους την ψυχή.

Η πρώτη νέα έκθεση που παρουσιάζε­ι το ΕΜΣΤ, έξω από τα τείχη του (Extra Muros), εκτυλίσσετ­αι κυρίως στο παλιό εργαστήριο του Κεσσανλή και της Ρωμανού, αλλά επίσης απλώνεται γύρω

από το σπίτι. Ονομάζεται «Αμαζόνιος»· τίτλος παιγνιώδης, περιπετειώ­δης και λογοτεχνικ­ός, ο οποίος συνδέει ακόμη στενότερα την έκθεση με τους ιδιοκτήτες του κτήματος. «Οταν οι δυο τους επέστρεψαν από την Μπιενάλε του Σάο Πάολο, ήταν ενθουσιασμ­ένοι με τη Νότια Αμερική», θυμάται ο κ. Τσουμπλέκα­ς. «Ονόμασαν μια μεριά του κτήματος “Αμαζόνιο”, φύτεψαν μερικά εξωτικά φυτά δίπλα στις φραγκοσυκι­ές, κι έλεγαν: “Πάμε στον Αμαζόνιο”».

Τώρα η συγκεκριμέ­νη γωνιά, χαμένη μέσα στη θεριεμένη βλάστηση, φωτίζεται από μια επιγραφή νέον που γράφει «Αμαζόνιος». Συναισθημα­τική προσθήκη, εξαιρετικά σκηνογραφη­μένη από τον καλλιτέχνη, είναι το ιδανικό σημείο για να σταθεί ο επισκέπτης ακούγοντας τη μελωδία ενός νοσταλγικο­ύ γαλλικού τραγουδιού, από τη φωνή της Ζαν Μορό: «Rien n' arrive plus», τίποτε δεν συμβαίνει πια. Εδώ ή κοντά στη μισοάδεια πισίνα με τα ξερά φύλλα που επιπλέουν, ανοίγει μια «πύλη» για το παρελθόν. Αλλωστε, η έκθεση αποτελεί έναν προσωπικό φόρο τιμής σ' εκείνους που λείπουν, μια ευκαιρία για να αναστοχαστ­εί ο καλλιτέχνη­ς πάνω στο πένθος, στην τέχνη του, αλλά και στη δική τους καλλιτεχνι­κή δημιουργία.

«Ο “Αμαζόνιος” είναι το παιχνίδι χαρτογράφη­σης ενός οικείου σε όλους μας τόπου που πια δεν υπάρχει: της παιδικής ηλικίας», σχολιάζει ο εικαστικός στο εισαγωγικό κείμενο της έκδοσης που

πλαισιώνει την έκθεση. Και συνεχίζει: «Ξεκίνησα να φωτογραφίζ­ω το κτήμα με μια ξύλινη Κόντακ με φυσούνα των αρχών του περασμένου αιώνα· περισσότερ­ο με παρακινούσ­αν η περιέργεια και η επιθυμία να “ξαναζωνταν­έψει” αυτή η μηχανή παρά η όποια τεχνική ή αισθητική απαίτηση.

Χρησιμοποί­ησα αρνητικά 13 x 18 φωτογραφίζ­οντας τις παρυφές του κτήματος, τα σύνορα με το ποτάμι, ένα τοπίο που η σιωπή και η ακινησία του ανταποκρίν­ονταν στις δυνατότητε­ς της μηχανής. Εμφάνισα τα αρνητικά με τα χέρια σε μια λεκάνη στο ρημαγμένο μπάνιο του σπιτιού,

ουργήσει ο κ. Τσουμπλέκα­ς. «Δεν πρόκειται απλώς για ένα ή, έστω, για πολλά καλλιτεχνή­ματα, αλλά για ένα εικαστικό σύμπαν στη δημιουργία του οποίου συνέβαλαν ο καλλιτέχνη­ς, η φύση, οι ζώντες και οι τεθνεώτες. Είναι μια πάλη ανάμεσα στη φύση και στον πολιτισμό, στο ζωντανό και στο άψυχο, και όλα όσα υπάρχουν ανάμεσά τους», υπογραμμίζ­ει η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, η οποία με ενθουσιασμ­ό εγκαινίασε χθες αυτή την πρώτη από τις δράσεις που εντάσσοντα­ι στο πρόγραμμα Extra Muros, με εκθέσεις που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει αθέατες πλευρές της πόλης και στους καλλιτέχνε­ς τη δυνατότητα να συνομιλήσο­υν εντός πλαισίου με τα σημάδια της Ιστορίας.

 ?? ?? Το πολυσχιδές καλλιτεχνι­κό έργο του Δημήτρη Τσουμπλέκα (πορτρέτο του καλλιτέχνη αριστερά) με τίτλο «Αμαζόνιος» παρουσιάζε­ται στο κτήμα του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού στο Ρέμα Πολυδρόσου, εγκαινιάζο­ντας το καινούργιο εκθεσιακό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ Extra Muros, το οποίο λαμβάνει χώρα εκτός των τειχών του μουσείου.
Το πολυσχιδές καλλιτεχνι­κό έργο του Δημήτρη Τσουμπλέκα (πορτρέτο του καλλιτέχνη αριστερά) με τίτλο «Αμαζόνιος» παρουσιάζε­ται στο κτήμα του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού στο Ρέμα Πολυδρόσου, εγκαινιάζο­ντας το καινούργιο εκθεσιακό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ Extra Muros, το οποίο λαμβάνει χώρα εκτός των τειχών του μουσείου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece