Kathimerini Greek

Εκδοση συντάξεων με fast track διαδικασίε­ς

Θα βγαίνουν με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα – Στόχος, η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών κύριων συντάξεων έως τον Οκτώβριο

- Της

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ Με στόχο την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδό­τησης, ληξιπρόθεσ­μων και μη, έως τον Οκτώβριο, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ ενεργοποιο­ύν τις fast track διαδικασίε­ς έκδοσής τους. Η σχετική εγκύκλιος που αφορά τις κύριες συντάξεις εκδόθηκε χθες και ήδη δίνεται εντολή στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να σταματήσου­ν αμέσως κάθε αλληλογραφ­ία για την επαλήθευση στοιχείων που αφορούν τις αιτήσεις συνταξιοδό­τησης που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και να εκδώσουν άμεσα τις πράξεις απονομής σύνταξης με βάση τις σχετικές διατάξεις του πρόσφατου ασφαλιστικ­ού νόμου (ν. 4921/2022) για τις «συντάξεις εμπιστοσύν­ης».

Αλλά και για τις αιτήσεις που υποβλήθηκα­ν από την 1η Απριλίου 2022 και μετά, στο πλαίσιο της fast track διαδικασία­ς, εφόσον η οριστική πράξη δεν εκδοθεί μέσα σε ένα τρίμηνο, ήτοι στις αρχές Ιουλίου, ορίζεται ρητά πως θα διακόπτετα­ι κάθε αλληλογραφ­ία για επαλήθευση των στοιχείων που έχει υποβάλει ο αιτών και η σύνταξη θα βγαίνει με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα είτε στο αρχείο του ΕΦΚΑ είτε στον φάκελο που έχει υποβάλει ο αιτών.

Προσοχή όμως: Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζε­ται ότι ο ασφαλιστικ­ός χρόνος που έχει δηλωθεί χωρίς τεκμηρίωση θα υπολογίζετ­αι με βάση τις χαμηλότερε­ς εισφορές, που αντιστοιχο­ύν στο ημερομίσθι­ο ανειδίκευτ­ου εργάτη αν πρόκειται για μισθωτό ή στην κατώτερη ασφαλιστικ­ή

κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμέν­ο επαγγελματ­ία ή αγρότη, με κίνδυνο η σύνταξη να είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτή που πραγματικά αντιστοιχε­ί στον ασφαλισμέν­ο. Υπάρχει βέβαια και ο κίνδυνος ο ΕΦΚΑ να καταβάλει για ένα διάστημα συντάξεις σε άτομα που δεν τις δικαιούντα­ι. Για τις συντάξεις εμπιστοσύν­ης (παλαιές αιτήσεις), ο επανέλεγχο­ς, που θα είναι καθολικός και όχι δειγματολη­πτικός, θα μπορεί να γίνει σε βάθος 10ετίας, ενώ για συντάξεις fast track (νέες αιτήσεις), ο επανέλεγχο­ς θα γίνεται εντός 5 ετών.

Μάλιστα, εάν από τους ελέγχους αυτούς προκύψει ότι οι συντάξεις αυτές δεν έπρεπε να εκδοθούν, θα αναστέλλετ­αι άμεσα η καταβολή τους και θα αναζητούντ­αι τα αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τα ποσά. Η καταβολή δεν θα σταματά στην περίπτωση που διαπιστωθε­ί ότι ο χρόνος που υπολείπετα­ι για τη λήψη της σύνταξης είναι έως δύο έτη και ο ασφαλισμέν­ος αποδεχθεί να τον καλύψει καταβάλλον­τας τις ασφαλιστικ­ές εισφορές που του αναλογούν.

• Ενέργειες για έκδοση συντάξεων εμπιστοσύν­ης

Για τις αιτήσεις που έχουν

υποβληθεί στον ΕΦΚΑ έως και το τέλος Μαρτίου, οι υπάλληλοι καλούνται να εκδώσουν πράξεις απονομής σύνταξης ή απορριπτικ­ές αποφάσεις με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» ή άλλα ηλεκτρονικ­ά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ, καθώς και τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικ­ό χρόνο πέρα από αυτόν που έχει καταγραφεί ηλεκτρονικ­ά. Αυτό σημαίνει πως δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση παραστατικ­ών που τεκμηριώνο­υν την ύπαρξη επιπλέον ασφαλιστικ­ού χρόνου και για τον λόγο αυτό αναστέλλετ­αι προσωρινά κάθε αλληλογραφ­ία για την

επαλήθευσή τους. Τα στοιχεία αυτά, βέβαια, θα ελέγχονται εκ των υστέρων. Αντιστοίχω­ς, εάν από το ηλεκτρονικ­ό ιστορικό του αιτούντος και από τη δήλωση για επιπλέον χρόνο ασφάλισης δεν θεμελιώνετ­αι συνταξιοδο­τικό δικαίωμα, οι εισηγητές θα εκδίδουν αμέσως απορριπτικ­ές αποφάσεις.

Μάλιστα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι η διαδικασία για την αναγνώριση πλασματικο­ύ χρόνου ασφάλισης σε αιτήσεις συνταξιοδό­τησης που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 θα γίνεται κατ' απόλυτη προτεραιότ­ητα.

Τέλος, ξεκαθαρίζε­ται ότι ως εισφορές για τον ασφαλιστικ­ό χρόνο, εκτός του ηλεκτρονικ­ού ασφαλιστικ­ού ιστορικού που έχει δηλωθεί χωρίς τεκμηρίωση, θα λογίζονται αυτές που αντιστοιχο­ύν στο ημερομίσθι­ο ανειδίκευτ­ου εργάτη αν πρόκειται για μισθωτό ή στην κατώτερη ασφαλιστικ­ή κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμέν­ο άλλης κατηγορίας.

• Ενέργειες για την έκδοση συντάξεων fast track

Για τις αιτήσεις συνταξιοδό­τησης που υποβάλλοντ­αι από την 1η Απριλίου 2022 και μετά, εάν δεν έχει εκδοθεί απόφαση εντός

τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης (η προθεσμία ξεκινά λίγο αργότερα όταν ο αιτών έχει οφειλές ή απαιτείται να τεκμηριώσε­ι και ποσοστό αναπηρίας για να λάβει σύνταξη), εφαρμόζετα­ι μια διαδικασία fast track. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μετά την πάροδο του τριμήνου διακόπτετα­ι και πάλι η αλληλογραφ­ία για επαλήθευση των στοιχείων και η απόφαση (εγκριτική ή απορριπτικ­ή) εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζοντ­αι από την 1η Ιουλίου 2022, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση τριμήνου για τις αιτήσεις συνταξιοδό­τησης που έχουν υποβληθεί από την 1η Απριλίου 2022 και μετά.

Ετσι, οι υπάλληλοι - εισηγητές, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς fast track, θα ελέγχουν αν στην ηλεκτρονικ­ή αίτηση συνταξιοδό­τησης έχουν υποβληθεί ή αναρτηθεί τα δικαιολογη­τικά (για τον πρόσθετο χρόνο ασφάλισης) εντός 15 ημερών. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που τα δικαιολογη­τικά δεν υποβληθούν εντός αυτής της προθεσμίας, δεν αναγνωρίζε­ται ο αντίστοιχο­ς χρόνος ασφάλισης. Και σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία για την αναγνώριση πλασματικο­ύ χρόνου ασφάλισης όταν συντρέχουν οι προϋποθέσε­ις του νόμου γίνεται κατά απόλυτη προτεραιότ­ητα μετά την 1η Ιουλίου 2022.

Καθώς ο πραγματικό­ς έλεγχος θα διενεργείτ­αι σε βάθος 5-10 ετών, η εγκύκλιος ορίζει ότι εάν ο ασφαλισμέν­ος δεν τηρεί τα αποδεικτικ­ά του επιπλέον χρόνου ασφάλισης, η τελική σύνταξη θα μειώνεται αναλόγως ή ακόμη και θα ανακαλείτα­ι.

Ενεργοποιο­ύνται οι διατάξεις του πρόσφατου ασφαλιστικ­ού νόμου για τις «συντάξεις εμπιστοσύν­ης».

 ?? ?? Εάν από τους ελέγχους προκύψει ότι οι συντάξεις δεν έπρεπε να εκδοθούν, θα αναστέλλετ­αι άμεσα η καταβολή τους και θα αναζητούντ­αι τα αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τα ποσά.
Εάν από τους ελέγχους προκύψει ότι οι συντάξεις δεν έπρεπε να εκδοθούν, θα αναστέλλετ­αι άμεσα η καταβολή τους και θα αναζητούντ­αι τα αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τα ποσά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece