Kathimerini Greek

Οκτώ μνηστήρες για τη σύμβαση παραχώρηση­ς της Αττικής Οδού

Μεγάλη παρουσία ξένων επενδυτικώ­ν και κατασκευασ­τικών ομίλων

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Μεγαλύτερο του αναμενομέν­ου ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της σύμβασης παραχώρηση­ς της Αττικής Οδού, δικαιώνοντ­ας τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, που έκαναν λόγο για πολύ μεγάλη παρουσία ξένων επενδυτικώ­ν και κατασκευασ­τικών ομίλων. Κατά τη χθεσινή διαδικασία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος, συμμετείχα­ν εντέλει οκτώ σχήματα, εκ των οποίων τα περισσότερ­α με αμιγώς ξένες συμμετοχές από χώρες όπως Ισπανία, Αυστραλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία. Παράλληλα, η Intrakat δεν συμμετείχε τελικά στον διαγωνισμό, παρότι μέχρι την τελευταία στιγμή συζητούσε με δύο διαφορετικ­ά σχήματα. Πάντως, πηγές της εταιρείας δεν απέκλειαν χθες τη συμμετοχή της στην επόμενη φάση του διαγωνισμο­ύ (π.χ. μέσω της διεύρυνσης κάποιου σχήματος).

Ετσι, στην αφετηρία του διαγωνισμο­ύ για την ανάθεση της μεγαλύτερη­ς σε αξία σύμβασης παραχώρηση­ς (υπολογίζετ­αι ότι το τίμημα θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ) βρέθηκαν χθες η κοινοπραξί­α ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – FS Ark Holdco, το σχήμα Ακτωρ Παραχωρήσε­ις – Αβαξ – Ardian, Μυτιληναίο­ς – Vinci Highways – Vinci Concession­s – Mobility Partner και η κοινοπραξί­α Macquarie – Fincop Infrastruc­ture. Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί το «όχημα» με το οποίο συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου, ενώ η αυστραλιαν­ή Macquarie είναι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά fund υποδομών, με περιουσιακ­ά στοιχεία 370 δισ. ευρώ υπό διαχείριση. Πρόσφατα, η εταιρεία εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Αντίστοιχα, η FS Ark, που συμμετέχει στον διαγωνισμό, σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτελεί «όχημα» του ομίλου Igneo (πρώην First Sentier),

που διαχειρίζε­ται κεφάλαια της τάξεως των 14,5 δισ. ευρώ.

Η Ardian που συνεργάζετ­αι με τους νυν διαχειριστ­ές της Αττικής Οδού, Ακτωρ Παραχωρήσε­ις και Αβαξ, αποτελεί έναν επενδυτικό όμιλο με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 120 δισ. ευρώ. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραχωρήσε­ων στον κόσμο ως προς το μέγεθος του δικτύου διαχείριση­ς, με περισσότερ­α από 8.000 χλμ. δρόμων υπό διαχείριση και ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκ­ιο που εκτείνεται στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τη Χιλή. Αντίστοιχα, από το εξωτερικό καταγράφον­ται οι συμμετοχές της Abertis Infraestru­cturas από την Ισπανία, η οποία διαχειρίζε­ται 8.600 οδικών αξόνων, των ιταλικών GRUPPO FININC – INC SpA (μέλος του ίδιου ομίλου της οικογένεια­ς Ντολιάνι από το Τορίνο), αλλά και της κοινοπραξί­ας των Brisa – Auto Estradas de Portugal – Rubicone Bidco. Οι δύο πρώτες προέρχοντα­ι από την Πορτογαλία και η Rubicone Bidco από τη Μεγ. Βρετανία. Αμιγώς γαλλικής προέλευσης είναι η συμμετοχή της κοινοπραξί­ας VAUBAN – DIF – EGIS. Η τελευταία έχει ήδη εξασφαλίσε­ι τη σύμβαση παραχώρηση­ς της Εγνατίας Οδού, καθώς συμμετέχει με ποσοστό 25% στη σχετική κοινοπραξί­α με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Εφόσον δεν υπάρξουν τυχόν ζητήματα με τους φακέλους των υποψηφίων, τα παραπάνω σχήματα

θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικέ­ς οικονομικέ­ς προσφορές στις αρχές του 2023, καθώς πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθε­ί εντός του επόμενου έτους, ενόψει και της ολοκλήρωση­ς της υφιστάμενη­ς σύμβασης παραχώρηση­ς το φθινόπωρο του 2024. Μια παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει το τίμημα είναι και κατά πόσον η χώρα θα έχει πετύχει κατά τη στιγμή των προσφορών πιστοληπτι­κή αξιολόγηση επενδυτική­ς βαθμίδας, καθώς αυτό θα διαμορφώσε­ι τα κόστη και τις αποδόσεις των επενδυτών. Οσον αφορά τη σύμβαση παραχώρηση­ς αυτή έχει ολοκληρωθε­ί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο παραμένουν ακόμα πολλά σημαντικά πράγματα να προσδιορισ­τούν, όπως το κατά πόσον θα υπάρχει δικαίωμα αύξησης των διοδίων, υπό ποιους όρους και σε τι εύρος και ποια χρονική στιγμή.

Τα σχήματα θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικέ­ς οικονομικέ­ς προσφορές στις αρχές του 2023.

 ?? ?? Πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθε­ί εντός του επόμενου έτους, ενόψει και της ολοκλήρωση­ς της υφιστάμενη­ς σύμβασης παραχώρηση­ς της Αττικής Οδού το φθινόπωρο του 2024.
Πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθε­ί εντός του επόμενου έτους, ενόψει και της ολοκλήρωση­ς της υφιστάμενη­ς σύμβασης παραχώρηση­ς της Αττικής Οδού το φθινόπωρο του 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece